V8 Supercars

V8 Supercars: Officiële presentatie Triple 8 Holden Commodore ZB. Penske niet verder met Ford?

Vanochtend presenteerde het Red Bull Team Australia haar nieuwe kleurstelling alsmede de gloednieuwe Holden Commodore ZB die de VF-versie vervangt. Het is de eerste auto die volgens de nieuwe reglementen gebouwd is en voorlopig nog met de oude V8 motor rijdt.


Tekst Willem J. Staat
Foto's Triple 8/Red Bull Team Australia/Shell V Power Racing

2018 Holden ZB 1
Voor Triple 8 en de Supercars het begin van een nieuw tijdperk.

Officiële presentatie Triple 8 Holden Commodore ZB. Penske niet verder met Ford?
Alle Holden Customer teams rijden dit jaar met de gloednieuwe Holden Commodore ZB. Na de sluiting van GM Australia wordt er zoals bekend met een model op basis van Opel Insignia gereden. Met Jamie Whincup en Shane van Gisbergen behaalde Red Bull Team Australia de afgelopen twee jaar de prestigieuze Supercars titel.


2018 Whincup SVG SVG en Jamie Whincup hebben hoge verwachtingen van de Holden Commodore ZB.

Teambaas Roland Dane: " Het was vorig jaar een keihard seizoen en ook het komende seizoen gaat het zo worden. Vorig jaar hadden wij onze handen vol om het kampioenschap te winnen maar ook moesten we aan de nieuwe auto werken. Geen gemakkelijke opgave. Het resultaat is dat we nu één over één van de meest dramatisch uitziende auto's beschikken die ontstaan is uit de samenwerking met de Holden aero afdeling en ons team.

2018 Overview
Bovenaanzicht van de Commodore. Let inderdaad op de enorme achtervleugel.

Whincup is hongerig naar een achtste titel op zijn CV. Jamie Whincup: "De Holden ZB is zeker een enorme stap voorwaarts na de VF Commodore. Het werk van de aerodynamica-afdeling moet niet onderschat worden. Er is maanden aan gewerkt. Wij zijn eenvoudige mensen. Wij komen om te winnen. Dit is ons doel. Vorig jaar hadden we een fantastisch jaar maar er glipten toch enkele dingen uit onze handen. We beschikken over voldoende motivatie om de teamtitel terug te winnen.(Die ging naar Shell V Power Team Penske.red)

2018 SVG
Shane van Gisbergen heeft hoge verwachtingen voor 2018.

Shane van Gisbergen: "Bij de photoshooting zag ik de auto voor de eerste maal. De splitter ziet er agressief uit evenals de grote achtervleugel. Voor mij is dit de complete auto. Ik kan dan ook nauwelijks wachten om te gaan rijden. Vorig jaar beschikten we over voldoende snelheid maar zowel op engineering als rijdersgebied waren er gewoon teveel fouten. Hopelijk leren we snel meer over de nieuwe auto en nieuwe banden zodat we er weer tegenaan kunnen gaan."

2018 DJR Penske
DJR Team Penske gaat met de vertrouwde Falcon verder. De vraag is alleen hoe lang nog?

Shell V Power Team Penske won vorig jaar de teamtitel maar op de Detroit Motor Show verklaarde Roger Penske begin deze week dat Ford hem geen mogelijkheden biedt om met de Mustang in de toekomst verder te gaan. Roger Penske zei naar een andere fabrikant uit te kijken. Daarbij is in het geruchtencircuit de naam BMW gevallen. Ook in het verleden(2015) viel de naam BMW al eens i.v.m. de Supercars.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet