Historic Grand Prix Zandvoort

Retro: Zandvoort krijgt FIA Historic Formula 3 European Cup

hgp2017-sat-7

Het was maar een detail in de waslijst van beslissingen van de World Motor Sport Council die de FIA gisteren bekendmaakte, maar voor Zandvoort is het leuk en groot nieuws: het plan voor een FIA Historic Formula 3 European Cup is officieel goedgekeurd. Daarmee blijft Zandvoort het circuit waar de beste F3-auto's van Europa zich onderling kunnen meten – maar dan nu in historisch perspectief.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

De FIA Historic Formula 3 European Cup wordt een eenmalig evenement, dat in 2018 (en bij succes in de jaren daarna) zal plaatsvinden tijdens de Historic Grand Prix van begin september. De Cup staat open voor auto's van 1971 tot en met 1984, onderverdeeld in twee klassen: 1971-1978 en 1979-1984.

hgp2017-sat-1

Met de European Cup verenigt de FIA de enorme hoeveelheid redelijk recente F3-auto's die momenteel in nationale kampioenschappen in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Italië actief zijn. Ook in Nederland zijn diverse F3-chassis aanwezig: Randall Lawson, Frans Vörös en Max Koebolt waren deelnemers aan de F3-races tijdens de Historic Grand Prix van dit jaar. Ook auto's die destijds werden bestuurd door onder meer Jan Lammers, Michael Bleekemolen en Huub Rothengatter behoren tot het rijdende F3-erfgoed.

hgp2017-sat-4

Nu de Formule 3 vanaf 2019 transformeert in een categorie die tijdens GP-weekenden in actie komt, is de Historic Formula 3 European Cup een mooie 'opvolger' van de Masters of F3 waarmee Zandvoort het 'thuiscircuit' werd voor de internationale F3-wereld – al biedt straks de komst van de op F4 gebaseerde regionale F3-kampioenschappen wel weer mogelijkheden voor een nieuwe moderne F3 Masters.

ogp17-thu-26

Zandvoort was mede door zijn Masters-geschiedenis de logische locatie om historische F3-auto's vanuit heel Europa toch minstens één keer in de paar jaar bij elkaar te brengen. De Grand Prix de Monaco Historique besloot dit jaar om zijn F3-race te schrappen ten faveure van een extra F1-race voor auto's van 1977-1980.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet