NASCAR

NASCAR: Dale Earnhardt Jr. Afscheid van een Icoon in Miami Homestead a.s weekend

Dit weekend niet alleen de kampioenschapsfinale in de Monster Energy Cup op Miami Homestead maar ook het definitieve afscheid van Dale Earnhardt Jr. als actief coureur. Na 18 jaar en 627 races zet Earnhardt Jr. er een definitieve streep onder en gaat in de toekomst verder als teameigenaar en TV analist. Na het vertrek van Gordon, Edwards, Kenseth en Earnhardt komt er een einde aan een illuster tijdperk in de NASCAR-historie.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Dale Jr
Dale Earnhardt Jr. zet a.s. weekend definitief een streep onder zijn actieve carriere.

Dale Earnhardt Jr. Afscheid van een Icoon in Miami Homestead
Na 18 actieve racejaren zet Dale Jr. a.s. zondag definitief een einde onder zijn carrière. Een icoon en de verpersoonlijking van een typisch Amerikaanse sport. De fans zullen het er zeker moeilijk mee hebben. In 18 jaar kozen de fans Dale Jr. maar liefst 14x als populairste rijder in de sport. Hoewel andere coureurs meer races en kampioenschappen wonnen, bepaalde Dale Jr. twee decennia lang het gezicht van de sport. Na twee Xfinity-titels stapte Earnhardt in 2000 over naar het team van DEI, eigendom van zijn illustere vader, Dale Sr. ook wel "The Terminator" genoemd. Toen Dale Sr. tijdens de Daytona 500 in 2001 verongelukte, stortte Jr's wereld nog net niet in. Dale Jr. miste één wedstrijd en keerde alweer snel achter het stuur terug. Tijdens de Pepsi 400 later dat jaar op de Daytona International Speedway behaalde Dale Jr. zijn revanche door die wedstrijd te winnen. Een moment van ongelofelijke emotie.

2017 Dale Jr Sr
Racen met en tegen je vader met daarachter Jeff Gordon. Hoogtijdagen in NASCAR.

In 2007 maakte Dale Jr. bekend dat hij niet langer voor het door zijn vader opgerichte DEI Team zou uitkomen maar overstapte naar het team van Hendrick Motorsports. DEI(Dale Earnhardt Sr. Incorporated) was volledig eigendom van zijn stiefmoeder Teresa Earnhardt. Contractonderhandelingen over de eigendomsrechten van het team liepen spaak want Dale Jr. slaagde er niet in om 51% van de aandelen in handen te krijgen. Het betekende dat Jr. het warme familienest moest verlaten.Bij Hendrick Motorsports speelde crewchief Steve Letarte een enorme rol in de ontwikkeling van Dale Jr. als rijder. Bij zijn debuut voor Hendrick Motorsports sloeg Dale Jr. direct toe in de Budweiser Shoot Out en de Gatorade Duels maar slaagde er niet om de Daytona 500 op zijn naam te schrijven. Overigens wist Dale Jr. "The Great American Race" tweemaal op zijn naam te schrijven, resp. in 2004 en 2014. In de duels voorafgaande aan de Daytona 500 sloeg Dale Jr. maar liefst zevenmaal toe. Tijdens de Michigan 400 kwam de doorbraak.

2011 Dale Jr Daytona
Winnen op Daytona had voor Dale Jr. altijd een speciale betekenis.

Earnhardt Jr. had het liefst 76 races zonder overwinningen moeten stellen. In totaal won Dale Jr. slechts 26 races en je kunt hem moeilijk als een legende omschrijven. Wel als de meest iconische. In 2016 raakte Dale Jr. bij een crash op Talladega betrokken en moest vanwege herstel na een hersenschudding maar liefst 18 races missen. Bij Hendrick Motorsports moest Jeff Gordon enkele malen noodgedwongen uit zijn pensioen terugkeren en ook Dale's opvolger Alex Bowman verving hem voor enkele wedstrijden. Waarschijnlijk heeft dit zijn beslissing bespoedigd om er eind 2017 definitief uit te stappen.

2017 Dale Daytona
Een aboslute Master op Daytona in de Busch/Gatorade/CanAm duels.

De mooiste momenten uit Earnhardts carrière
1) De 2001 Pepsi 400 op Daytona
2) Daytona 500 2004
3) Talladega 2003
4) Daytona 500 2014
5) Pocono 2014
6) Michigan 400 2008
7) Texas 2000
8) Bristol 2004

Tussen 2001 en 2003 won Earnhardt viermaal op Daytona en Talladega. Een unieke prestatie omdat de uitkomst van deze wedstrijden vrijwel onvoorspelbaar is. Earnhardt behaalde in totaal zes overwinningen op Talladega. Zijn vader won er 10 races. Op highspeed banen zoals Talladega was Dale de absolute Master van de "Restrictor Plate" races.

2017 Dale Jr. 2005
Dover 2001 kort na de aanslagen. Deze overwinning had ook een bijzondere betekenis.

Reacties

  • 4
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 15 november 2017 12:16

  Mooi en fijn artikel Willem. !

  • 2
  • 0
   
  Racing-Fan 15 november 2017 13:02

  Ik sluit me bij bovenstaande aan. Puur afgaand op zijn resultaten leefde hij natuurlijk ver boven zijn stand.

  • 1
  • 0
   
  Dirk 15 november 2017 13:14

  Dale Sr. ook wel "The Terminator" genoemd --> moet zijn The Intimidator Verder puik artikel willem!

  • 2
  • 0
   
  Willem J. Staat 15 november 2017 13:27

  @Dirk Klopt. Maar de intenties waren toch hetzelfde.........

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet