DTM

DTM: Maxime Martin verlaat BMW-fabriekskader

171214 DTM Maxime Martin
Zijn vooralsnog laatste DTM-zege behaalde Maxime Martin afgelopen zomer op de Norisring

Morgen maakt BMW in München zijn rijders voor het seizoen 2018 in de DTM, het FIA WEC en het IMSA WeatherTech SportsCar Championship bekend, maar vandaag al kwam het Beierse merk met de mededeling dat onze zuiderbuur Maxime Martin op diens eigen verzoek geen deel meer zal uitmaken van het kader. Wat Martin volgend jaar gaat doen, is nog niet officieel bekendgemaakt, maar de doorgaans goed geïnformeerde collega's van Autosportwereld.be melden de mogelijkheid dat Martin bij Aston Martin onderdak vindt voor het FIA WEC.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Maxime Martin volgde in de voetsporen van zjn vader Jean-Michel, die al in de tachtiger jaren successen vierde met het wit-blauwe merk. Maxime Martin racete aanvankelijk voor het Marc VDS Racing-team met een BMW Z4 en behaalde successen in lange-afstandsraces. Met de tweede plaats in de BMW Sportpokal voor privérijders in 2012 trok hij de aandacht van de fabriek, die hem voor 2013 in het officiële rijderskader opnam. In zijn eerste jaar als fabrieksrijder kwam Maxime Martin voor BMW uit in de American Le Mans Series, in 2014 groeide hij door naar de DTM.

In de Duitse toerwagenserie behaalde de Belg drie overwinningen en tien podiumplaatsen, waarmee hij verreweg de succesvolste Belgische rijder in de DTM-historie is. Eric van de Poele werd in 1987 weliswaar kampioen, maar won nimmer een race en ook Vanina Ickx, Jean-Michel Martin, Yves Olivier en David Saelens stonden nimmer op de hoogste trede van een DTM-podium. Maxime Martin startte driemaal vanaf de pole-position, zijn klasseringen in de eindstand waren twee maal de zevende plaats in 2014 en 2015 en twee maal de achtste plaats in 2016 en in het afgelopen seizoen. In de GT-sport was de overwinning tijdens de 24 Uur van Spa-Francorchamps samen met Alexander Sims en Philipp Eng in de ROWE-BMW M6 GT3 vorig jaar zijn grootste succes. Als de voortekenen niet bedriegen, is de Oostenrijker Eng de voornaamste kanshebber om de opengevallen plaats van Martin in het BMW-rijderskader in de DTM in te vullen.

"Ik had een prachtige tijd bij BMW, vijf jaar als fabrieksrijder en daarvoor twee jaar met een BMW van het Marc VDS Racing-team", zegt Maxime Martin. "Soms heb je echter behoefte aan veranderingen en nieuwe uitdagingen. Daarom heb ik besloten, zo'n nieuwe uitdaging aan te gaan." BMW-sportdirecteur Jens Marquardt zegt: "Namens BMW Motorsport dank ik Maxime Martin voor zijn inzet in de afgelopen vijf jaar. Maxime heeft laten zien dat je bij ons ook vanuit de klantensport naar de top van de fabriekssport kan doorgroeien. Het was altijd indrukwekkend om te zien hoe probleemloos hij van de DTM- naar de GT-auto overstapte en omgekeerd. We wensen hem het beste op zijn verdere weg in de autosport."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet