Diversen

Special: Autosportboeken 2017

En dan stellen we ter afsluiting van deze rubriek nog de nodige jaarboeken en kalenders voor.

IMG 1899

René de Boer, Tim Upietz (uitg.): Porsche Victory 2017

Geen jaarboek in de eigenlijke zin van het woord, maar omdat Porsche dit jaar voor het derde jaar op rij de algehele overwinning tijdens de 24 Uur van Le Mans behaalde, beleeft dit boek ook zijn derde achtereenvolgende uitgave. Het concept is vergelijkbaar met de vorige twee edities, waarvan de 2015-versie, bij de uitgever geheel uitverkocht, bij sommige handelaren al voor het dubbele of drievoudige van de oorspronkelijke nieuwprijs wordt aangeboden. Het boek begint, na een voorwoord van acteur/coureur/Porscheliefhebber Patrick Dempsey, met een verslag van de presentatie van de Porsches 919 Hybrid en 911 RSR voor het seizoen 2017 tijdens de FIA WEC-proloog op Monza. Daarna zijn er uitgebreide beschrijvingen van de auto's en alle teams en rijders die dit jaar met Porsches in Le Mans in actie kwamen. Vervolgens een verslag van de testdag in Le Mans, de technische keuring, de trainingen, de parade en zeer gedetailleerd de race, afgerond door uitslagen en statistieken, tekstportretten van de winnende rijders en de nodige infographics. De tekst, van de hand van uw redacteur, is in het Duits, Engels en Frans, tal van fotografen leverden hun mooiste Porsche-foto's, wat leidde tot een selectie van zo'n 500 afbeeldingen. Het geheel is uitgevoerd in hardcover.

IMG 1900

René de Boer, Tim Upietz (uitg.): Porsche Victory 2017. Gruppe C Verlag, 2017. ISBN: 978-3-928540-92-6. 192 pagina's, gebonden in hardcover, 24x32cm. Tekst: Duits-, Engels- en Franstalig.

Jean-Marc Teissedre, Thibaut Villemant: 24h Le Mans – Livre officiel 2017***

IMG 1901


Het officiële jaarboek van de 24 Uur van Le Mans bestaat al sinds 1978 en wordt door liefhebbers over de hele wereld verzameld. Jean-Marc Teissedre neemt ook na zijn pensionering als redacteur van het Franse weekblad AutoHebdo de redactie van het jaarboek nog voor zijn rekening. Zijn co-auteur Christian Moity overleed dit jaar en diens plaats wordt ingenomen door Thibaut Villemant, eveneens verbonden aan AutoHebdo. Het overgrote deel van het jaarboek bestaat uit foto's met bijschriften, van de persconferentie met de bekendmaking van de deelnemers op 2 februari via de testdag, de technische keuring en de hele week van de race. Er zijn aparte hoofdstukken met ondermeer een terugblik op de race van 50 jaar geleden, uitgebreide overzichten van alle teams en een technische analyse door Marcus Schurig van het Duitse blad SportAuto. Volledige uitslagen ronden het boek af.

IMG 1902

Jean-Marc Teissedre, Thibaut Villemant: 24h Le Mans – Livre officiel 2017. ETAI, 2017. ISBN: 979-10-283-0221-4 (Franstalig), 970-10-283-0222-1 (Engelstalig). 280 pagina's, gebonden in hardcover met stofomslag, 24x32 cm. Tekst: Engels- of Franstalig.

IMG 1909

Heinz Prüller: Grand Prix Story 2017 ***

Vroeger keek uw verslaggever als jochie op de lagere school ieder jaar reikhalzend uit naar het moment dat de Nederlandse vertaling van de 'Grand Prix Story'-jaarboeken van Heinz Prüller in de plaatselijke bibliotheek arriveerde, meestal in het voorjaar. Dat betekende weer urenlang leesplezier. Later kocht ik ze zelf in Oostenrijk of Duitsland in de originele versie, en nog steeds koop ik 'Grand Prix Story' ieder jaar, maar het is eigenlijk meer om de collectie (vanaf 1971) compleet te houden. Inhoudelijk biedt het boek niet meer zoveel onbekende achtergrondverhalen als vroeger, want die zijn via internet en andere kanalen al veel langer bekend. Bovendien reist Prüller gezien zijn zwakke gezondheid zelf nauwelijks nog naar Grands Prix, vandaar dat de Duitse Karin Sturm al een aantal jaren lang haar medewerking aan het boek verleent – en waarschijnlijk het grootste deel schrijft. Twee fotokaternen en de nodige kaders larderen het geheel, achterin staat voor de pagina's met uitslagen een aardig hoofdstuk van Heinz Prüller over de deelname van Jochen Rindt aan de Indy 500 in 1967.

IMG 1910

Heinz Prüller, Karin Sturm: Grand Prix Story 2017. Residenz Verlag, 2017. ISBN: 978-3-7017-3429-0. 318 pagina's, gebonden in hardcover met stofomslag, 15,5x22 cm. Tekst: Duitstalig.


IMG 1903

Lorenz Liechti e.a.: DTM-Jahrbuch 2017****

De DTM laat al sinds het jaar 2004 een eigen jaarboek uitgeven, waarin het achterliggende seizoen in woord en beeld uitgebreid wordt belicht. Sinds drie jaar wordt het boek geproduceerd door de Duitse uitgever Gruppe C Verlag, en is het werk een stuk omvangrijker dan voorheen. Dat biedt ondermeer ruimte voor grote foto's, soms zo gedetailleerd dat je twee keer moet kijken om te weten wat er nu precies te zien is. Maar dat houdt het geheel verrassend. Natuurlijk wordt, na de overzichten van de diverse rijders en teams per merk en korte verslagen van de officiële partnerseries, het seizoen chronologisch weergegeven, gelardeerd met korte alinea's over de meest uiteenlopende onderwerpen die tijdens de betreffende weekeinden relevant waren. Volledige uitslagen vormen het slot, waarbij er ook minder voor de hand liggende overzichten zoals de gemiddelde startpositie per rijder, kampioenschapsstanden alleen op basis van zaterdag-, respectievelijk zondagsraces en andere interessante gemiddelden te vinden zijn.

IMG 1904

Lorenz Liechti e.a.: DTM – Das offizielle Jahrbuch 2017. ITR, 2017. ISBN: 978-3-928540-94-0. 232 pagina's, gebonden in hardcover, 24x34 cm. Tekst: Duitstalig.

IMG 1905

Jörg Ufer: 24 Stunden Nürburgring-Nordschleife 2017****


Het jaarboek over de 24-uursrace op de Nürburgring-Nordschleife is al zo oud als dit millennium en er is waarschijnlijk niemand beter gekwalificeerd om het te schrijven dan Jörg Ufer, die elk team, elke rijder en waarschijnlijk ook iedere monteur, plus het merendeel van alle toeschouwers persoonlijk kent. Dat resulteert in een uitermate gedetailleerd verhaal van de met 160 deelnemende teams grootste autorace ter wereld. Chronologisch, in tijdsblokken van twee uur (en een samenvatting gedurende de nacht), maar ook per klasse, van de GT3's tot de kleinste toerwagens, waarbij ieder deelnemend team aan bod komt. Ook op de foto's is elk team vereeuwigd, aangevuld met de activiteiten in het voorprogramma als FIA WTCC, Audi Sport TT Cup en de Falken Drift Challenge. De dramatische slotfase, toen vanwege het weer in het laatste halfuur alles nog anders werd, is uitvoerig gedocumenteerd, inclusief een tijdlijn. De teksten zijn in het Duits, met beknopte samenvattingen per hoofdstuk in het Engels, en aparte kaders met citaten van tal van rijders en teamleden.

IMG 1906

Jörg Ufer: 24 Stunden Nürburgring-Nordschleife 2017. Gruppe C Verlag, 2017. ISBN: 978-3-928540-90-2. 272 pagina's, gebonden in hardcover, 24x32cm. Tekst: Duits- en Engelstalig.

Reacties

    • 1
    • 0
     
    Dirk 27 december 2017 08:37

    In januari weer naar Interclassics, daar zijn heel veel (internationale) autosport boeken verkopers, heerlijk om doorheen te neuzen. Let hier wel op dat je jezelf een beperkt budget geeft! (daar heb ik "Indy 50: More than a race" op de kop getikt, heerlijk)

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet