TCR Series

TCR: Nieuwe FIA WTCR-serie volgend jaar naar Zandvoort

171222 WTCR Zandvoort
Zandvoort is in 2018 gastheer voor een mondiale toerwagencompetitie, de FIA WTCR

De voor volgend jaar nieuwe FIA WTCR-serie (ontstaan uit de samenvoeging van TCR International en het FIA WTCC) komt in het eerste seizoen naar Circuit Zandvoort! Daarmee is er voor het eerst sinds 2007, toen het WTCC met de Courtyard Race of The Netherlands eenmalig op Zandvoort te gast was, weer een ronde van een mondiale toerwagencompetitie in ons land. De FIA WTCR-wedstrijd wordt onderdeel van een evenement tijdens het Pinksterweekeinde (20-21 mei), waarvan we in alle redelijkheid aannemen dat daar ook een bepaalde Formule 1-coureur en een supermarktketen uit het zuiden des lands een rol bij zullen spelen. Er wordt dus ook weer ouderwets op Pinkstermaandag geracet, en dat is toch veel leuker dan al die meubelboulevards?!?

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR, archief AUTOSPORT.NL

De FIA WTCR neemt het merendeel van de evenementen van het WTCC over. Zo begint het seizoen op 8 april op het stratencircuit van Marrakesj in Marokko, gevolgd door een ronde op 29 april op de Hungaroring. Er was even sprake van een terugkeer naar het Zuidfranse Pau, maar uiteindelijk is voor het weekeinde van de Pau Grand Prix, 13 mei, toch gekozen voor de Nürburgring-Nordschleife in het voorprogramma van de 24-uursrace aldaar, waar ook het WTCC de afgelopen drie seizoenen al in actie kwam.

480 start voor
Herinnert u zich deze nog? FIA WTCC in 2007 op Zandvoort

Zandvoort staat dan een week later tijdens het Pinksterweekeinde op het programma. Tijdens hetzelfde evenement rijden ook TCR Benelux en TCR Europe. Op 24 juni rijdt de serie op het stratencircuit van Vila Real in Portugal. Daarna volgt op 22 juli een evenement op een niet nader genoemd circuit, één van twee nieuwe opties om de kalender te completeren. Als het evenement in juli niks wordt, dan is de andere nieuwe optie op 7 oktober. Volgens François Ribeiro van promotor Eurosport Events gaat het in beide gevallen om circuits waar het WTCC in het verleden nog niet reed.

171222 WTCR VilaReal
Het stratencircuit van Vila Real

Op 5 augustus wordt er gereden op het circuit van Termas de Río Hondo in Argentinië. Dan volgt een lange pauze tot het volgende evenement op 30 september op het Ningbo Speedpark in China. Op 7 oktober is er dan de andere van de beide optionele wedstrijden, die daarmee alleen maar in Azië kan plaatsvinden, want op 21 oktober staat Suzuka op de kalender. De seizoensafsluiting vindt op 18 november plaats tijdens de Grand Prix van Macau, waarmee een goede WTCC-traditie in ere wordt hersteld. Monza en Qatar maken in vergelijking tot het WTCC-programma van het afgelopen seizoen geen deel meer uit van het programma.

De kalender:
8 april: Marrakesj, Marokko
29 april: Hungaroring, Hongarije
13 mei: Nürburgring, Duitsland
21 mei: Zandvoort, Nederland
24 juni: Vila Real, Portugal
22 juli: nnb (optie 1)
5 augustus: Termas de Río Hondo, Argentinië
30 september: Ningbo, China
7 oktober: nnb (optie 2)
18 november: Macau
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet