Formule 1

Formule 1: Toyota Motorsport mogelijk naar F1

De Toyota Motor Corporation (TMC) heeft inmiddels officieel aangegeven de participatie binnen de Formule 1 te overwegen. Aan het begin van de volgende eeuw zou men dan naast de deelname aan de CART FedEx Championship Series, het WK Rally's en de 24 Uren van Le Mans, ook deel gaan nemen aan 's werelds meest aansprekende raceklasse: de Formule 1.

Tekst: Jakob Dekker

TMC President Hiroshi Okuda onderschreef de overweging om in het begin van de komende eeuw deel te gaan nemen aan de Formule 1. Daartoe start TMC nu al met specifieke studies en researchwerkzaamheden op het gebied van motoren en chassis. Aan de hand van de aldus verkregen informatie, zullen nadere data en participatievoorstellen ontwikkeld worden. Daarbij zou het in principe gaan om de ontwikkeling van een volledige racewagen binnen één team. De basis van het huidige project ligt bij Toyota Motorsport GmbH (TMG) in het Duitse Keulen. André de Cortanze is, evenals voor de 24 Uren van Le Mans, benoemd tot projectleider.

Cart en Rally
In de CART World Series (totaal 20 evenementen) steunt TMC vier teams via de ontwikkeling en levering van motoren. Naast Arciero-Wells Racing (rijders Scott Pruett en Christiano deMatta) zijn dat: All American Racers (Alex Barron), Della Penna Motor Sports (Richie Hearn) en Team Gordon (Robby Gordon). In het WK Rally's rijden Carlos Sainz en Didier Auriol met de Corolla WRC.

Team voor Le Mans
Toyota schrijft voor de '24 Uren van Le Mans 1999' in met drie GT1 bolides van het type TS020. Acht coureurs zijn inmiddels bekend: Ukyo Katayama, Toshio Suzuki, Keiichi Tsuchiya (allen Japan), Thierry Boutsen (Bel); Martin Brundle (GB); Emmanuel Collard (F), Ralf Kelleners (D) en de Italiaan Sospiri. Over de exacte teamindeling is nog geen beslissing genomen. En dat geldt ook voor een mogelijke deelname aan de '1000 Kilometer van Fuji'.

Japan
Uiteraard blijft men in Japan het Team van Tom's Toyota trouw. Zij strijden komend seizoen in het Japans GT kampioenschap met een Supra (grootste concurrent van onze eigen Tom Coronel in de Honda NSX) en met tenminste twee bolides in het Japans Formule 3 kampioenschap.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet