GT

GT: Maxime Martin naar Aston Martin, Vergers en Frijns in WRT-Audi voor respectievelijk Dubai en Bathurst

171219 WEC Maxime Martin AMR
Maxime Martin rijdt vanaf 2018 voor Aston Martin

De dagen voor Kerst hebben volop goed nieuws vanaf het GT-front voor rijders uit de Benelux in petto. Allereerst bevestigde Aston Martin wat eerder, gevoed door een bericht van onze Belgische collega's van Autosportwereld.be, al vermoed werd: Maxime Martin is toegevoegd aan het fabriekskader van het merk uit Newport Pagnell voor het 'superseizoen' 2018-2019 van het FIA WEC. Even later kwam het Belgische WRT met de aankondiging van de rijders voor de beide lange-afstandsklassiekers in Dubai en Bathurst, en daar komen Nederlandse rijders aan hun trekken: Michael Vergers maakt deel uit van de bezetting van een van de WRT-Audi's in Dubai, Robin Frijns mag na zijn sterke optreden in Macau ook in Bathurst voor WRT aan de slag.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Afgelopen vrijdag nam BMW tijdens de 'Season Review' in München officieel afscheid van Maxime Martin, die vijf jaar lang voor het Beierse merk actief was in de DTM en de GT-racerij. Officieel mocht de Belg nog niets zeggen over zijn sportieve toekomst, maar hij ontkende de geruchten over de overstap naar Aston Martin geenszins. Nu is de transfer officieel en daarmee trekt Aston Martin voor volgend jaar na Alex Lynn opnieuw een sterke nieuwe rijder aan voor de GTE-Pro-klasse van het FIA WEC. Maxime Martin reed zich voor het eerst bij Aston Martin in de kijker in 2010, toen hij met een Ford GT een belangrijke tegenstander van het Britse merk in het toenmalige FIA GT1-WK was. Het jaar erna beleefde de Belg zijn debuut in Le Mans met een Lola-Aston Martin LMP1 van het Marc VDS-team. "Ik ben de afgelopen jaren altijd met Aston Martin Racing in contact gebleven. Het is een grote verandering, maar ik heb het gevoel dat dit het juiste tijdstip voor deze stap is, vooral vanwege het racedebuut van de nieuwe Vantage GTE", zegt Maxime Martin. Aston Martin moet zijn volledige rijdersbezetting nog bekendmaken, maar het ligt voor de hand dat het Deense duo Nicki Thiim/Marco Sørensen intact blijft, en dat Martin een combinatie gaat vormen met Alex Lynn. Derde rijders voor Le Mans moeten dan nog worden ingevuld.

17-02 MS7byWRT Audi Dubai
De MS7 by WRT-Audi met ondermeer Michael Vergers voor de Hankook 24H DUBAI

Vanuit het Belgische Baudour kwam even later de aankondiging van het Team WRT met betrekking tot de deelname aan twee prominente lange-afstandsraces in de eerste vijf weken van het nieuwe jaar, de Hankook 24H DUBAI (12-13 januari) en de Liqui-Moly Bathurst 12 Hour (4 februari). In Dubai zet WRT onder de teamnaam MS7 by WRT een Audi R8 LMS in voor Mohamed Bin Saud, die eerder dit jaar voor WRT het GT-kampioenschap in Saoedi-Arabië op zijn naam schreef. Teamgenoten zijn Dries Vanthoor, die vorige week officieel tot Audi-fabrieksrijder benoemd werd, Christopher Mies en onze landgenoot Michael Vergers. Drie weken later neemt WRT als Audi Sport Team WRT voor het eerst deel aan de 12 Uur van Bathurst. Daar rijden Robin Frijns, Stuart Leonard en Dries Vanthoor een R8 LMS in de Pro-klasse. Een tweede auto wordt in de Pro-Am-categorie ingezet voor Paul Dalla Lana, Pedro Lamy en Mathias Lauda, die gedrieën met een Aston Martin de GTE-Am-titel in het FIA WEC wonnen. Teambaas Vincent Vosse verwijst naar de Bathurst-ervaring van Pierre Dieudonné, sportdirecteur van het team: "Die heeft in de late jaren tachtig vier keer deelgenomen aan de Bathurst 1000 voor toerwagens, dus hopelijk kan hij ons met zijn ervaring helpen. Ik ben ook erg blij met de komst van Lamy, Della Lana en Lauda, die in de afgelopen jaren samen zoveel successen hebben behaald. Voor mij persoonlijk is het leuk om Pedro Lamy te zien terugkeren: met hem samen won ik in 2006 de ELMS-GT-titel."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet