24H Series

24H Series: Dubai is klaar voor lange en hete 24-uurs race

Met bijna 80 ingeschreven equipes, waaronder een aanzienlijke aantal van professioneel allure, lijkt de 2e editie van de Toyo Tyres 24-uur van Dubai op voorhand al een groot succes te worden. Het gemiddelde niveau van het deelnemersveld, dat uit 16 nationaliteiten bestaat, is een stuk hoger dan in 2006, toen met dit evenement race het Midden-Oosten voor het eerst kennismaakte met een race om de klok.

Tekst en foto: Matthé IJzerman

 wendlinger_vt
De Oostenrijkse Porsche van Karl Wendlinger en Philipp Peter geeft in eerste instantie de toon aan

Het startveld van deze 2e Toyo Tyres 24-uur van Dubai is om er de vingers bij af te likken. Maar liefst 27 Porsches krijgen concurrentie van een vloot snelle BMW’s, waaronder een bijzonder spectaculaire Z4, die pas enkele maanden geleden zijn eerste race reed. De Z4 is de nieuwe troef van het Duitse Duller Motorsport, dat vorig jaar met de oude toerwagencracks Hans-Joachim Stuck, Dieter Quester, Philipp Peter en de minder bekende Toto Wolff en hun M3 GTR de race won. Diezelfde auto zet het team ook dit jaar weer in, zij het met relatief onbekende coureurs aan het stuur.

Een blik op de startlijst levert nog meer bekende namen op. Zo vindt voormalig Formule 1-coureur Karl Wendlinger onderdak bij het Oostenrijkse Race Alliance team, waar hij de auto met Philipp Peter deelt. In de vrije training was de equipe het snelst. Uwe en Jürgen Alzen zijn in de DTM en Porsche Supercup coryfeeën geworden en maken in Dubai deel uit van het Lithouwense Oktonas Porsche-team, dat al in de vrije training heel sterk voor de dag kwam. Het team van Konrad-Lechner Motorsport is specialist in zowel allerhande Porsche Cups als in endurance racen.

Met een ontzettend mooi geprepareerde Porsche GT3 RSR, in handen van Konrad, Michael Schrey, Luciano da Silver en Marco Saviozzi mag het ook zeker tot de zegekandidaten worden gerekend. De Porsche 996 GT3 Cup van de Zweden Tomas Nystrom, Johan Sturesson, eveneens bekende namen, en verder Magnus Oman, Djon Clausen en Erik Floren is eveneens een topper van formaat.

De Toyo Tyres 24-uur van Dubai is een gezamenlijke onderneming van het Autodrom van Dubai, de DNRT en de Nederlandse event organisator Creventic en trekt daardoor natuurlijk ook een groot aantal Nederlanders aan. De bekendste namen zijn die van Cor Euser, David Hart, Hans Hugenholtz Jr. Frans Verschuur, Bob van der Sluis en Fred van Putten.
Er zijn in totaal 16 Nederlandse teams ingeschreven.

Vrijdagmiddag, om 14.00 uur (om 11.00 uur Nederlandse tijd) gaat de race van start. Met buitenluchttemperaturen boven de 25 graden en een brandende zon, wordt het zonder twijfel een slijtageslag. Temeer daar het deelnemersveld zodanig sterk is dat er vanaf het eerste uur al voluit geracet zal moeten worden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet