Diversen

Rinus van Kalmthout overtuigt ook in Dubai met afgetekende winst en twee derde plaatsen

vkalmthout dubai.01

KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout heeft zijn sterke optreden in de MRF Challenge tijdens de tweede ronde op Dubai Autodrome een uitstekend vervolg gegeven. De 17-jarige Hoofddorper pakte op meer dan overtuigende wijze één keer de winst en mocht met twee derde plaatsen in totaal drie keer op het podium plaatsnemen. Van Kalmthout onderstreepte zijn snelheid met drie keer de snelste raceronde. Net als in Bahrein werd de KTF-rijder echter ook weer getroffen door een technisch probleem. De inhaalrace die daarop volgde en begon op een 17de plaats, leverde uiteindelijk toch nog een negende positie op. "De snelheid was weer super, maar het is dan toch jammer dat je door een technisch probleem niet maximaal kunt scoren", blikte Van Kalmthout op zijn tweede MRF Challenge-weekend terug.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

De tweede ronde van de MRF Challenge werd verreden op het fraaie Dubai Autodrome. Nadat KNAF Talent First-autorensporttalent Rinus van Kalmthout tijdens het eerste weekend van dit uit vier ronden bestaande Indiase formulewagenkampioenschap met drie polepositions, een overwinning, een tweede en vierde plaats al nadrukkelijk zijn visitekaartje had afgegeven, waren de verwachtingen voor de vier races in Dubai hooggespannen.

vkalmthout dubai.03

Tijdens de twee vrije trainingen maakte de 17-jarige Hoofddorper meteen weer indruk door de eerste en tweede tijd te klokken. In de kwalificatie had Van Kalmthout echter te maken met een gebrek aan topsnelheid, verloor op het rechte stuk 0,4 seconden op de concurrentie en moest genoegen nemen met de vierde tijd. Bij de start van de eerste race veroverde Van Kalmthout meteen de derde positie, was in het tweede deel van de race de snelste rijder op de baan en zette de snelste raceronde op de klokken. De KTF-coureur reed het gat naar de nummer twee bijna dicht, maar bleef steken op een halve seconde en pakte daarmee de derde podiumpositie.

vkalmthout dubai.04

Het was echter slechts een voorbode voor race nummer twee, waarin Van Kalmthout zijn snelheid pas echt kon tonen. Door de omgekeerde startvolgorde van de top zes moest de KTF-rijder in race twee opnieuw van de vierde startplaats vertrekken. Bij de eerste doorkomst lag het Hoofddorpse racetalent al tweede, om in de derde ronde met een fraaie uitremactie de kop te pakken. Van Kalmthout reed vervolgens met meer dan een seconde per ronde bij het veld weg en pakte de overwinning met een voorsprong van ruim elf seconden op de nummer twee. Daarbij verbeterde Van Kalmthout tot vijf keer toe de snelste raceronde.

vkalmthout dubai.05

Op basis van de in de kwalificatie gereden tijden moest Van Kalmthout in de derde race van het weekend opnieuw vanaf de vierde startplaats vertrekken. Bij de eerste doorkomst was de KTF-rijder al opgerukt naar de derde positie. Direct daarna dook er echter een schakelprobleem op. Uiterst alert zette Van Kalmthout zijn auto stil langs de baan om via het herstarten van de motor de versnellingsbak te resetten. Daarmee ging echter zoveel tijd verloren dat hij zijn race met een grote achterstand op het veld pas als 17de kon hervatten. De KTF-rijder begon aan een indrukwekkende inhaaljacht, passeerde in één ronde maar liefst drie tegenstanders en zette opnieuw de snelste raceronde op de klokken. Uiteindelijk werd Van Kalmthout als twaalfde afgevlagd, maar promoveerde door de straf die aan drie rijders werd uitgedeeld naar de negende positie.

vkalmthout dubai.08

Door zijn in de drie races gereden snelste rondetijden mocht Van Kalmthout in de afsluitende vierde race op poleposition plaatsnemen. Hoewel de versnellingsbak gerepareerd was, schakelde deze toch trager dan gebruikelijk waardoor Van Kalmthout de snelheid uit de eerste drie races niet kon evenaren. Gedurende de race moest de KTF-rijder twee plaatsen prijsgeven en stelde ondanks deze problemen in het spoor van de leiders de derde positie veilig. Daarmee stond Van Kalmthout voor de derde keer op het podium.

vkalmthout dubai.06

"De snelheid was ook nu weer meer dan uitstekend en dat is natuurlijk goed voor het zelfvertrouwen. Het is alleen zo jammer dat je door een technisch defect in race vier, en zeker in race drie, zoveel punten moet laten liggen. Dat beetje geluk ontbreekt nog, anders hadden we er in het kampioenschap nog een stuk beter voorgestaan", keek Van Kalmthout met gemengde gevoelens terug.

Met nog twee ronden en daarmee acht races te gaan, bezet Van Kalmthout in de tussenstand van de MRF Challenge de derde plaats. De volgende ronde van de MRF Challenge staat voor volgende week in Abu Dhabi op het programma.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo en het KNAF Talent First programma.

Meer info: www.rinusvankalmthout.com
Facebook: FollowRVK
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet