NASCAR

NASCAR: Oorlogsheld en voormalig teameigenaar Bud Moore op 92 jarige leeftijd overleden

Vandaag overleed op 92-jarige leeftijd Walter "Bud"Moore. Zijn team won driemaal de titel. In 2011 werd Moore in de Hall of Fame opgenomen. Moore speelde een belangrijke rol in de vroege geschiedenis van NASCAR.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2011 Hall of Fame
Oorlogsheld Bud Moore werd in 2011 in de Hall of Fame opgenomen.

Oorlogsheld en voormalig teameigenaar Bud Moore op 92-jarige leeftijd overleden
De uit Spartanburg (South Carolina) afkomstige Moore wordt omschreven als een gedecoreerd lid van Amerika's "Grootste Generatie" Nadat Moore in 1943 High School verliet trad Moore in dienst bij de luchtmacht en maakte deel uit van de 90e Infanterie Divisie die op 6 juni 1944 in Normandië aan land ging. Moore maakte deel uit van Generaal Patton's onderdeel dat ook wel het "Derde Leger" werd genoemd. Na de WWII ontving Moore maar liefst zeven onderscheidingen.


1975 Atlanta In 1976 met President Jimmy Carter op Atlanta.

Veel terugkerende oorlogsveteranen vonden hun bestemming in de autosport. NASCAR ontstond in 1948 en de uit South Carolina afkomstige Moore vond daarin zijn levenswerk. Moore omschreef hemzelf als een plattelandsjongen die auto's snel wilde maken. Aan de lange Moore kon je destijds in de pitboxen gewoon niet voorbij gaan. Vier decennia lang wonnen Moore's auto's in NASCAR. In totaal behaalden zijn auto's maar liefst 63 overwinningen.

2017 Dale Sr.  Bud
Twee legendes. Earnhardt Sr. en teameigenaar Bud Moore in 1982.

Met de legendarische Joe Weatherly vormde Moore een nauwelijks te stoppen combinatie. In 1961 pakte zijn team maar liefst acht overwinningen. In twee opeenvolgende seizoenen won de combinatie Moore/Weatherly in totaal twaalf wedstrijden. Weatherly overleed in 1964 bij een crash op Riverside International Raceway. Het betekende het einde van een periode. Moore's team zou geen titels meer winnen.

Maar legendarische namen zoals Dale Earnhardt Sr., Bobby Allison, Buck Baker(allen in de Hall of Fame opgenomen) kwamen er wel dichtbij. Allison won in 1978 de Daytona 500 for Moore. De laatste overwinning voor zijn team kwam in 1993 op Sonoma Raceway.

1982 atlanta april dale earnhardt pole
Pole voor Dale Sr. op Atlanta in April 1982.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet