Formule 1

Formule 1: Zwaarbevochten zege Häkkinen in GP Brazilië

Mika Häkkinen vertrok tijdens de Grand Prix van Brazilië van de pole position en hij won de race, maar het ging allemaal niet zo eenvoudig als vorig jaar.

Tekst: Roy van der Laan

Het wekte weinig verbazing dat de beide McLaren-Mercedessen de eerste startrij deelden. Häkkinen was de snelste, achter David Coulthard verraste Rubens Barrichello met een prima derde startpositie tijdens zijn thuisrace.

De grote vraag was of de McLarens deze keer heel zouden blij-ven na de dramatische start van het seizoen in Australië, waar de beide Zilveren Pijlen in leidende positie uitvielen. De race begon al slecht, want David Coulthard liet zijn Mercedes krachtbron afslaan. De Schot werd de pits ingeduwd en begon uiteindelijk met een achterstand van drie ronden aan de race.

Vreugde
Rubens Barrichello nam tot vreugde van zijn landgenoten op de tribunes de tweede plaats in achter de regerend wereldkampioen Mika Häkkinen, na drie ronden nam de Braziliaan zelfs de leiding over toen de leidende McLaren even stilviel. "Ik dacht dat de race over was", aldus Häkkinen na de wedstrijd. "Ik schakelde op, maar ik kon geen versnelling vinden." Na enkele seconden deed de McLaren het opeens weer, waardoor de Fin de derde plaats achter Michael Schumacher in kon nemen.
Helaas voor Barrichello en zijn vele fans langs de baan hield de Stewart er halverwege de race mee op.

Goede pitstopstrategie
Na de pitstop van Schumacher nam Häkkinen de leiding over, nadat de Fin in de pits was geweest kwam hij net voor de Ferrari de baan op. Häkkinen wist vervolgens zijn minimale voorsprong tot op de finishlijn vast te houden.

Eddie Irvine leek de derde plaats te gaan pakken, maar een late stop deed hem naar de vijfde plaats terugvallen. Heinz-Harald Frentzen profiteerde en behaalde zijn tweede podiumplaats van het seizoen, Ralf Schumacher zag als vierde de finishvlag. Olivier Panis behaalde voor het eerst sinds zeer lange tijd weer een punt met zijn Prost.

Uitslag Grand Prix van Brazilië:
1. Mika Häkkinen McLaren 72 ronden in 1:36.03.785
2. Michael Schumacher Ferrari op 4.925
3. Heinz-Harald Frentzen Jordan op 1:13.487
4. Ralf Schumacher Williams op 1 ronde
5. Eddie Irvine Ferrari op 1 ronde
6. Olivier Panis Prost op 1 ronde

Stand na twee races:
1. Eddie Irvine 12
2. Mika Häkkinen 10
2. Heinz-Harald Frentzen 10
4. Ralf Schumacher 7
5. Michael Schumacher 6
6. Giancarlo Fisichella 3
7. Rubens Barrichello 2
8. Pedro de la Rosa 1
8. Olivier Panis 1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet