Formula E

Formule E: Seizoensfinale Montréal wordt hoogstwaarschijnlijk afgeblazen

171219 FE Montreal
Naar alle waarschijnlijkheid geen Formule E meer dit seizoen in Montréal

Het lijkt er meer en meer op dat de geplande seizoensfinale van het nog maar enkele weken geleden begonnen Formule E-seizoen 2017/2018 in de Canadese stad Montréal niet doorgaat. Voor het weekeinde van 28 en 29 juli 2018 staan twee races gepland, maar vanwege de in haar ogen te hoge kosten en logistieke problemen verklaarde de recent gekozen nieuwe burgemeester van de stad, Valérie Plante, gisteren tijdens een persconferentie, dat het evenement wat haar betreft geen doorgang vindt. "Ik weet niet welke prijs er moet worden betaald om het evenement af te zeggen, maar het is het zonder meer waard", zei de burgemeester volgens de Montréal Gazette.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Dit jaar vonden de beide Formule E-races plaats op een stratencircuit in het centrum van Montréal, maar Plante had als een van haar verkiezingsbeloftes in het vooruitzicht gesteld dat het evenement verplaatst zou worden naar een andere locatie. Het bestaande Formule 1-parcours op het Île Notre Dame was voor 2018 geen optie, omdat direct na de Formule 1-Grand Prix van juni volgend jaar op die plek een ingrijpend renovatie- en nieuwbouwproject van start gaat, dat ondermeer voorziet in een nieuw pitcomplex. Ook het tijdelijk stopzetten van die werkzaamheden zou niet tot de mogelijkheden behoren. Een circuit op een andere plek, zoals door het stadsbestuur voorgesteld, zou voor de Formule E-organisatie niet aceptabel zijn.

Ook financieel ziet het er rondom de Formule E-races in Montréal niet goed uit. De organiserende stichting 'Montréal c'est électrique' heeft een krediet van tien miljoen Canadese Dollar (een krappe 6,6 miljoen Euro) volgens berichten in de Montréal Gazette volledig opgesoupeerd en zit nog met tal van onbetaalde rekeningen ter waarde van nog eens 6,5 miljoen dollar (zo'n 4,3 miljoen Euro). Hydro Québec had zich al teruggetrokken als hoofdsponsor, omdat het evenement eerder dit jaar niet het beoogde aantal bezoekers en tv-kijkers had getrokken. "We bereikten 15 miljoen kijkers, wat slechts 40 procent van onze doelstelling was, en van de 90.000 bezoekers die we hadden verwacht, kwamen er maar 45.000", aldus zegsman Serge Abergel van Hyrdo Québec in de Montréal Gazette.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet