Formule 1

Formule 1: Massa nu echt met pensioen, wie vult zijn stoeltje?

Massa

Williams en Felipe Massa hebben bekendgemaakt dat de Braziliaan na de laatste twee races van dit seizoen definitief de racehelm aan de wilgen hangt. Vorig jaar nam Massa al emotioneel afscheid van de Formule 1, maar na de bliksemtransfer van Bottas naar Mercedes kwam hij op verzoek op die beslissing terug. Nu is het afscheid definitief. De grote vraag: wie gaat het twee Williams-zitje in 2018 bezetten?

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Williams

Nu echt
"Toen vorig jaar het telefoontje kwam van Williams, nadat ik mijn pensioen al had aangekondigd, hebben we de afspraak gemaakt dat ik ze dit jaar uit de brand zou helpen", zo luidt de verklaring van Massa. "Ik heb nu vier geweldige jaren gehad bij het team, maar mijn Formule 1-carrière komt aan het eind van dit seizoen ten einde. Vol prachtige herinneringen bereid ik me voor op de laatste twee races in Brazilië en Abu Dhabi. En hoewel die emotioneel zullen zijn, kijk er naar uit om met een positief gevoel afscheid te nemen en me klaar te maken voor een nieuw hoofdstuk in mijn carrière."

Vier opties
Voor het vacante Williams-zitje lijken vier serieuze gegadigden. Lance Stroll is zeker van zijn plaats, en de sponsoren willen er graag een ervaren man naast. De belangrijkste gegadigden heten Di Resta, Wehrlein, Kubica en Kvyat. Kubica en Di Resta deden onlangs een test bij Williams en lieten een goede indruk achter. Di Resta mocht zelfs een race invallen en deed dat allerminst onverdienstelijk. Hij lijkt vooral een betrouwbare keuze te zijn, die in drie seizoenen voor Force India weinigs geks deed, maar ook geen bijzondere daden verrichtte. Kubica deed dat wel, maar de vraag is of de Kubica van 2018 nog dezelfde prestaties kan neerzetten als in zijn laatste seizoen in de Formule 1, 2010. Marketingtechnisch zou het Williams echter veel aandacht opleveren.

De andere twee kandidaten zijn evenmin zekerheidjes, en met 23 jaar ook nog niet bepaald 'ervaren mannen' te noemen. Kvyat kon het talent dat hem werd toebedeeld bij Red Bull niet overtuigend etaleren en zat na zijn degradatie naar Toro Rosso in de neerwaartse spiraal. Maar wie weet kan een nieuwe omgeving het vonkje van de Rus weer aanwakkeren. Voor Pascal Wehrlein geldt in mindere mate hetzelfde: de verwachtingen waren hoog, maar met name in het afgelopen seizoen bij Sauber is rijzende ster toch wat doffer geworden. Mercedes, de motorleverancier van Williams, zou echter graag zien dat hun protégé Wehrlein een stapje kan maken. 

Wie denk jij dat het tweede Williams-zitje zal bemachtigen?
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet