GT

GT: SRO presenteert kalenders en plannen voor 2018 en verder

SRO-25Y-04-CD-01-2 1

Naast het terugkijken op 25 jaar GT racing onder leiding van Stephane Ratel werd gisteren ook vooruit gekeken naar de (nabije) toekomst. SRO Motorsports Group bevestigde tal van kalenders voor het komende seizoen, maar ook nieuwe initiatieven. Hieronder een overzicht van de bekendmakingen in Parijs.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: PR, Marcel ten Caat

GT4 blijft groeien, meer kampioenschappen in Europa
De in 2006 geïntroduceerde GT4 klasse begint voor steeds meer fabrikanten en teams interessant te worden en die interesse blijkt in de aankondiging dat op korte termijn enkele nieuwe kampioenschappen zullen worden gelanceerd. De GT4 European Series Northern Cup wordt in 2018 weer de GT4 European Series, maar daarnaast zullen regionale kampioenschappen komen. Op die manier moeten tussen nu en 2019 zeven GT4 kampioenschappen ontstaan. Naast de GT4 European Series komen er een Central, Nordic en Eastern series. De GT4 European Series is de enige die een Silver Cup zal hebben.

De op Spa aangekondigde kalender werd flink gewijzigd, door de keuze van SRO om het kampioenschap tijdens de Blancpain GT Series Sprint Cup weekends te laten rijden. Hierdoor trapt Zolder in april het seizoen af in plaats van Monza, gaan de teams naar Brands Hatch in plaats van Silverstone en keert het kampioenschap daarna terug naar Misano in plaats van Paul Ricard. Spa-Francorchamps, Hungaroring en de Nürburgring sluiten het Europese seizoen af.

Het Franse GT4 kampioenschap blijft ongewijzigd met vijf races in Frankrijk (Nogaro, Pau, Dijon, Magny-Cours en Paul Ricard) en één uitstapje naar Barcelona. De naam GT4 European Series Southern Cup komt te vervallen. Daarnaast zijn er plannen voor een Belgische GT4 Cup, waarbij teams punten scoren in wedstrijden van de verschillende andere kampioenschappen. In Azië staat een GT4 Asian Series op de planning, waardoor de Blancpain GT Series Asia volledig GT3 wordt, en ook een GT4 World Cup final wordt momenteel onderzocht.

 H4E08201

GT3 Cup of Nations
SRO Motorsports Group heeft zich ook ingeschreven op de aanbesteding voor een Pro-Am Cup, de World Cup voor Silver en Bronze rijders. Waar de Gold en Platinum rijders hun FIA GT World Cup in Macau hebben, heeft SRO Motorsports Group de FIA een nieuw concept voorgesteld: de GT3 Cup of Nations. Dit evenement zou op 20 en 21 oktober 2018 moeten gaan plaatsvinden in Sochi, Rusland. Drie sprint races bepalen wie er kampioen wordt.Het voorstel van Ratel is om per nationaliteit een auto te laten rijden, volledig in de kleuren van het land van de rijders. De rijders moeten allebei uit hetzelfde land komen, waarbij naar het paspoort wordt gekeken en niet naar het land dat de racelicentie heeft afgegeven. "In de Blancpain GT Series hadden we dit jaar 32 verschillende nationaliteiten en op de FIA-lijst met rijderscategorieën zijn er zelfs 50 verschillende nationaliteiten," aldus Ratel. Het plan ligt ter goedkeuring bij de GT commissie van de FIA.

Wat verder nog ter sprake kwam... 

Naast bovenstaande plannen blijft SRO Motorsports Group ook druk bezig met de ontwikkeling van de bestaande kampioenschappen. Zo gaat de Blancpain GT Sports Club naar Monza, zijn de kalenders van de Blancpain GT Series en de Blancpain GT Series Asia op elkaar afgestemd en wordt in de Blancpain GT Series GPS tracking geïntroduceerd om het probleem met track limits tegen te gaan. De Pirelli World Challenge zal ook de rijderscategorieën van de FIA gaan gebruiken en zie Ratel de eerste editie van de Suzkua 10 Hours vol vertrouwen tegemoet. Volgens Ratel zal het de eerste keer zijn dat Japanse en Europese coureurs op dit niveau in GT3 met elkaar de strijd aangaan. Na afloop kreeg Ratel van Audi Sport ter ere van 25 jaar GT racing een unieke Audi R8 aangeboden.

IMG 7261

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet