Diversen

Special: Afscheidsinterview Dr. Wolfgang Ullrich: "Eindelijk eens doen waar ik zin in heb"

171223 Ullrich DTM 2006
Ullrich met Mattias Ekström, DTM 2006

En blijft er uit de DTM een speciale herinnering over?

De race in Brno in Tsjechië, waar we met Mattias (Ekström, RdB) onze eerste kampioenstitel als fabrieksteam behaald hebben. Dat was iets bijzonders.

Barcelona, waar Audi alle auto's terugtrok uit protest tegen het rijgedrag van de concurrentie?

Dat was naar buiten toe natuurlijk iets bijzonders, maar zeker geen hoogtepunt. In de race waren de nodige dingen gebeurd en op een bepaald moment was het gewoon teveel. Destijds was Herr Stadler (bestuursvoorzitter Audi, RdB) ter plekke. Ik heb kort met hem overlegd en hij vond ook: 'We moeten een signaal afgeven'. En dat hebben we dus gedaan.

171223 Ullrich DTM Spielberg 15
DTM Spielberg 2015: 'Schieb ihn raus...'

'Schieb ihn raus...'

Ja, dat blijft natuurlijk hangen. Het heeft me in ieder geval een hashtag opgeleverd. Ik moet eerlijk zeggem dat ik iemand ben die zich altijd erg heeft ingehouden. Het was domweg niet slim om dat via de radio te zeggen. Veel mensen hebben dat ongetwijfeld wel eens gedacht, en veel mensen hebben het beslist ook wel gezegd, maar niet live op televisie. Dat mag gewoon niet gebeuren. Het is mij gebeurd, dat was fout. Het was gewoon emotie, maar ik had het zo niet mogen zeggen.

171223 Ullrich DTM Zandvoort
Audi was vaak succesvol in de DTM op Zandvoort

Welke herinneringen heeft u aan Zandvoort?

Zandvoort is een circuit waar ik altijd graag heenging en waar we veel mooie raceweekeinden beleefd hebben. We hebben er ook een aantal jaren lang bovengemiddeld goed gepresteerd, soms zelfs ook als de rest van het seizoen niet zo goed liep, en ik kan me nog herinneren dat er, aangespoord door de concurrentie, gediscussieerd werd over de vraag of we Zandvoort niet van de kalender moesten halen. Daar moet ik echter ook wel de kanttekening bij maken dat er in Zandvoort jarenlang niks gedaan werd aan het circuit. Er werden altijd maar beloftes gedaan, en dan kwamen we het jaar erop terug en er was weer niets gebeurd. Dat kun je niet jarenlang volhouden zonder ook een keer de consequenties daaruit te trekken, want het ging ook om zaken die met veiligheid en zo te maken hadden. Maar goed, uiteindelijk is er de laatste jaren veel verbeterd en Zandvoort is iets bijzonders. De omgeving, de sfeer, ik kom er altijd graag.

Is er op Zandvoort een race waaraan u bijzondere herinneringen heeft?

Dat is toch wel de wedstrijd in 2013, waarbij Mike Rockenfeller kampioen werd.

Waarom is het nooit wat geworden met een Nederlandse rijder bij Audi in de DTM?

Dat is een goede vraag! Ik heb weliswaar in de loop der jaren met een paar Nederlandse rijders gesproken, maar daar was niemand bij van wie ik zei: 'Die moeten we beslist in het team hebben'. We hebben Nederlanders in auto's bij een klantenteam in de DTM gehad. Met Christijan ging dat best wel goed.

Reacties

  • 3
  • 0
   
  Racing-Fan 23 december 2017 18:40

  Mooi interview.

  • 2
  • 0
   
  Tijn67 25 december 2017 09:26

  Heel interessant. Mooi kijkje achter de schermen.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet