Racing Shows

Racing Shows: 96e European Motor Show Brussel We Are Mobility

A.s vrijdag opent de 96e editie van de Brussels Motor Show in de Belgische Heyselpaleizen. Het thema van deze editie ligt vooral op de diverse vormen van mobiliteit op twee, drie en vier wielen. Maar zowel de auto- als motorsport komen eveneens aan bod. Een opvallende trend was dat we bij de tweewielers wel heel veel gemotoriseerde "racefietsen" zagen. Bij de vierwielige collega's was dit iets minder maar wij zagen op sportief gebied toch veel moois en zelfs nog wat kleine premieres. Autosport.nl maakt traditiegetrouw een kleine rondgang.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2018 Vertigo Ickx
Mooie primeur in Brussel. De Vertigo waarmee Vanina Ickx later dit jaar aan de wereldbefaamde Pikes Peak wedstrijd zal deelnemen.


Autosport op de 96e European Motor Show
Zowel Mercedes als Renault hadden twee recente F1 bolides meegebracht. Tevens heeft Mercedes het merk Maybach weer nieuw leven ingeblazen en exposeerde een schitterende Mercedes Maybach Vision 6 Cabrio. Renault maakte het met de Renault Symbioz wel heel bond. In 2030 moet dit zelfrijdende huis de norm zijn. Je hoeft in huis alleen maar het commando aan een robot te geven en hij brengt je automatisch naar je werk. Zelfs zonder stuurwiel. De Peugeot Instinct Concept Car is op hetzelfde principe gebaseerd maar beschikt daarentegen wel over een stuurwiel. Behalve twee BMW 2-series wereldpremieres presenteerde het Beierse merk de BMWZ4 concept die in samenwerking met Toyota werd ontwikkeld.

2018 Ick Vertigo 2
Vertigo is na Belcar en GT avonturen weer terug in de autosport.

Het Belgische merk Gillet Vertigo viert haar 25 jarige bestaan. En dit gaat in 2018 niet onopgemerkt voorbij. Vanina Ickx zal komend seizoen met een in de Belgische kleuren gespoten Gillet Vertigo aan de beroemde Pikes Peak Heuvelklim in de VS deelnemen. In Hal 1 vind je ook de luxemerken zoals McLaren, Ferrari, Bentley en Bugatti. Het laatste merk is ook te vinden op de stand van de Belgische importer D'Ieteren die voor de 96e editie met Audi, Volkswagen, Porsche Lamborghini, zeker het grootste aantal meter vloeroppervlak voor zijn rekening neemt.
In de Benelux kan men zich voor komend seizoen op de komst van de Fiesta Sprint Cup verheugen. Er is zowel een Belgisch kampioenschap als een Nederlands kampioenschap. Voor Nederland is de Supercar-organisatie van Dick van Elk verantwoordelijk. Het doel van de Fiesta Sprint Cup is om bij de Max Verstappen dagen van start te gaan. In België vangt de Cup iets later aan.

2018 Vertigo Ickx rear
De enorme achtervleugel van de Vertigo. Het merk bestaat inmiddels 25 jaar maar de basis blijft hetzelfde.

Zowel België als Nederland kennen een eigen kampioenschap. Er komt geen Benelux serie maar twee verscheidene kampioenschappen. Alleen op Assen rijden de Belgen en Nederlanders gedurende hetzelfde weekend samen. M.a.w. eigen races gedurende hetzelfde event. Er worden ongeveer 60 auto's gebouwd. "Gevestigde namen zijn van deelname uitgesloten." verklaarde Joost Custers. Anderzijds zijn gentlemen drivers welkom, maar het blijft een Sprint Cup. Voor Nederland overweegt Dick van Elk een leeftijdsgebonden klasse-indeling.

2018 500 LCH 2 Voor het eerst in de Benelux te bewonderen. De GT3 Honda waarmee Peter Kox in de VS reed.

Honda pakte groots uit met de GT3 waarmee Peter Kox in de VS mooie scessen behaalde. Maar ook de prachtige TCR Civic, die dit weekend zijn debuut in Dubai maakt viel op de Honda-stand te bewonderen.

2018 Honda NSX GT3
Zij aanzicht van de NSX GT3

2018 GT3
Achteraanzicht van de NSX GT3.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet