DNRT

DNRT: Van Riet en De Borst winnen spectaculaire Nieuwjaarsrace op Circuit Zandvoort

Nieuwjaarsrace-6664

De Nieuwjaarsrace, de tweede race van het Winter Endurance Kampioenschap 2017-2018 is gewonnen door Pim van Riet en Dennis de Borst. Het duo met de betrouwbare FEBO Racing SEAT Leon TCR werd na vier uur racen als eerste afgevlagd. In het voorprogramma van de RECO Nieuwjaarsrace zorgden de Mazda MaX5 Cup en Peugeot GTi Cup voor spektakel.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR, Erik van der Schaaff en Co van der Gragt

De kwalificatie, voorafgaand aan de Nieuwjaarsrace, werd ditmaal verreden op de vrijdagavond. In de donkere en vochtige omstandigheden werd poleposition daarbij veroverd door Thijs Heezen en Jos Menten met een door PG Motorsport geprepareerde Porsche 991. Dennis de Borst en Pim van Riet kwalificeerden zich met hun SEAT Leon TCR op de tweede positie, waarmee zij ook de snelste tijd klokten in Divisie II. In Divisie III werd de snelste tijd geklokt door Lucas Groeneveld en Jaap van Lagen (Renault Clio) en in Divisie IV waren Rudy Sluiter en Pascal Pandelaar het snelst.

Nieuwjaarsrace-6519

De start van de wedstrijd verliep het beste voor Heezen en Menten. Zij wisten met de Porsche een klein gaatje te slaan richting de achtervolgers. Toch was het de Speedlover Porsche van David en Olivier Hart die na de eerste ronde als leider doorkwam. De openingsfase werd gekenmerkt door een aantal neutralisaties, waardoor een aantal teams besloten hun pitstop-strategie tijdens de wedstrijd aan te passen.

Nieuwjaarsrace-6647

Met hun snelle tijden leken vader en zoon Hart de favorieten voor de eindzege, maar problemen met de katalysator zorgde voor een uitvalbeurt na 33 ronden. Zowel de JR Motorsport BMW M4 Silhouette van Kelvin Snoek en Roger Grouwels (gestart van positie 21), als de Porsche van Heezen en Menten promoveerden hiermee naar de kopposities.

In de 47e ronde pakten Snoeks en Grouwels zelfs de leidende positie. Deze hielden zij vast totdat in het laatste uur het noodlot toesloeg, toen de BMW M4 eerst tijd verloor bij een spin, om vervolgens in de pitlane de wedstrijd te staken. Heezen en Menten verloren enkele ronden daarvoor al hun positie aan Divisie II-rijders Pim van Riet en Dennis de Borst. Van Riet en De Borst profiteerden dan ook optimaal van de uitvalbeurt van Snoeks & Grouwels en konden ook de druk van divisie II-concurrenten Henry Zumbrink en Eric van de Munckhof (BMW M4 GTR) weerstaan.

Na vier uur racen werden Van Riet en De Borst als winnaars afgevlagd. Naast de algemene zege bij de Nieuwjaarsrace, pakten zij met hun FEBO Racing SEAT Leon TCR ook de winst in Divisie II. Op de tweede plaats algemeen, en tevens tweede in de klasse, werden Zumbrink en Van de Munckhof geklasseerd. Thijs Heezen en Jos Menten finishten als derde overall, goed voor de zege in Divisie I. Net buiten het algemene podium, maar wel op dat van Divisie II, eindigden Mark van Eldik en Erwin Schilt (Audi RS3 LMS TCR).

Nieuwjaarsrace-6559

In Divisie I werden winnaars Heezen en Menten op het podium geflankeerd door Bob Herber en Daan Meijer (Mercedes SLS GT3 – tweede plaats) en Dominik Lanz en Alexander Wolf (BMW M235i).

Nieuwjaarsrace-6716

Bij Divisie III werden Rene Steenmetz en Michael Bleekemolen als winnaars gehuldigd. Problemen in de beginfase weerhielden de twee coureurs met de Renault Clio er niet van om een sterk tweede deel van de race te rijden. Peter Altevogt en Loek Hartog eindigden met hun Renault Clio als tweede in de klasse, voor Jan Schouten en Ton Vink (BMW 330d)

Frank Poll, Dick Wamerdam, Michael Schuurman en Guus de Koster pakten de zege in Divisie IV met hun BMW E36, voor Nico en Nick Koetsveld (BMW Compact – tweede plaats) en Karel Neleman en Carl Dekker (BMW E30).

Nieuwjaarsrace-6677
Flinke crash voor het Duitse Team Ganser Motorsport team in het Scheivlak

In het voorprogramma van de Nieuwjaarsrace kwamen de Maza MaX5 Cup en Peugeot 206 GTi Cup in actie met twee sprintraces. David Koh won de eerste manche bij de Mazda's. In de tweede Mazda-wedstrijd werd Arno Bultman als winnaar afgevlagd. In de Peugeot-races werden de beide wedstrijden gewonnen door Tijn Middeldorp.

Nieuwjaarsrace-6695

De volgende wedstrijd van het Winter Endurance Kampioenschap zal worden verreden op zaterdag 3 maart. Dan zal de Final 4 op Circuit Zandvoort plaats vinden.