WRC

Rally WRC Australie: Afsluiting WRC seizoen

Dit weekeinde wordt wat betreft het Wereld Rallykampioenschap het seizoen afgesloten. De kampioenschappen zijn al beslist maar er is nog strijd om de tweede plek. Thierry Neuville heeft daarin de beste kansen, hij heeft een voorsprong van 14 punten op Ott Tänak, de M-Sport rijder die volgend jaar naar Toyota vertrekt.

MikkelsenOz
Andreas Mikkelsen is voorlopig de snelste man in Australië.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto: PR

Ogier
Bijna meer nog dan met de wedstrijd, is iedereen bezig met Sebastien Ogier. Tijdens de persconferentie voor de rally, zei hij veel meer dan verwacht. Ten eerste meldde hij dat hij niet voor Citroën zal gaan rijden. "Het is M-Sport of pensioen,”
lachte hij geheimzinnig. "Maar met 33 jaar ben ik nog wel wat jong om nu al op mijn lauweren te gaan rusten. Maar ik laat heel binnenkort iets horen." Op zichzelf is dat al een bijzondere uitspraak want normaal gesproken laat het team weten wat er volgend seizoen gaat gebeuren en niet de rijder. Teambaas Malcolm Wilson van M-Sport zei bijvoorbeeld kort geleden dat er geen nieuws zou zijn over de positie van Ogier vóór de finish van Australië. Tussen allerlei regeltjes door denken we dat er vlak ná Australië een bericht komt dat Ford weer instapt bij het team, daarbij zal het vooral interessant zijn wat de Europese Ford tak doet. De baas van de race tak van Ford Europe Gerard Quinn is op dit moment erg zichtbaar in relatie tot het M-Sportteam. Ook het Amerikaanse Ford Performance (wereldwijd verantwoordelijk voor de race zaken rond het Amerikaanse merk) laat zich vaker horen in verband met rallysport. Ogier ten slotte, heeft altijd gezegd dat hij alleen bij M-Sport blijft als de constructeur, Ford dus, blijft. Allemaal speculatie maar we wachten af wat er, misschien wel heel snel, bekend gemaakt gaat worden.

Dag 1
Vrijdag (Australische tijd) gingen de deelnemers van start voor de allerlaatste wedstrijd van het seizoen. De door sommigen gehoopte regen kwam niet dus was het weer behoorlijk stoffig. Voor de mensen die vooraan starten dus een probleem. Toch wist Ogier twee keer een tweede tijd te scoren maar de andere proeven reed hij nog net binnen de toptien. Andreas Mikkelsen profiteerde het best van de omstandigheden en pakte snel de kop van het klassement. Thierry Neuville wil zijn gedeeltelijk mislukte seizoen (hij werd ten slotte geen kampioen) goed maken. Ondanks zijn relatief slechte startplek (ook voor de tweede starter is er nog een hoop stof om weg te vegen) scoorde hij goede tijden, maar moet toch toelaten dat Mikkelsen 20 tellen voorsprong pakt. Aan het einde van de dag stond hij dan ook op de tweede plek. Vóór Kris Meeke. Zijn achterstand op Neuville is maar 0.7 seconde dus hij zit er goed bij, maar hij heeft wel een veel betere startpositie dan de Belg. De achtervolgers blijven allemaal op gepaste afstand. Ogier bijvoorbeeld is achtste op 47 seconden.

Zaterdag
Maar zaterdag start iedereen op de volgorde van het klassement. Dan kunnen we weer grote verschuivingen zien. Zo vertelde Hayden Paddon dat je op de eerste proef (Nambucca) zo maar een minuut kan verliezen als je 48 kilometer lang stof moet vegen.

Tussenstand na dag 1 Rally Australia:
1. Mikkelsen-Jæger (Hyundai i20 WRC) 57:51.9
2. Neuville-Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +20.1
3. Meeke-Nagle (Citroën C3 WRC) +20.8
4. Latvala-Anttila (Toyota Yaris WRC) +29.9
5. Breen-Martin (Citroën C3 WRC) +30.8
6. Tänak-Jarveoja (Ford Fiesta WRC) +33.0
7. Paddon-Marshall (Hyundai i20 WRC) +38.2
8. Ogier-Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +47.9
9. Lefebvre-Moreau (Citroën C3 WRC) +57.3
10. Evans-Barritt (Ford Fiesta WRC) +1:13.8

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet