Diversen

Special: Autosportboeken 2017

IMG 1911

Wilfried Müller: Walter Röhrl – Querlenker – eine Zeitreise in Bildern****

In het bijna voorbije jaar vierde Walter Röhrl zijn 70e verjaardag. De Duitser is nog steeds verreweg de populairste rallyrijder bij onze oosterburen en het is iedere keer weer verbazingwekkend om te zien hoe geliefd hij ook is bij mensen die simpelweg te jong zijn om hem ooit in actie te kunnen hebben gezien. Altijd vriendelijk, toegankelijk en ruimschoots de tijd nemend voor fans: we hebben nog nooit ergens een slordig neergekrabbelde handtekening van Röhrl gezien. "Mensen die de moeite nemen om naar me toe te komen hebben allemaal recht op een mooi geschreven handtekening en daar neem ik graag de tijd voor", zei Röhrl ooit eens ter verklaring. Misschien is dat wel een van de reden dat hij nog steeds een graag geziene gast bij allerlei al dan niet historische evenementen is – nog geheel afgezien van zijn onveranderd fenomenale wagenbeheersing.

IMG 1912

Ter gelegenheid van Röhrls verjaardag verschenen twee boeken, waaronder allereerst 'Walter Röhrl – Querdenker – Eine Zeitreise in Bildern' van Wilfried Müller. Het boek verscheen als 'Edition Porsche Museum' rondom een speciale tentoonstelling in het fabrieksmuseum in Zuffenhausen. Het werk begint met een samenvatting van Röhrls rijke carrière als rally- en racecoureur, gevolgd door zijn werkzaamheden als test- en ontwikkelingsrijder alsmede ambassadeur voor Porsche. Het volgende deel, zo'n 200 pagina's, draagt de titel 'Röhrl von a-z' en belicht aan de hand van een trefwoord, een bijbehorende en een korte tekst een flink aantal aspecten die voor Röhrl van belang zijn, van 'aerodynamica', 'Ascona' en 'Audi' via 'Le Mans', 'Monte Carlo' en 'Monika' (zijn echtgenote) tot aan 'Unbequem', 'Unfall', 'Weltmeister' en 'Zukunft'. Dan volgt nog een samenvatting van zijn sportieve loopbaan, waarmee het geheel wordt afgesloten. Een boek in oblong-formaat is best mooi, foto's komen goed tot hun recht en de reproductie en lay-out zijn keurig verzorgd, dat kun je wel aan McKlein overlaten. Kortom, een boek dat voor liefhebbers zeker de moeite waard is.

Wilfried Müller: Walter Röhrl – Querdenker – Eine Zeitreise in Bildern. McKlein Publishing, 2017. ISBN: 978-3-927458-91-8. 256 pagina's, gebonden in hardcover, 30x24 cm. Tekst: Duitstalig.

IMG 1913


Dr. Josef Arweck, Edwin Baaske: WR 70 – 70 Jahre Walter Röhrl****

Ook uitgeverij Delius Klasing kwam met een boek ter gelegenheid van Walter Röhrls zeventigste verjaardag, dat de titel WR 70 draagt. Verschillende auteurs leverden een tekstbijdrage van een pagina of vier: filmer Helmut Deimel, Porsche-man Eckhard Eybl, Röhrls jarenlange navigator Christian Geistdörfer Jürgen Pippig, die als jarenlange perschef bij Porsche veel met Röhrl werkte, Dieter L. Scharnagl, die dezelfde rol bij Audi vervulde, en de beide Oostenrijkse rallyjournalisten Gerhard Nöhrer en Herbert Völker. Alleen de bijdrage van Scharnagl, die in november 2015 overleed, is aanmerkelijk langer, want het was – in de eerste persoon uit Röhrls mond opgetekend – de basis voor een boek over Röhrl dat Scharnagl nog had willen schrijven, maar daar door ziekte en zijn dood niet meer aan toe kwam.

IMG 1914

Het geheel is doorspekt met diverse foto's, allemaal over twee pagina's afgedrukt, en voorzien van een kort bijschrift. Tussendoor zijn citaten over een hele pagina opgenomen, wat de leesbaarheid niet echt ten goede komt, maar wat grafisch wel een mooi beeld geef, zoals overigens het hele boek een verfrissend concept kent, dat ons best goed bevalt. Een keuze maken uit de twee Röhrl-boeken is lastig: wie een overzicht van zijn leven en carrière wil, zal voor het door McKlein uitgegeven boek kiezen, wie vanuit verschillende perspectieven meer over Röhrl als mens en professional te weten wil komen, kiest voor het boek van Delius Klasing. En de echte liefhebber wil toch gewoon beide boeken, zo mogelijk nog aangevuld met Röhrls autobiografie 'Aufschrieb' (in het Engels verkrijgbaar als 'Diary') en de geactualiseerde versie 'Evo 2'.

Dr. Josef Arweck, Edwin Baaske (uitg.): WR 70 – 70 Jahre Walter Röhrl. Delius Klasing, 2017. ISBN: 978-3-667-11021-3. 200 pagina's, gebonden in hardcover, 26x30 cm. Tekst: Duitstalig.

Reacties

    • 1
    • 0
     
    Dirk 27 december 2017 08:37

    In januari weer naar Interclassics, daar zijn heel veel (internationale) autosport boeken verkopers, heerlijk om doorheen te neuzen. Let hier wel op dat je jezelf een beperkt budget geeft! (daar heb ik "Indy 50: More than a race" op de kop getikt, heerlijk)

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet