Formule 1

Formule 1: Nieuws van 15 juni 2000

Oranje boven voor Verstappen

Aankomend weekend, tijdens de Grand Prix van Canada, komt Jos Verstappen aan de start met een nieuw helm-design. Het betreft een eenmalige actie van de Limburger, puur om het Nederlands elftal succes te wensen tijdens de inmiddels in alle hevigheid losgebarstte E.K. voetbalstrijd. Verstappen verklaarde het jammer te vinden dat hij niet bij één of meerdere wedstrijden van Oranje aanwezig kon zijn en op deze manier toch een beetje betrokkenheid toont.

Tekst: Dirk van Zon

Normaliter wisselen coureurs niet graag van helm-ontwerp, daar zij denken dat dit ongeluk brengt.
Eddie Irine (wie anders?) lapte deze regel aan het begin van het jaar echter volledig aan zijn laars, toen hij met een radicaal ander ontwerp op de proppen kwam, dat beter bij het kleurenschema van Jaguar paste.

Afgelopen race kwam Michael Schumacher opeens met een veel rodere uitvoering van zijn helm op de proppen, om een optisch verschil te creëren tussen hem en zijn teamgenoot Barrichello.

De oranje-zwarte kleurenstelling van Verstappen nieuwe Arai-helm past natuurlijk ook prima bij het kleurenschema van Arrows.

In het verleden reden o.a. Jean Alesi (chroom) en Gerhard Berger (Europese Unie) al eens met gewijzigde kleurenstellingen van hun hoofddeksels.

Weer zware trainingscrash Ricardo Zonta

Ricardo Zonta is afgelopen woensdag weer betrokken geraakt bij een zware crash, ditmaal tijdens een testsessie op het Italiaanse circuit van Monza. Bij het ingaan van de bloedsnelle Parabolica-bocht was het voor de Braziliaan in dienst van British American Racing niet mogelijk genoeg af te remmen, waarschijnlijk vanwege een defect aan de voorremmen. De achterremmen werkten, volgens een B.A.R. monteur, wel degelijk. Dat zouden de telemetrische gegevens uitgewezen hebben.

Tekst: Dirk van Zon

Zonta voelde meteen dat hij veel te hard de Parabolica inging en probeerde nog te redden wat er te redden viel. Hij koos ervoor om de auto express dwars te gooien om zo in de grindbak zoveel mogelijk vaart eruit te halen. Dat lukte redelijk goed, maar evengoed was de klap nog zeer zwaar. Zonta kneusde zijn beide knieÎn en had last van zijn rechterkuit.

De onfortuinlijke Zonta maakte enkele maanden geleden ook al een angstaanjagende klapper op Silverstone, waarbij hij zelfs over de toeschouwers-hekken vloog! Het is niet zeker of Zonta mee kan doen aan de eerstvolgende Grand Prix; die van Canada.

Dat geldt ook voor Williams/BMW-coureur Ralf Schumacher, die afgelopen race een flinke beenwond opliep na een crash in St. Devöte. Aavankelijk leek het allemaal mee te vallen, maar na een bezoek aan het ziekenhuis bleek het toch ernstiger dan verwacht. Ook voor Ralf geldt dat het onzeker is of hij kan starten in de Canadese Grand Prix.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet