Formula E

Formule E: Maximilian Günther kijkt uit naar 'rookie-test' in Marrakesj

171230 Guenther portret
Nu eens niet in overall op een zonnig circuit, maar in een winters Oberstdorf: Maximilian Günther

Toch nog een autosportbericht op de valreep van het nieuwe jaar: tijdens de Vierschansentournee in het Zuid-Duitse Oberstdorf (jawel, skispringen) troffen we coureur Maximilian Günther, die na drie seizoenen in het FIA EK Formule 3, die hij respectievelijk als achtste, als tweede en als derde in de eindstand afsloot, hard aan het werk is om de volgende stap in zijn carrière te zetten. Günther, die in Oberstdorf geboren is en in het nabijgelegen Rettenberg woont, wordt als junior-rijder ondersteund door Mercedes-AMG, dus deelname aan de DTM is een van de opties voor hem. Niettemin lijkt voortzetting van zijn loopbaan in de eenzitters meer voor de hand te liggen: hij testte al in de Japanse Super Formula en de Formule 2. Bovendien neemt hij medio januari voor het Dragon Racing-team deel aan de Formule E-rookietest op het circuit van Marrakesj. Volop aanleiding dus om even bij te praten met de Duitse rijder.

Tekst: René de Boer (vanuit Oberstdorf, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar, FIA EK F3/Thomas Suer

"Ik was wel een beetje verrast toen Dragon Racing belde met de vraag of ik voor het team wilde deelnemen aan de Formule E-rookietest, maar natuurlijk heb ik meteen 'ja' gezegd", vertelt Günther. Op de vraag of het voor hem als junior-rijder van Mercedes niet meer voor de hand zou liggen om voor het Venturi-team te testen, waarmee Mercedes tenslotte een samenwerkingsovereenkomst heeft, lacht Günther. "Ja, maar daar test iemand anders. Ik heb het met Mercedes besproken en daar hadden ze er geen probleem mee als ik voor Dragon test."

Voor Günther wordt het rijden met een elektrische auto iets nieuws: "Ik heb ook nog nooit in een elektrische of hybride straatauto gereden. Ter voorbereiding doe ik volgende week wel een simulatorsessie in Monaco. Ik ben ook al in de werkplaats van het team op Donington geweest om een stoeltje op maat te laten maken en het contact daar verliep bijzonder plezierig. Ik heb al met een paar rijders met Formule E-ervaring gesproken over wat me te wachten staat. Het omgaan met de beschikbare hoeveelheid energie, het gebrek aan downforce, ik ben heel benieuwd hoe dat in de praktijk is."

171230 Guenther F3
Het Formule 3-hoofdstuk is voor Maximilian Günther na drie seizoenen afgesloten

Günther heeft nog geen duidelijkheid over waar hij het komende seizoen in actie komt, al is hij er wel duidelijk over dat het Formule 3-hoofdstuk na drie seizoenen voor hem beëindigd is. "Er zijn meerdere opties die we op dit moment zorgvuldig bestuderen. Natuurlijk wil ik voorlopig nog het liefst doorgaan in de formulewagens, want de Formule 1 is nog steeds mijn doel. Vorige maand heb ik een Super Formula-auto van het Team LeMans getest in Suzuka, waar ik erg van onder de indruk was. Net daarvoor testte ik een Formule 2 van Racing Engineering in Abu Dhabi, ook dat was een interessante ervaring. Realistisch gezien is Formule E op dit moment geen optie, want het seizoen is al aan de gang en alle plaatsen zijn bezet, maar de test is natuurlijk wel een uitstekende gelegenheid om de auto en de klasse te leren kennen, dus die benut ik graag!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet