Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Karting: Karter Glenn van Berlo naar fabrieksteam Zanardi

ZanTeam2

Glenn van Berlo komt in 2018 uit voor het fabrieksteam van Zanardi. De vijftienjarige karter uit Veghel tekende een contract voor één jaar en zet daarmee de volgende stap op weg naar de top in zijn jonge, maar succesvolle carrière. De komende tijd gaat hij als eerste rijder van het fabrieksteam veel testwerk verrichten voor het Italiaanse merk. Hij zal ook in 2018 in de OK Senior-klasse uitkomen.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto: PR

De overstap van de snelle Brabander lag voor de hand. Zijn team van dit seizoen, Keijzer Racing, gaat vanaf 2018 het Zanardi-fabrieksteam leiden. "Er was ook interesse van andere teams, maar Willemjan Keijzer (teameigenaar, red.) en ik hebben dit jaar veel positieve stappen gezet", licht Glenn toe. "Ik heb veel vertrouwen in hem." Dat hij voor één jaar heeft getekend is een bewuste keuze geweest. "Aan het eind van het jaar kijken we verder of het slim is om nog een jaar in het karten te blijven of de overstap te maken naar de autosport."

Bij Zanardi gaat Glenn deelnemen aan de WSK Series, het DKM, het WK, het EK en misschien nog een paar wedstrijden van het Duitse ADAC-kampioenschap. "Het worden in ieder geval zestien wedstrijden, zonder het ADAC. Ik heb dit seizoen een mooi leerjaar gehad in de OK Senior-klasse. In 2018 wil ik op topniveau meedoen."

Glenn kende dit jaar een meer dan verdienstelijk debuut in de OK Senior-klasse. Hij werd twee keer tweede tijdens een DKM-weekeinde en deed tot de laatste ronde mee om de derde plaats in het prestigieuze kampioenschap. Helaas moest hij zich door een ribblessure afmelden voor die laatste ronde. Verder werd hij tijdens de Spaanse ronde van het Europees kampioenschap vierde.

Glenn: "Het was een leerjaar. OK Senior is compleet anders dan Rotax Max, wat ik hiervoor jarenlang heb gereden. Het was een omschakeling, maar ik heb er heel veel van geleerd. Dat is belangrijk voor komend jaar. Ik had vooraf dan ook geen verwachtingen. Ik wist niet hoe het zou zijn, hoe ik het niveau zou ervaren. Mijn prestaties waren zeker niet verkeerd, maar het kan altijd beter. Ik zie het als een goede voorbereiding voor komend jaar."

Voor Glenn betekent het de tweede keer dat hij van chassis wisselt in twee jaar. Dit seizoen verruilde hij zijn Tony-kart - een merk waar hij jarenlang op reed - voor CRG. Nu verruilt hij CRG dus voor Zanardi. Hoewel het chassis van groot belang is in een technische sport als karten, maakt Glenn zich geen zorgen. "De Zanardi heeft bewezen op topniveau te kunnen meedoen."

Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn, staan er voor Glenn minimaal dertig (!) testdagen gepland. Hoewel het seizoen nog maar amper is afgelopen, kijkt hij er al naar uit. "Ik vind het een eer dat ik de kans krijg die kart beter te maken, mee te ontwikkelen. Daar leer ik zelf ook veel van, want dit is heel serieus."

"Ik hoop natuurlijk dat het testen veel gaat opleveren. Ik denk dat het heel belangrijk is dat ik veel heb getest voor het seizoen begint. Dit jaar besloten we pas in januari OK Senior te gaan rijden. Toen heb ik niet zo'n goede voorbereiding gehad. Daarom is het goed dat nu al duidelijk is wat ik komend seizoen ga doen. Het wordt een druk schema, maar ik denk dat we er veel aan kunnen hebben. Het nieuwe chassis motiveert alleen maar meer om dit te gaan doen."

Zijn doelen voor 2018 zijn helder. "Ik wil de DKM winnen. En ik hoop tijdens de Europese wedstrijden, het WSK en het WK op een plaats in de top vijf. Ik wil in ieder geval constant in de top vijf finishen." Wie zijn monteur voor komend seizoen wordt, is nog niet bekend. "Daarover verwacht ik op korte termijn duidelijkheid."

Hoewel het seizoen er op zit, wil dat niet zeggen dat Glenn een korte pauze neemt. Hij is nog herstellende van zijn ribblessure (een gebroken rib) die hij aan het eind van het seizoen opliep. "Ik mocht een tijdje niet trainen van de dokter, moet nog een tijd herstellen, maar ik ben intussen weer aan het opbouwen. Uiteindelijk moet ik terug naar zes, zeven keer per week trainen. Ik wil komend seizoen alles eruit halen wat erin zit."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet