Formule 3

F3: Callum Ilott wint met straatlengte voorsprong kwalificatierace Macau

171118 F3 Startveld

Met een overwinning in de tien ronden lange kwalificatierace heeft de Brit Callum Ilott de beste uitgangspositie vervoerd voor de Formule 3-hoofdrace tijdens de Grand Prix van Macau. Vanaf de derde startplaats klom de rijder van het Prema Powerteam, in Macau uitkomend als Theodore Racing, gaandeweg de race op, nam de leiding over van pole-sitter Joel Eriksson en won met de riante voorsprong van bijna acht seconden. De Zweed moest met zware bandenslijtage genoegen nemen met de tweede plaats, voor zijn Braziliaanse Motopark-teamgenoot Sérgio Sette Câmara. Van Amersfoort-rijder Pedro Piquet maakte een sterke opmars en klom van de 13e startplaats op naar de zesde positie aan de finish. Morgen gaat de hoofdwedstrijd over 15 ronden.


Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Joel Eriksson kwam bij de start het beste weg, terwijl de beide Prema-rijders Ilott en Günther opschoven naar de tweede en derde plek. Lando Norris daarentegen had een slechte start en kwam slechts als negende terug uit de eerste ronde. Eriksson had op dat moment al een voorsprong van 1,127 seconden op Ilott, die op zijn beurt bijna een seconde los was van Günther. Ferdinand Habsburg reed op de vierde plaats, voor de beide Motopark-rijders Câmara en Ticktum. Pedro Piquet reed op de tiende plaats, Ralf Aron was 16e.

171118 F3 kwalirace Start
Beginfase met Eriksson voor Sette Câmara en Ilott

In de tweede ronde verloor Ferdinand Habsburg zijn vierde plaats aan Sérgio Sette Câmara, een ronde later raakte hij bij het aanremmen van Lisboa nog een positie kwijt aan Daniel Ticktum. In de vierde ronde schoot Mick Schumacher rechtdoor bij het aanremmen van Lisboa en verloor zo zijn zevende plaats. Halverwege de race leidde Eriksson voor Ilott, maar de Brit kwam er tot op twee tienden van een seconde aan en plaatste in de zesde ronde bij het aanremmen van Lisboa een aanval. Eriksson hield echter het gas erop en verdedigde vooralsnog zijn positie. Daarachter volgden Günther, Câmara, Ticktum, Norris, Habsburg, Piquet, Sekiguchi en Zhou. Later in de zesde ronde passeerde Câmara Günther en nam zo de derde plaats over.

In de zevende ronde plaatste Ilott een aanval bij het inrijden van Mandarin en veroverde zo de leiding van Eriksson. Ticktum viel terug naar de zevende plaats, terwijl IIlott in één ronde 2,48 seconde voorsprong op Eriksson pakte. De volgende ronde vergrootte Ilott zijn voorsprong verder tot 4,38 seconde, Eriksson kreeg het aan de stok met Câmara met de beide Motopark-teamgenoten wiel aan wiel tussen Mandarin en Lisboa. De Zweed wist echter zijn plek vast te houden.

171118 F3 R1 Piquet
VAR-rijder Pedro Piquet maakte de meeste plaatsen goed

In ronde negen heroverde Habsburg de vijfde plaats van Norris, terwijl Piquet Ticktum passeerde en daarmee opklom naar de zevende positie. Ilott won opnieuw bijna twee seconden op Eriksson, zijn voorsprong bedroeg bij het ingaan van de laatste ronde 5,999 seconden. De laatste ronde leidde niet meer tot positiewisselingen en zon won Ilott met acht seconden voor Eriksson, Câmara, Günther, Habsburg, Piquet, Norris, Ticktum, Sekiguchi en Zhou. Sacha Fenestraz was de beste debutant op de twaalfde plaats, Ralf Aron kwam als 13e over de eindstreep.

171118 FIA F3 World Cup Macau uitslag kwalificatierace
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet