Formule 1

Formule 1: Schumacher foutloos in Brazilië

Michael Schumacher heeft op een broeierig circuit van Interlagos de Grote Prijs van Brazilië gewonnen. Schumacher vertrok vanaf een derde startplek maar nam in de openingsfase de koppositie al over van Mika Häkkinen. Ook Schumacher's teamgenoot Rubens Barrichello, toegejuicht door vele Braziliaanse fans, kon aanvankelijk goed het tempo volgen. De Ferrari's reden sowieso een klap harder dan de beide McLaren's, daar zowel Schumacher als Barrichello een twee-stops-strategie volgden, terwijl Häkkinen en Coulthard voor één keer stoppen gingen.

Tekst: Dirk van Zon

Het was al snel duidelijk dat de reeds genoemde auto's c.q. coureurs de dienst gingen uitmaken. Daarachter was het lange tijd Eddie Irvine met de Jaguar die verrassend "best of the rest" was. Echter, een flinke crash zorgde er voor hem voor dat de race afgelopen was. Jos Verstappen reed zich door Irvine's fout pardoes de top-6 binnen, na vanaf een 14e stek vertrokken te zijn. De Arrows was echter, net als Verstappen overigens, in topvorm, want links en rechts kon de Limburger in het eerste deel van de wedstrijd concurrenten passeren.

Opeens uit het niks sloeg in de 27e ronde de pechduivel voor Barrichello toe (geplofte motor), hetgeen vele Brazilianen deed besluiten het circuit al te gaan verlaten. Kort daarna valt het volgende slachtoffer; Mika Häkkinen, die de leiding had overgenomen van Schumacher door zijn extra pitstop. Door al die verschuivingen schuift ene Jos Verstappen op naar de 3e plaats, een plek waar hij lange tijd zal bivakkeren, totdat ook hij een pistop gaat maken.

De pitstop-strategie is voor het Arrows team echter nog niet helemaal optimaal, want Verstappen valt terug naar de tiende positie en kan daarna niet echt meer imponeren. Later zou Jos echter verklaren vanaf die pitstop er helemaal doorheen gezeten te hebben en grote moeite te hebben om de Orange-Arrows in het juiste spoor te houden. Ook teammaatje Pedro de la Rosa is helemaal stuk na de race en zegt zo gauw mogelijk stuurbekrachtiging te willen hebben. In een spannend gevecht met Jenson Button om positie zeven probeert Verstappen zo lang mogelijk de jonge Brit van zich af te houden, maar het is duidelijk dat Verstappen meer met zijn eigen conditie aan het stoeien is. Dat zowel de Arrows als de Supertec geen krimp geven is beloftevol voor de toekomst, want beide Arrows halen de finish; Verstappen 8e en De la Rosa 9e.

Michael Schumacher krijgt als eerste de zwart-wit-geblokte vlag te zien, voor David Coulthard, die een eenzame race reed. Na afloop verklaarde de Schot al vrij snel in de race zijn eerste drie versnellingen kwijt te zijn geweest en dat hij daarom de Ferrari's niet kon bijbenen.Enkele uren na de Grand Prix van Brazilië werd de Schot uit de uitslag gehaald wegens een voorvleugel met te grote afmetingen. De voorvleugel zou zo'n 6 millimeter te breed zijn. Twee weken geleden in Australi' werd Mika Salo om dezelfde reden gediskwalificeerd.
Verrassend was de derde finishplek (tweede plaats na diskwalificatie van Coulthard) van Giancarlo Fisichella met de Benetton, na ook al vanaf een keurige 5e plek op de startopstelling vertrokken te zijn gegaan. De terugkeer van Flavio Briatore als teammanager bij Benetton werkte blijkbaar erg goed in het Benetton-kamp. Hoewel; Alexander Wurz maakte een rampenweekend door en moest ook tijdens de race al gauw opgeven met een geplofte motor, nadat hij uit de pitstraat was gestart. Een rampenweekend was het dus zeker niet voor Schumacher, die nu al een aardige voorsprong heeft op rivaal Häkkinen en inmiddels begonnen is om een stevig fundament onder zijn vierde W.K.-titel te leggen. Over twee weken een vergroting van zijn voorsprong voor eigen publiek in Imola? Bij winst van Schumi breken de "Tifosi" de tent af, dat is al wel zeker!

Uitslag Grand Prix van Brazilië, Interlagos:
1. Michael Schumacher Ferrari
2. Giancarlo Fisichella Benetton/Playlife
3. Heinz-Harald Frentzen Jordan/Mugen-Honda
4. Jarno Trulli Jordan/Mugen-Honda
5. Ralf Schumacher Williams/BMW +1 ronde
6. Jenson Button Williams/BMW +1 ronde
7. Jos Verstappen Arrows/Supertec +1 ronde
8. Pedro de la Rosa Arrows/Supertec +1 ronde
9. Ricardo Zonta B.A.R./Honda +1 ronde
10. Gaston Mazzacane Minardi/Fondmetal-Ford +2 ronden

Coulthard gediskwalificeerd
Enkele uren na de Grand Prix van Brazilië is de Schot David Coulthard uit de uitslag gehaald wegens een voorvleugel met te grote afmetingen. De voorvleugel zou zo'n 6 millimeter te breed zijn. Twee weken geleden in Australië werd Mika Salo om dezelfde reden gediskwalificeerd. Door de diskwalificatie van Coulthard schuift Jenson Button, die een puike en agressieve race reed, de punten binnen en wordt hij de jongste coureur ooit die W.K-punten pakt. Jos Verstappen schuift door naar de zevende race en valt dus jammergenoeg net buiten de boot. Voor de goeie orde; de uitslag is onder voorbehoud, daar McLaren/Mercedes onmiddellijk protest heeft aangetekend bij de FIA. Eerder waren er nog meer auto's "verdacht" (o.m. de winnende auto van Schumacher), maar het is niet duidelijk of dat om dezelfde reden ging. Mogelijk ging dat om de houten plaat die onder de bodem van de auto gemonteerd is. Die mag maar een bepaald gedeelte afslijten en op het hobbelige Interlagos zou dat wel eens meer kunnen afslijten dan toegestaan. In ieder geval werden die auto's bij nader inzien toch legaal bevonden.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet