Formula E

Formule E: Seizoensfinale Montréal wordt hoogstwaarschijnlijk afgeblazen

171219 FE Montreal
Naar alle waarschijnlijkheid geen Formule E meer dit seizoen in Montréal

Het lijkt er meer en meer op dat de geplande seizoensfinale van het nog maar enkele weken geleden begonnen Formule E-seizoen 2017/2018 in de Canadese stad Montréal niet doorgaat. Voor het weekeinde van 28 en 29 juli 2018 staan twee races gepland, maar vanwege de in haar ogen te hoge kosten en logistieke problemen verklaarde de recent gekozen nieuwe burgemeester van de stad, Valérie Plante, gisteren tijdens een persconferentie, dat het evenement wat haar betreft geen doorgang vindt. "Ik weet niet welke prijs er moet worden betaald om het evenement af te zeggen, maar het is het zonder meer waard", zei de burgemeester volgens de Montréal Gazette.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Dit jaar vonden de beide Formule E-races plaats op een stratencircuit in het centrum van Montréal, maar Plante had als een van haar verkiezingsbeloftes in het vooruitzicht gesteld dat het evenement verplaatst zou worden naar een andere locatie. Het bestaande Formule 1-parcours op het Île Notre Dame was voor 2018 geen optie, omdat direct na de Formule 1-Grand Prix van juni volgend jaar op die plek een ingrijpend renovatie- en nieuwbouwproject van start gaat, dat ondermeer voorziet in een nieuw pitcomplex. Ook het tijdelijk stopzetten van die werkzaamheden zou niet tot de mogelijkheden behoren. Een circuit op een andere plek, zoals door het stadsbestuur voorgesteld, zou voor de Formule E-organisatie niet aceptabel zijn.

Ook financieel ziet het er rondom de Formule E-races in Montréal niet goed uit. De organiserende stichting 'Montréal c'est électrique' heeft een krediet van tien miljoen Canadese Dollar (een krappe 6,6 miljoen Euro) volgens berichten in de Montréal Gazette volledig opgesoupeerd en zit nog met tal van onbetaalde rekeningen ter waarde van nog eens 6,5 miljoen dollar (zo'n 4,3 miljoen Euro). Hydro Québec had zich al teruggetrokken als hoofdsponsor, omdat het evenement eerder dit jaar niet het beoogde aantal bezoekers en tv-kijkers had getrokken. "We bereikten 15 miljoen kijkers, wat slechts 40 procent van onze doelstelling was, en van de 90.000 bezoekers die we hadden verwacht, kwamen er maar 45.000", aldus zegsman Serge Abergel van Hyrdo Québec in de Montréal Gazette.

Reacties

  • 4
  • 2
   
  Anonieme gebruiker 19 december 2017 12:07

  Formula E is kansloos voor de toekomst. Alleen de grote merken willen het vanwege de uitstraling naar hun producten. Publiek ziet de races als saai en onduidelijk. Wagenwissels? Op de TV ondanks alle hype presentatie is het geen succes. Iedereen mist racegeluid en echte actie.

  • 2
  • 1
   
  Dirk 19 december 2017 13:51

  Ik mis enige onderbouwing van bovengenoemde. Formule E heeft erg goede maatregelen genomen de afgelopen jaren om de kosten beheersbaar te houden, en dat is ze goed gelukt. De races zijn vaak spannend, mede door de low grip bandenkeuze, wat de races ook vaak leuk maakt om te zien. Volgens mij is het publiek wat er komt erg enthousiast, en nee dit is niet de doorsnee circuitbezoeker (maar deze discussie is al eens gevoerd). Dit nieuwbericht komt helaas de klasse niet ten goede.

  • 4
  • 0
   
  Racing-Fan 19 december 2017 18:53

  Inmiddels is het vierde seizoen gestart maar ik heb niet de indruk dat het kampioenschap in die jaren bij de bestaande autosport fans veel populairder is geworden. Ik kan me ook niet voorstellen dat mensen die geen interesse in de reguliere autosport hebben nu ineens massaal fan van F-E worden. Dat mensen een race in hun eigen stad bezoeken kan ik me voorstellen maar dat wil niet zeggen dat die mensen ook fan van het kampioenschap worden/zijn. Het kampioenschap heeft potentie dat is zeker maar nu is het toch nog teveel een Formule Ford klasse die zich voordoet als F1.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet