Algemeen

Dragracing: Top Fuel-strijd loopt gesmeerd

Lucas Oil is de nieuwe hoofdsponsor van voormalig Europees Top Fuel-kampioen Andy Carter. Op de Autosport International-show in Birmingham presenteerde de Engelsman afgelopen weekend zijn nieuwe outfit. Als het een beetje meezit, zijn daarmee dit jaar maar liefst vijf verschillende oliemerken als hoofdsponsor in het FIA Europees Top Fuel Kampioenschap actief.

Na twee jaar als subsponsor op de auto te hebben gestaan wordt Lucas Oil met ingang van dit seizoen hoofdsponsor van Carter Motorsport. Daarmee vergroot het van oorsprong Amerikaanse oliemerk zijn betrokkenheid bij het Europese dragracen. De Amerikaanse moedermaatschappij is dan ook nadrukkelijk bij de deal betrokken. In Amerika is Lucas Oil eigenaar en hoofdsponsor van diverse dragrace-teams. Binnen één van deze teams is Morgan Lucas, zoon van eigenaar Forrest Lucas als Top Fuel-piloot actief en strijdt mee in het NHRA-kampioenschap.

Na een paar jaar onder de vlag van Rune Fjeld te hebben gereden komt Carter dit jaar weer met een eigen auto en team aan de start. De Europees kampioen van 2001 en 2004 heeft daarvoor de auto waarmee hij in 2003 in Noorwegen crashte weer van stal gehaald. De afgelopen maanden is de dragster volledig nieuw opgebouwd waardoor deze zich moet kunnen meten met de van moderner materiaal voorziene concurrentie.

Lucas Oil is het vijfde oliemerk dat het strijdperk van het FIA Europees Kampioenschap Top Fuel betreedt. Belangrijkste vertegenwoordiger is natuurlijk het Nederlandse MPM Oil dat met Lex Joon de kampioen van 2005 in huis heeft. Het Zwitserse Midland Oil is de hoofdsponsor van Urs Erbacher. Tijdens de NitrOlympx 2006 bracht de Noorse Siw Nystad een met Sunoco bestickerde dragster op de baan, een deal die in principe in 2007 zou worden voortgezet. Pennzoil is al vele jaren de trouwe sponsor van Tommy Möller. Na een aantal teleurstellende seizoenen is het echter afwachten of de Zweed zijn Top Fuel-carrière wil voortzetten. Möller heeft in een eerder stadium te kennen gegeven zijn aandacht richting de motorfietsen (Super Twin) te willen verplaatsen. Mocht dit zo zijn dan zal Pennzoil ongetwijfeld prominent op een andere Top Fueler verschijnen.

tekst: Remco Scheelings
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet