Formula E

Formule E: Felix Rosenqvist in spectaculaire stijl naar pole voor race 2

171203 FE Kwali Rosenqvist
Felix Rosenqvist behaalde de pole-position voor de tweede race

Felix Rosenqvist start vanaf de pole-position voor de tweede Formule E-race van dit weekeinde. In spectaculaire stijl, met minstens drie 'sideways moments' op zijn vliegende ronde, kwam de Zweedse rijder van het Mahindra-team tot een tijd van 1:02,836 minuten, wat na hem niemand meer wist te evenaren. Met een achterstand van 0,054 seconden eindigde Jaguar-rijder Mitch Evans als tweede, voor nieuwkomer Edoardo Mortara namens het Venturi-team. DS Virgin-rijder Sam Bird, racewinnaar van gisteren, kwalificeerde zich als vierde, maar wordt zoals gemeld tien plaatsen teruggezet op de grid als straf voor de 'unsafe entry' bij zijn pitstop en autowissel in de race. Daniel Abt is de best geklasseerde rijder van het Audi-team. Op zijn 25e verjaardag reed de Duitser de vijfde tijd, maar door de straf van Bird mag hij als vierde vanaf de tweede rij vertrekken.

Tekst: René de Boer (vanuit Hongkong, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Bildagentur Kräling

171203 FE kwali 2 Abt
Snelste in de vierde heat op zijn 25e verjaardag: Audi-coureur Daniel Abt

Anders dan gisteren verliep de kwalificatie voor de tweede wedstrijd op het 1,86 kilometer korte Harbourfront Circuit in Hongkong zonder noemenswaardige incidenten. Renault-e.dams-rijder Sébastien Buemi raakte eenmaal de afgrenzing en kwam daardoor niet verder dan de twintigste en laatste plaats, 2,417 seconden achter de snelste tijd van Rosenqvist. Oliver Turvey was het snelst in de eerste heat met een tijd van 1;03,092 minuten, maar al tijdens de vrije training eerder vanochtend werd het duidelijk dat rondetijden onder de 1:03 minuten mogelijk waren. Dat bewees Mitch Evans met zijn tijd van 1:02,577 minuten, waarmee hij in de tweede groep als snelste eindige. Edoardo Mortara was in sessie drie het snelst met een tijd van 1:02,870, terwijl Daniel Abt de vierde heat als snelste afsloot met 1:02,703. Oud-kampioenen Piquet en Di Grassi misten ruimschoots de 'cut' voor de Superpole als respectievelijk twaalfde en 13e. Achter Mortara was Filipi de op één na beste nieuwkomer, hij kwalificeerde zich als tiende. Kamui Kobayashi reed de 16e tijd, één plaats voor zijn ex-WEC-collega André Lotterer. Neel Jani was voorlaatste.

171203 FE Kwali Mortara
Mercedes-merkgenoten in de DTM, nu ook samen in Formule E: Edo Mortara (l.) en Maro Engel

Sam Bird, Felix Rosenqvist, Edoardo Mortara, Daniel Abt en Mitch Evans waren de vijf rijders die tijdens de super-pole om de beste startplaats streden. Bird opende met een tijd van 1:03,109, gevolgd door Rosenqvist, die glijdend tot een tijd van 1:02,836 minuten kwam, wat dus uiteindelijk genoeg bleek om de pole-position voor zich op te eisen. Noch Mortara met 1:03,108, noch Abt met 1:03,715 vormden een bedreiging voor de Zweed. Alleen Mitch Evans kwam er nog dichtbij, maar kwam uiteindelijk 0,054 seconde op Rosenqvist tekort.

171203 FE Kwalificatie Evans

UPD: Voorafgaand aan de race kwam het nieuws dat Jaguar-rijder Mitch Evans zijn tweede startplaats kwijtraakt vanwege een 'overboost'. Hij wordt teruggezet naar de vierde plek op de grid.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet