Diversen

Racing Shows: Lightning McQueen te gast in Maastricht

Dit weekend vindt in het Maastrichtse MECC tentoontellingscentrum de jaarlijkse Interclassics en Topmobiel plaats. De organisatoren haalden een "major coup" uit door de Lightning McQueen uit de film "Cars" naar Maastricht te halen.

tekst Willem J. Staat

 Lightning McQueen

Het kassucces uit de film Cars, Lightning McQueen, is onverwachts te gast in Maastricht. Foto: Willem J. Staat

Lightning McQueen te gast in Maastricht
Oorspronkelijk was het de bedoeling om de populaire auto uit de film "Cars" pas tijdens de AutoRai in Nederland zijn opwachting te laten maken. Sven Wiertz van MECC te Maastricht: "Het heeft ons veel halsbrekens gekost, maar uiteindelijk konden wij pas begin deze week de knoop doorhakken." Zoals bekend is de film Cars een populaire animatiefilm van de makers van o.a. Toy Story, The incredibles en Finding Nemó gemaakt door de Pixar filmstudio's, een onderdeel van Walt Disney Entertainment.

 Luigi 500

Ook Luigi,het sympathieke Fiatje 500 mag uiteraard niet ontbreken. Foto: Willem J. Staat

De film, die een beetje NASCAR-gerelateerd is, maar toch met Europese inbreng heeft alle verwachtingen overtroffen. Ook Luigi het sprekende Fiatje valt in Maastricht te bewonderen. Behalve Lightning McQueen tref je onder het Thema "Cars on Film" ook nog een echte James Bond Aston Martin uit de film "Goldfinger" en een BMW 750i uit "Tomorrow never Dies"(1997) aan.


 Alfa 12 C

De Alfa 12C is de hoofdattractie in Maastricht. Foto: Willem J. Staat

Prachtige autosportjuwelen
Topattractie is dit jaar de Alfa Grand Prix 12C/316 uit 1937/1938. Deze bolide werd in Argentinië gereden door Clemar Bucci, die de auto jaren in zijn bezit heeft gehad. Saillant details is dat ook de naam van Evita Peron in de historie van deze unieke bolide opduikt.

 Alfa 12 C cockpit

De spartaanse cockpit van de Alfa 12 C. Foto: Willem J. Staat.

De linkerachtervelg verkeerde duidelijk nog in originele staat, gezien de lichte aantasting door de corrosie. De auto is sinds kort in het bezit van Jetze Visser, die de auto naar Nederland haalde.

 Ferrari breadvan

De Ferrari Breadvan werd door de Ferrari Club Nederland naar Maastricht gehaald. Foto: Willem J. Staat.

Ferrari Breadvan
De prachtige Ferrari "Breadvan" was dankzij de Ferrari Club Nederland voor het eerst in Maastricht te bewonderen. De "Breadvan" werd door Bizzarini gecreëerd. Bizzarini veranderde de van oorsprong 2819 GT in een nog extremere racer dan hij oorspronkelijk was. Ook werd in Maastricht aangekondigd dat het thema van de Interclassics/Topmobiel 2008 60 jaar Ferrari zal zijn. Dus de liefhebbers van klassieke Ferrari's kunnen nu al het tweede januari weekend van 2008 in hun agenda noteren.


 Ferrari F1 blok

We troffen zelfs een Ferrari F1 blok uit 1981 aan. Foto: Willem J. Staat.

Behalve fraaie auto's vonden wij op de stand van Classic Jaap, een echt Ferrari Turbo F1-motorblok uit 1981! En op de veiling van Coys kon je zelfs bieden op een echt shark nose miniatuurmodel.


 Shark nose schaalmodel

Zelfs op een schaalmodel van de Ferrari sharknose kon je bij Coys bieden. Foto: Willem J. Staat.

Diverse thema's
Ook de vooroorlogse Amilcars worden op de Interclassics Topmobiel in het zonnetje gezet. In 1952 reed er volgens de overlevering zelfs ééntje op Zandvoort. Wie historisch wil genieten, kan morgen nog van 10-18 uur in het Maastrichtse MECC terecht. Autosport.nl kwam in ieder geval op de openingsdag vele bekende autosportgezichten tegen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet