Diversen

Div: Na Middle-East-kampioenschap opnieuw Lamborghini Super Trofeo-titel voor Rik Breukers

171125 Breukers finale Start
Rik Breukers voert het veld aan tijdens de tweede race van de World Final

Na het winnen van de eerste editie van de Lamborghini Super Trofeo Middle East heeft Rik Breukers ook de kampioenstitel in de Pro-Am-klasse van de Lamborghini Super Trofeo Asia op zijn naam geschreven. Hij won de titel samen met gentleman-rijder Nigel Farmer uit Hongkong. Breukers' titelwinst betekent opnieuw een mooi succes voor de 19 jaar jonge rijder uit het Noord-Limburgse Ven-Zelderheide. Ook in de Europese Super Trofeo had Breukers voorafgaand aan het finaleweekeinde op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari in Imola nog titelkansen, maar van tevoren wist hij al dat het daar een zeer lastig verhaal zou worden. Deze competitie sloot hij samen met zijn Zimbabwaanse GDL Racing-teamgenoot Axcil Jefferies als 'runner-up' in de eindstand af. Een grindbakexcursie van Jefferies stond voor het Nederlands-Zimbabwaanse duo ook de winst in de Wereldfinale in de weg.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Aan het begin van de week leek Imola meer op een wintersportlocatie dan op een legendarische autosportaccommodatie: een flink pak sneeuw zorgde ervoor dat de geplande tests op maandag en dinsdag geen doorgang konden vinden. "Het was wel grappig, want er waren rijders uit Azië en Zuid-Amerika, die nog nooit sneeuw gezien hadden. Die keken hun ogen uit", aldus Breukers. Voor hemzelf en zijn teamgenoot was de situatie echter niet ideaal: Jefferies had maandag moeten testen, Breukers zou dinsdag rijden ter voorbereiding op het evenement, maar op beide dagen kon er vanwege de sneeuw geen meter worden gereden. "Uiteindelijk werd er met veel passen en meten in het programma nog een testmogelijkheid van drie keer 45 minuten op woensdag gevonden, maar die tijd moest ik natuurlijk delen met mijn teamgenoot en daardoor was de voorbereiding verre van ideaal. Dat zag je ook wel aan het feit dat ik mijn tijden in de loop van het weekeinde constant bleef verbeteren. Als ik van tevoren die testmogelijkheid had gehad, was ik al op een hoger niveau begonnen", verklaarde hij.

171125 Breukers Lambo actie 2

Allereerst stonden de races voor de Aziatische Super Trofeo op het programma. Het binnenhalen van de Pro-Am-titel door Breukers en Nigel Farmer was daarin feitelijk niet meer dan een formaliteit: "We hoefden alleen maar de finish te halen om kampioen te worden", aldus Breukers. En dat deden ze: de derde plaats in de eerste race en de tweede positie in de tweede wedstrijd was ruimschoots genoeg voor het veiligstellen van de titel, waarmee het finaleweekeinde voor Breukers goed begon. "En natuurlijk is het mooi om na de Middle East-titel nu ook de Aziatische titel behaald te hebben", luidde zijn commentaar.

171125 Breukers jump

Gemotiveerd door dit succes begon hij aan de Europese wedstrijden, waarin volgens de afgesproken volgorde teamgenoot Jefferies de kwalificatie voor de eerste race en Breukers de tijdtraining voor de tweede wedstrijd voor zijn rekening zou nemen. Jefferies kwalificeerde zich voor de eerste race als zesde. "Geen ideale uitgangspositie, want we moesten eigenlijk winnen om onze titelkansen te behouden", aldus Breukers. "Axcil won een plek tijdens zijn stint en ik heb ook nog een positie gepakt na een spannende manoeuvre, mijn engineer noemde het een 'Dani Ricciardo-actie'. Daarmee werden we vierde."

171125 Breukers grid
Plek op de eerste startrij voor Breukers

Voor de tweede race behaalde Breukers de tweede plek in de startopstelling. "Ik kwam maar zeven honderdste tekort voor de pole-position", meldde hij naderhand. "In die race was ik de hele race sneller dan Grenier, die voor me reed, maar inhalen is op Imola moeilijk en een lange safety-car-fase hielp ook niet echt. Zo kwam ik als tweede binnen, Axcil verloor tijdens zijn rijbeurt wat terrein, maar uiteindelijk werden we nog als derde geklasseerd en sloten we het kampioenschap als tweede af."

Als laatste volgde de wereldfinale, bestaande uit twee races. Breukers wilde graag de tweede kwalificatie rijden, maar zijn teamgenoot ook, zodat ze besloten om er een muntje over op te gooien. Dat won Breukers, en hij bewees zijn gelijk door de pole-position voor zich op te eisen. "Dat was echt een superronde", zei hij enthousiast. In de eerste race startte Jefferies als zevende, maar in de zevende ronde belandde hij in de grindbak, waarmee de race voor hemzelf en voor Breukers over was, zonder dat de Nederlander aan rijden was toegekomen. In de tweede race startte Breukers vanaf de pole-position en leidde tot aan de rijderswissel, waarna Jefferies het stuur overnam en wederom wat terrein verloor. Uiteindelijk werd het duo nog als tweede geklasseerd.

171125 Breukers Lambo interior
Rik Breukers in de Lamborghini Huracán

Als geheel kijkt Breukers tevreden terug op zijn Lamborghini-seizoen: "We hebben races gewonnen in Spa en in Monza, en ik heb de pole behaald in Monza en in Imola. We hebben het als team voor mijn gevoel een beetje laten liggen in de voorbereidingen: we gingen nooit testen, en dat is in een klasse als deze, waar het veld zo competitief en de verschillen daardoor zo klein zijn, echt een nadeel. Als je van tevoren al hebt getest, begin je al met een betere basisafstelling aan het raceweekeinde en kun je de relatief korte tijd in de vrije trainingen veel effectiever gebruiken. Maar hoe dan ook, ik heb wel weer veel waardevolle ervaring opgedaan, op veel verschillende circuits gereden en Lamborghini heeft ook al aangegeven dat er plannen met mij voor volgend jaar zijn, dus daar kijk ik nu alweer naar uit!"

171125 Breuker Lambo Actie 1
Ook voor volgend jaar heeft Lamborghini alweer plannen met Breukers
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet