GT

GT: Nieuwe GT4-series in België, Centraal-Europa en Scandinavië, nieuw GT-kampioenschap in de Golf-regio

171218 GT4
SRO kondigt voor 2018 drie nieuwe GT4-series aan

De GT-sport zit nog steeds in de lift en met name de GT4-categorie biedt onverminderd groeipotentieel. De SRO Motorsports Group reageert door voor volgend jaar drie nieuwe GT4-competities in het leven te roepen, waaronder een nationale serie bij onze zuiderburen. Vanuit Abu Dhabi komt daarnaast van de organisatie van de Gulf 12 Hours van afgelopen weekeinde het nieuws dat er vanaf het seizoen 2018-2019 een 'Gulf Sports Cars Championship' als winterserie voor GT's en CN-achtige prototypes wordt georganiseerd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Dat de SRO Motorsports Group van Stéphane Ratel enthousiast bezig is om de GT4 als klasse te promoten, is geen nieuws. Na een korte periode van flauwte beleeft de GT4-categorie sinds enkele jaren weer een enorme opleving, wat blijkt uit de forse startvelden die het afgelopen seizoen in de Northern en Southern Cup zichtbaar waren en ook uit de komst van nieuwe modellen van gerenommeerde fabrikanten, die duidelijk brood zien in de klasse als opstap naar de GT3's. Dat er volgend jaar geen splitsing in een Northern en Southern Cup meer is, wisten we al sinds de jaarlijkse SRO-persconferentie aan de vooravond van de Total 24 Hours of Spa, eind juli. De Southern Cup gaat voortaan als Frans kampioenschap door het leven – wat het de facto het afgelopen seizoen natuurlijk al was – en de Northern Cup gaat op in de European Series, met wedstrijden in Zolder en Spa, Brands Hatch, Misano, op de Hungaroring en op de Nürburgring, allemaal samen met de 'grote' Blancpain GT Series voor GT3-auto's. Dat is tevens de reden dat de serie niet op Zandvoort rijdt, want "SRO wilde best, maar we hebben met de Jumbo Racedagen, DTM, ADAC en de Historic Grand Prix gewoon geen geluidsdagen meer," verklaarde C.O.O. Erik Weijers.

Belgisch en Centraal-Europees GT4 naar Zandvoort
Helemaal zonder GT4's hoeft Zandvoort het echter niet te doen, want er komt een GT4 Belgium dat samen met de GT4 Central Europe tijdens het weekeinde van 6 en 7 oktober op Circuit Zandvoort in actie komt. Overige evenementen van GT4 Belgium, dat de immer actieve Pascal Witmeur, de geestelijk vader van de GT4-klasse, als coördinator heeft, vinden plaats op Zolder en Spa alsmede op de Nürburgring in september (alle drie samen met de European Series). Daarnaast is er nog een gecombineerd evenement met de Central European Cup op de Nürburgring op 30 juni en 1 juli. Nieuw is ook de GT4 Nordic European Cup, een serie van vijf evenementen in Zweden en Noorwegen, waar Edward Sandström de coördinator is. Diens boezemvriend, Audi-fabrieksrijder Mattias Ekström, liet gisteren al weten dat hij ook bij deze serie betrokken is, zonder verder nog in details te treden. De Central European Cup werd al genoemd, deze omvat eveneens vijf wedstrijden in Tsjechië, Oostenrijk, Duitsland, Slowakije en de al aangehaalde ronde op Zandvoort.

171218 Gulf
Tijdens de Gulf 12 Hours van afgelopen weekeinde werd een nieuw winterkampioenschap aangekondigd

Winterkampioenschap vanaf 2018/2019 in Dubai en Abu Dhabi
Ondertussen kondigde Andrea Ficarelli van Driving Force Events, de promotor van de Gulf 12 Hours, tijdens het evenement op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi afgelopen weekeinde aan, een winterserie onder de naam 'Gulf Sports Cars Championship' in het leven te roepen. Voor het eerste seizoen, dat loopt van november 2018 tot februari 2019, staan er vijf evenementen met elk twee races van een uur op het programma, die afwisselend op de circuits van Dubai en Abu Dhabi zullen plaatsvinden. De beste drie resultaten tellen mee voor het kampioenschap. Het kampioenschap is als nationale serie uitgeschreven, maar er mogen ook buitenlandse rijders deelnemen, waardoor rijders met nationale licenties de benodigde ervaring voor het verkrijgen van een internationaal startbewijs kunnen opdoen. De serie is volgens organisator Ficarelli gericht op GT's en 'een selectie van prototypes', waarmee wordt gedoeld op auto's lager dan LMP3. Er mag solo of met twee rijders worden deelgenomen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet