Sportscars

Sportscars: Rik Breukers begint Asian Le Mans Series-seizoen met podiumplaats in Zhuhai

image1
Derde plaats voor het ARC Bratislava-team in Zhuhai

Rik Breukers begon het seizoen in de Asian Le Mans Series goed met een podiumresultaat tijdens de vier-uursrace in het Chinese Zhuhai. Samen met zijn ARC Bratislava-teamgenoten Miro Konopka en Constantins Kalko eindigde hij met de Ligier LMP2 als derde. In dezelfde bezetting reed ARC Bratislava eerder dit jaar de 24 Uur van Le Mans, maar toen werd er gereden met de nieuwe LMP2, terwijl in Zhuhai een auto uit 2016 gebruikt werd. "Beginnen met een podiumplaats is natuurlijk altijd goed", aldus Breukers, voor wie in ieder geval ook nog de deelname aan de tweede ronde van de Asian Le Mans Series, begin december in het Japanse Fuji, op het programma staat. "Of we daarna ook de volgende races rijden, staat nog niet vast", meldt hij.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Voor de coureur uit het Noord-Limburgse Ven-Zelderheide vormde de seizoensstart van de Asian Le Mans Series de eerste kennismaking met het circuit van Zhuhai. "Niet echt mijn favoriete circuit", geeft hij eerlijk toe. "Een paar bochten zijn wel leuk, maar de rest is allemaal hetzelfde: hard remmen en dan terug naar de tweede of zelfs de eerste versnelling. Echt een 'start-stopcircuit', niet zo heel veel plezier aan."

RW8 9312
Tevredenheid bij vlnr Rik Breukers, Constantins Kalko en teambaas Miro Konopka

In de vrije training zat de snelheid bij het team er gelijk goed in. De afspraak was dat Kalko bij de Chinese ronde de kwalificatie voor zijn rekening zou nemen, terwijl Breukers dat tijdens het volgende evenement in Japan zal doen. Breukers: "Jammer dat Kalko in de kwalificatie tijdens zijn 'out-lap' al spinde, waarbij de auto wat beschadigd raakte. Desondanks wist hij zich nog als vierde te kwalificeren, wat we ongeveer wel verwacht hadden, omdat we wisten dat de Oreca's iets sneller zouden zijn. In de race startte ik, maar er was sprake van een vreemd temperatuurprobleem aan het rechter voorwiel: de band bleef te koud, de rem werd te heet, waardoor ik bij het remmen één keer blokkeerde en wijd ging. Uiteindelijk kon ik de auto toch als derde de pits binnenbrengen voor de rijderswissel. Ik kon de 'pace' constant houden, weliswaar niet zo snel als we hadden gewild, maar in ieder geval constant. Daarna reed Miro, die ook constant reed, en Constantins maakte het daarna af met een heel goede stint, zodat we de wedstrijd als derde afsloten."

RW6 0634
Breukers: "De 2016-Ligier is een stuk minder nerveus bij het remmen, insturen en accelereren"

Nu Breukers niet alleen ervaring met de nieuwe Ligier LMP2 heeft, maar ook met de vorige generatie, de ex-Krohn Racing-auto, gereden heeft, kan hij natuurlijk prima de vergelijking tussen de beide versies maken. "De 2016-auto is veel makkelijker op de limiet te rijden dan de nieuwe, een stuk minder nerveus bij het remmen, insturen en accelereren", vertelt hij. "Zeker voor Miro is dat heel goed en dat zag je meteen aan de tijden: in de kwalificatie kwam hij nog maar een seconde of drie tekort op de snelsten, en dat is echt prima te noemen."

COTA, Imola, Fuji
Na de opgedane ervaring in Zhuhai kijkt Breukers uit naar de volgende race van de Asian Le Mans Series op het circuit van Fuji. "Dat is een mooie baan, daar verheug ik me echt op", zegt hij. Voor het zover is, staan er echter nog twee andere evenementen voor hem op het programma: volgend weekeinde neemt hij deel aan de eerste editie van de Hankook 24H COTA USA op het Circuit Of The Americas met de SEAT Leon van het Red Camel-Jordans.nl-team, samen met zijn vader Ivo. "In eerste instantie zou ik met een Lamborghini van Grasser rijden, maar daar moesten twee 'gentlemen-rijders' afzeggen, waarop het team besloot om dan maar helemaal niet te gaan", verklaart hij. Een week later zit Breukers wel weer in Lamborghini's, en wel tijdens de Lamborghini-wereldfinale op het circuit van Imola. Daar neemt hij deel aan de races voor zowel de Europese als de Aziatische Lamborghini Super Trofeo, met serieuze titelkansen in beide series, alsmede de internationale finale.

image1
Derde plaats voor Rik Breukers, Miro Konopka en Constantins Kalko - die even is afgeleid...
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet