Sportscars

Sportscars: Nog een Nederlandse link bij Toyota Motorsport, mogelijke LMP1-test Fernando Alonso

171108 DSM Toyota
De windtunnel van Toyota Motorsport GmbH in Keulen wordt ook veel gebruikt voor industrie-testwerk

Met onder anderen Rob Leupen als teamchef, John Steeghs als teammanager en John Litjens als hoofd chassis is er aan Nederlandse inbreng al bepaald geen gebrek bij Toyota Motorsport GmbH in Keulen, dat ondermeer de inzet van de TS050 Hybrid-LMP1's in het FIA WEC verzorgt. Nu is er nog een extra Nederlandse link, want de Europese sportdivisie van het Japanse merk sloot een samenwerkingsovereenkomst met de Koninklijke DSM, dat aan Toyota voortaan materialen en technologieën gaat leveren. Overigens is er ook interessant nieuws van het rijdersfront bij Toyota.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

De sportieve toekomst van TMG in de LMP1-klasse is nog allerminst zeker. "Vast staat in ieder geval dat we geen geld gaan uitgeven om onze auto's langzamer te maken", verklaarde directeur Rob Leupen afgelopen weekeinde tijdens het FIA WEC-evenement in Shanghai stellig tegenover AUTOSPORT.NL. Als de Automobile Club de l'Ouest ingaat op de voorwaarden van Toyota, de auto's in op het huidige niveau te handhaven, dan zet het merk zijn deelname aan de LMP1-klasse in het FIA WEC voort – al is het dan na het aangekondigde vertrek van Porsche de enige met hybride-technologie.

Ongeacht de voortzetting van de deelname aan het FIA WEC werd de samenwerkingsovereenkomst met DSM gesloten. Het Nederlandse concern wordt daarmee de voorkeursleverancier van Toyota Motorsport GmbH als het gaat om materialen en producten. TMG zal bij de ontwikkeling en het testen van nieuwe technische oplossingen gebruikmaken van materialen van DSM en ook nieuwe DSM-producten testen en evalueren.

"We zijn zeer verheugd over deze overeenkomst", zegt Golnar Motahari Pour, president van DSM Dyneema. "DSM levert een reeks van materialen die zeer geschikt zijn voor high-performance-toepassingen in de autosector en we geloven dat we door de samenwerking met TMG onze horizon nog verder kunnen verbreden." Pour noemt het vorig jaar geïntroduceerde Dyneema Carbon als een grote stap voorwaarts in de evolutie van carbon. Ook Hugo da Silva, vicepresident van DSM Additive Manufacturing en 3D printing, is enthousiast: "Onze materialen hebben een sterke reputatie in de 3D-printing-community. We hebben al met Toyota Motorsport samengewerkt bij het optimaliseren van ons nieuwe Somos Taurus voor realisatische motorsporttoepassingen en deze overeenkomst maakt onze samenwerking nog intensiever."

171027 IMSA Alonso
Mogelijk test Fernando Alonso later deze maand met een Toyota LMP1

Ondertussen meldt de Britse sportwagen-website Dailysportscar.com dat Fernando Alonso gisteren bij Toyota Motorsport GmbH in Keulen was voor het op maat laten maken van een stoeltje. Mogelijk neemt de Spanjaard, van wie bekend is dat deelname aan de 24 Uur van Le Mans op zijn wensenlijstje staat, later deze maand met Toyota deel aan de FIA WEC-test na afloop van de seizoensfinale op het circuit van Bahrain.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet