Formule 1

Formule 1: Williams verkiest Sirotkin boven Kubica – en niet alleen om het geld

Lance Stroll Sergey Sirotkin

De Rus Sergey Sirotkin heeft de strijd om het tweede Williams-zitje gewonnen van Robert Kubica. De Pool blijft wel voor het team behouden als testrijder, al stelt die rol tegenwoordig niet veel meer voor. In eerste instantie lijkt de keuze voor Sirotkin een keuze voor het grote geld, maar dat is te kort door de bocht.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Williams

Ervaren man naast Stroll
Lance Stroll was met zijn Canadese dollars al lang verzekerd van het eerste zitje bij Williams. Naast hem zouden het team en de sponsoren graag een ervaren man zien. Stroll kende in zijn debuutseizoen een stijle leercurve – de jongeling maakte in de wintertests vooral naam als brokkenpiloot. Gedurende het seizoen had hij echter de stijgende lijn te pakken. Mede dankzij een podiumfinish in de knotsgekke race in Azerbeidzjan en een tweede startplek in Italië eindigde hij op 3 punten van teamgenoot Felipe Massa. Het bewees voor Williams dat ervaring ook niet per se zaligmakend is.

Kubica eerste keuze
Toch had het er aan het eind van het seizoen alle schijn van dat dat Robert Kubica de tweede rijder van Williams zou worden. Hij had de ervaring, werd voor zijn ongeluk gezien als een van de snelste mannen in de paddock, en de extra aandacht zou Williams' marketingafdeling ook niet slecht uitkomen.

Robert Kubica Abu Dhabi Test 2017

In de testweek in Abu Dhabi, na afloop van het GP-weekend, mochten Kubica en Sirotkin beide plaatsnemen in de Williams. Een shootout werd het officieel niet genoemd, maar aangenomen werd dat het vooral een bevestiging moest zijn dat Kubica de juiste keuze was. De Pool presteerde goed in de lange runs, wat onderstreepte dat hij geen last meer had van zijn blessures. Maar zijn snelheid in een kwalificatierondje was teleurstellend. Sirotkin aan de andere kant greep de kans met beide handen aan en toonde zich in de vliegende ronde zelfs sneller dan Stroll. Het verwachte uitsluitsel na de testsessie bleef uit.

Sirotkin: geld en talent
Williams nam na de test nog anderhalve maand extra de tijd om de keuzes af te wegen. En ongetwijfeld zullen Sirotkin en Kubica in die tijd nog een aantal keren in de simulator in Grove hebben plaatsgenomen. Uiteindelijk koos het team van Claire Williams dus voor de Rus. De roebels kan het privéteam uiteraard goed gebruiken, maar Sirotkin heeft het stoeltje evenzo te danken aan zijn rijkunsten. De twee derde plaatsen in het GP2-kampioenschap in 2015 en 2016 onderstrepen de snelheid van de Rus.

"We hebben onze keuze gemaakt na een uitgebreid evaluatieproces van de rijders", aldus teambaas Claire Williams. "We hebben onze tijd genomen om alle beschikbare opties te vergelijken en we zijn ervan overtuigd dat Lance en Sergey de beste resultaten voor het team kunnen behalen." Paddy Lowe voegt daaraan toe: "Sergey heeft indruk gemaakt met zijn snelheid en talent, feedback en werkethiek, zowel op de fabriek als in Abu Dhabi."

Robert Kubica

Kubica blijft strijdbaar
Voor Robert Kubica zal het mislopen van het zitje ongetwijfeld een teleurstelling zijn. Hij blijft echter wel betrokken bij Williams, als test- en reserverijder. In die rol kan hij de jonge honden helpen, maar die rol zal hem gestolen kunnen worden. Hij zal vooral voor zichzelf willen doorgroeien om in 2019 wél snel genoeg te zijn om die rentree te maken. "Ik voel me fitter dan ooit, maar het heeft bloed, zweet en tranen gekost om hier te komen. Ik ben blij met het vertrouwen en de kans die Williams me heeft gegeven. Mijn ultieme doel blijft om weer in de F1 te racen. En dit is weer een belangrijke stap in die richting", aldus de 33-jarige Pool.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet