Sportscars

Rik Breukers en Max van Splunteren verdedigen Nederlandse eer in de ‘Rolex 24 at Daytona’

Lamborghini2

Het nieuwe autosportseizoen is voor Lamborghini begin deze maand gestart met de derde plaats in de 24 uur van Dubai voor de gifgroene Huracán GT3 van Grasser Racing. Gesterkt door dit uitstekende resultaat treedt Lamborghini Squadra Corse vol ambitie aan in de wereldwijd hoog genoteerde endurance uitdaging: de 'Rolex 24 at Daytona'. Met topcoureurs als Mirko Bortolotti, Franck Perera en Christian Engelhart gaat Lamborghini zeker meestrijden om de zege. De Nederlandse eer in deze 56e editie van de 24 uursrace van Daytona wordt verdedigd door Lamborghini GT3 Junior coureurs Rik Breukers (19) en Max van Splunteren (21).

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Lamborghini3

Voor de 19-jarige Rik Breukers, die furore maakt in het opleidingsprogramma van Lamborghini Squadra Corse, betekent deelname aan de 24-uursrace van Daytona veel: "Na mijn 6e plaats in Dubai verheug ik mij enorm op deze Amerikaanse uithoudingsproef. En we maken zeker een goede kans op het podium, want de Lamborghini Huracán is zeer competitief gebleken." Breukers rijdt samen met Mirko Bortolotti (I), Rolf Ineichen (CH) en Franck Perera (F) in de #11 auto.

Lamborghini1

De 21-jarige Max van Splunteren kreeg eind vorig seizoen na deelname aan de Blancpain GT Series met de NEC-Lamborghini Huracán GT3 als Lamborghini GT3 Junior de kans om te testen bij andere klantenteams van het Italiaanse merk. Toen deed zich ook de mogelijkheid voor om deel te nemen aan Daytona: "Een unieke kans die ik met beide handen heb aangegrepen," aldus de student Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. "De race in Daytona is van het kaliber van Le Mans, daar moet je gewoon een keer aan deel hebben genomen. En nu ik bij het succesvolle team van Grasser Racing mag aansluiten heeft de 'racekoorts' weer toegeslagen." Van Splunteren vormt op de #19 auto een team met Ezequiel Perez Companc (AR), Christian Engelhart (D), Christopher Lenz (A) en Louis Machiels (B).

Tijdens de 'Roar Before the Rolex 24' testdagen begin januari was het team van Grasser met de beide teams zeer competitief en zowel Rik Breukers als Max van Splunteren lieten snelle tijden noteren. De verwachting is dat de #11 auto vanaf de start van de race in gevecht zal gaan om de leiding en de #19 auto een conservatief eerste wedstrijddeel zal kiezen om zich pas in de ochtend naar voren te vechten. Door het bijzondere karakter van het wedstrijdverloop in de IMSA races met veel safety cars zal de echte strijd pas gestreden worden in de laatste paar uur van deze adembenemende uithoudingsslag.

Lamborghini4

Daytona vormt het kloppende hart van de auto- en motorsport in Amerika en de 24-uursrace is één van de belangrijkste mondiale langeafstandsraces. De 5,729 km lange baan van de International Speedway, een ultramoderne autosportarena met twee steile, snelle bochten en een smalle binnensectie, biedt altijd volop spektakel en in de kombaan worden snelheden van meer dan 300 km/uur bereikt. De 'Rolex 24 at Daytona' gaat op zaterdag 27 januari om 14.40 uur lokale tijd van start.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet