Formula E

Formule E: Jean-Eric Vergne eerste pole-sitter nieuw seizoen

171202 Formule E kwali
Jean-Eric Vergne is de eerste pole-sitter van het nieuwe seizoen

Eerst de pole-position, daarna een pirouette: dat was het verhaal van Jean-Eric Vergne in de kwalificatie voor de eerste FIA Formule E-race van het seizoen op het 1,86 kilometer lange Harbourfront-circuit in de straten van Hongkong. Met een tijd van 1:03,568 minuten was de Franse rijder van het Techeetah-team de gezamenlijke concurrentie te snel af en veroverde daarmee het eerste kampioenschapspunt van de huidige campagne. Dat hij net na het voltooien van zijn vliegende ronde een 360-graden-slip maakte, had verder geen gevolgen voor zijn startpositie. Met het geringe verschil van 0,027 seconde eindigde DS-Virgin-rijder Sam Bird op de tweede plaats, weer twee honderdste van een seconde daarachter kwalificeerde Mahindra-coureur Nick Heidfeld zich als derde.

Tekst: René de Boer (vanuit Hongkong, Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

De kwalificatie verliep niet zonder incidenten. Het meest curieuze moment was zeker toen Nicolas Prost de bandenstapels inreed en een meterslange plastic reclamestrook van Michelin meetrok, die hij vervolgens een stuk over het circuit meesleepte. Daarna kwam het plastic deels in de auto van Jerôme d'Ambrosio terecht, waarop de wedstrijdleiding de kwalificatie onderbrak. Edoardo Mortara reed in de afgrenzing van de baan en beschadigde zijn Venturi-auto flink, nadat hij ook in de tweede vrije training al een keer onderweg gestrand was.

Sébastien Buemi was het snelst in de eerste kwalificatiegroep, Sam Bird reed in de tweede groep de beste tijd en Daniel Abt was het snelst in de vierde groep. Daarna mochten de rijders uit de derde groep nog een keer aan de bak, omdat hun sessie door het incident met Prost en D'Ambrosio was onderbroken. Daarbij zette Jean-Eric Vergne dus de pole-winnende tijd op de klokken. Met Bird op de tweede en Heidfeld op de derde startplaats bedroeg het verschil tussen de eerste drie rijders slechts 0,029 seconde. Daarachter volgt Daniel Abt als beste Audi-rijder op de vierde plaats, voor Felix Rosenqvist in de tweede Mahindra-auto en regerend kampioen Lucas Di Grassi. Beste nieuwkomer was André Lotterer met de twaalfde tijd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet