Formule 3

Euroformula Open: Bent Viscaal vanuit F4 naar Teo Martín Motorsport

viscaal

We kunnen het ons niet meer heugen dat er een landgenoot meedeed in het Spaans F3-kampioenschap, het F3 Open dan wel het Euroformula Open, zoals het formuleauto-kampioenschap van GT Open-organisator GT Sport tegenwoordig heet. Maar komend seizoen mogen we dan toch met een schuin Nederlands oog naar dit kampioenschap uit de koker van Jesús Pareja kijken, want landgenoot Bent Viscaal promoveert vanuit de Formule 4 naar topteam Teo Martín Motorsport.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: SMP F4

De Nederlander gaat in de F3-achtige categorie aan de slag na een debuutseizoen voor MP Motorsport in het SMP NEZ F4 en het Spaanse F4-kampioenschap. Viscaal speelde daarin tweede viool ten opzichte van tweevoudig kampioen Christian Lundgaard, maar wist wel acht zeges en 20 podiumplaatsen in de wacht te slepen.

"Het wordt mijn eerste seizoen in een Formule 3-auto, maar ik weet zeker dat ik vanaf het begin goede resultaten kan behalen", aldus Viscaal, die deze winter al testte voor Teo Martín.

"Bent heeft meteen indruk gemaakt in onze auto", zei teammanager Emilio de Villota Jr. "In één jaar tijd is hij sterk gegroeid."

Terwijl Christian Lundgaard bij MP blijft en een stapje omhoog doet naar de Formule Renault 2.0, doet Viscaal dus anderhalve stap omhoog: het Euroformula Open is niet van het niveau van het FIA F3, maar de auto's zijn wel F3-auto's – al mogen ze niet meer zo worden genoemd na de ingreep van Gerhard Berger, het toenmalige hoofd van de FIA-monopostocommissie.

Het Spaanse kampioenschap, dat met Dallara F312's met standaard-Toyota-motor rijdt, is de enige andere F3-klasse die in Europa is overgebleven. Japan heeft nog zijn eigen F3-kampioenschap (dat nog zo mag heten), terwijl het zieltogende Australische kampioenschap afgelopen jaar kopje onder ging. Hetzelfde lot lijkt het Braziliaanse kampioenschap beschoren, na weer een uiterst schamel seizoen.

Het Euroformula Open is na een aanvankelijke terugloop toch levensvatbaar gebleken – wat net zo geldt voor het GT Open, dat het hoofdprogramma van Pareja's raceweekenden vormt. De oud-sportwagencoureur kreeg afgelopen week nog de hoogste onderscheiding van verdienste van de Spaanse bond RFEDA.

Reacties

  • 1
  • 0
   
  Dirk 21 januari 2018 19:52

  Mooie opwarmer voor een seizoen in het Euro F3 in 2019. En nog leuker, alle races worden gratis online gestremd.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 23 januari 2018 09:47

  Ferdinand Kool - 2004 - IGI Tec-Auto

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet