Formule 3

F3: Sensationele finale bezorgt Ticktum F3-winst Macau, Aron zorgt voor podiumplaats Van Amersfoort Racing (lang)

171119 F3 Ticktum actie solo

In een race met één van de spectaculairste slotronden sinds tijden heeft de Brit Dan Ticktum van het Motopark with VEB-team de Formule 3-Grand Prix van Macau gewonnen. De strijd om de eerste plaats in de finale ging tussen de Braziliaan Sergio Sette Câmara, eveneens van Motopark, en de Oostenrijker Ferdinand Habsburg namens het Carlin-team. Habsburg nam bij het ingaan van de laatste bocht de leiding, waarna Sette Câmara bij het uitkomen van de bocht zijn auto in de vangrail zette. Slechts enkele meters verderop crashte ook Habsburg, zodat de weg vrij was voor Ticktum om als winnaar over de eindstreep te rijden. Europees kampioen Lando Norris eindigde als tweede, debutant Ralf Aron werd derde en zorgde daarmee voor een podiumplaats van Van Amersfoort Racing. Teamgenoot Pedro Piquet eindigde als zesde en completeerde daarmee het sterke optreden van het Nederlandse team in de hoofdrace. De strijdlustige Habsburg werd nog als vierde geklasseerd en greep daarmee net naast het podium.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Bij de start pakt Eriksson de leiding voor Ilott, Sette Câmara en Günter. Het hele veld komt zonder problemen door Lisboa en ook de rest van de openingsronde levert geen problemen op, behalve voor Marino Sato, die bij het uitkomen van Melco strandt. De wedstrijdleider beslist tot 'full course yellow'. Eriksson leidt voor Ilott, Sette Câmara, Habsburg, Günther, Norris, Ticktum, Piquet, Sekiguchi en Zhou. Schumacher is al goed opgeklommen en rijdt op de 14e plaats, achter Fenestraz.

171119 F3 Start

In de derde ronde wordt de race weer vrijgegeven. Eriksson mist zijn rempunt voor Lisboa na contact met Ilott, rechtdoor schiet. Sette Câmara neemt de leiding voor Günther en Habsburg, Norris, Ticktum en Piquet. Eriksson rolt met een kapotte linker voorwielophanging nog door tot het uitkomen van San Francisco, maar komt daar tot stilstand. Daarom stelt de wedstrijdleiding opnieuw een 'full course yellow' in, wat al snel wordt omgezet in 'safety car'. Zelfs tijdens de neutralisatie is het foutloos nemen van Melco voor de Japanner Tsuboi nog te moeilijk: hij gaat wijd en raakt licht de vangrail, maar kan de race voortzetten. Aan het eind van de ronde rijdt hij de pits in. In de vijfde ronde komt Mick Schumacher ook de pits in.

In de zevende ronde volgt de herstart, bij Lisboa komen Sekiguchi en Yamashita met elkaar in botsing, waardoor op de enige plek waar je goed kunt inhalen twee ronden lang gele vlaggen gezwaaid worden. Aron passeert bij een intern Van Amersfoort-teamduel Piquet en neemt de zesde plek over. In de negende ronde zijn de gele vlaggen bij Lisboa eindelijk weg. In de elfde ronde haalt Habsburg met een gewaagde manoeuvre bij het uitkomen van Mandarin Günther in en pakt zo de tweede plaats. Verderop in het veld crasht Defrancesco bij Lisboa. Norris heeft in de twaalfde ronde zijn handen vol aan de aanvallend rijdende Ticktum, terwijl Günther op de derde plaats een groepje van inmiddels vier auto's ophoudt, want ook de beide Van Amersfoort-rijders vinden de aansluiting.

171119 F3 Habsburg
Ferdinand Habsburg was de smaakmaker van de race

In de 14e ronde rijden Günther, Norris en Ticktum met z'n drieën naast elkaar en Ticktum pakt de derde plaats. Ondertussen heeft Habsburg het gat nar Sette Câmara dichtgereden. Dat is het ingrediënt voor een van de spectaculairste beslissingen die we in tijden hebben gezien. In de slotronde plaatst Habsburg eerst een aanval aan de buitenkant van Mandarin, maar Sette Câmara houdt het gas erop en behoudt ook door Lisboa de leiding. De Oostenrijker blijft echter in zijn kielzog tot aan het uitkomen van Melco. Dan plaatst Habsburg vanuit Fisherman's Bend weer een aanval en neemt de kop over bij het ingaan van de R-Bend. Sette Câmara komt te wijd de bocht uit en crasht, net als Habsburg een paar meter verderop, waarmee beide hun droom van succes in rook zien opgaan. De lachende derde is Daniel Ticktum: het hele weekeinde geen meter aan de leiding gereden, maar hij was er op het juiste moment, hield het gas erop en reed de overwinning naar huis. Een mooi succes voor de Red Bull-rijder, die zijn landgenoot Lando Norris voorbleef. De derde plaats voor Ralf Aron was de beloning voor een schitterende inhaalrace vanaf de 13e startplaats. Ook voor Van Amersfoort Racing was de podiumplaats in Macau een genoegdoening na een lastig seizoen.

171119 F3 Aron
Ralf Aron reed een uitstekende inhaalrace vanaf de 13e plaats en bezorgde Van Amersfoort Racing een podiumplaats
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet