NASCAR

NASCAR: Finish crash in Martinsville. Denny Hamlin elimineert Chase Elliott. Zege voor Kyle Busch.

Tot kort voor het einde bleef het tot negen ronden voor het einde betrekkelijk rustig. Totdat Joey Logano met een klapband een neutralisatie veroorzaakte. Het kostte de Penske-rijder de overwinning. De resterende vier ronden onder groen gaven genoeg aanleiding tot chaos. Kyle Busch pakte de zege en zijn teamgenoot Denny Hamlin beroofde Chase Elliott van de overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Busch Truex Jr
Faire finish tussen Kyle Busch en Martin Truex Jr. Daarachter was het wat minder......

Finishcrash in Martinsville. Denny Hamlin elimineert Chase Elliott. Zege voor Kyle Busch
Bij de allerlaatste herstart pushte Elliott Keselowski in de strijd om de kop. En juist op het moment dat Elliott de leiding nam werd hij van achter door Hamlin geraakt en zeilde van de baan. Daardoor moest de wedstrijd met enkele ronden verlengd worden. In de allerlaatste ronde ging Busch aan zijn JGR-teamgenoot voorbij en pakte de overwinning en daarmee automatisch een ticket voor de kampioensfinale in Miami Homestead. Busch is nu daarmee één van de vier titelkandidaten. In 2015 won Busch in Miami Homestead zijn eerste NASCAR titel. Terwijl Busch en Martin Truex Jr. op faire wijze om de overwinning streden, crashte zowat het gehele veld achter hen op de streep......

Logano Pole
Klapband voor polesitter Joey Logano.

Truex Jr. houdt van fair play: " Het kwam nog niet eens in mijn gedachten op om hem uit te schakelen. Ik geloof dat veel mensen hier vandaag vijanden gemaakt hebben. En met nog drie races te gaan wil je die niet hebben. Ik probeer op een bepaalde manier te racen. Er was een gaatje waar ik gebruik van kon maken. Maar ik had onvoldoende power om uit Turn 4 te komen."

Chase Elliott zag andermaal zijn eerste Cup-zege in rook opgaan. Direct na de finish hadden Elliott en Hamlin een verbale conversatie maar het kwam niet tot een handgemeen. Tegenover TV commentators bleek Elliott wel over een class act te beschikken. Elliott: "Mijn moeder zegt altijd als je niets te zeggen hebt dan kun je beter je mond maar houden. Hij is het niet waard. Onnodig. Ik kan zijn beslissingen niet controleren. We gaan maar door naar Texas."

2017 Hamlin Denny Hamlin, nu de minst populaire rijder op zijn thuiscircuit zelfs.

Denny Hamlin: "Ik raakte hem van achteren en toen spinde hij. Ik wilde gewoon winnen. Iedereen reed toch iedereen aan. Het was gewoon een puinhoop op het einde. Jammer voor zijn team.Ik deed het ook niet met opzet. Dit was een ticket voor Homestead. Ik raakte hem en toen spinde hij van de baan." De gemoederen in de pitlane liepen hoog op. Een fan wilde zelfs Hamlin te lijf gaan. Het regende na afloop dan ook bierblikjes richting Hamlin.....

2017 Busch Truex Jr 2
Faire strijd tussen Busch en Hamlin.

Het wedstrijdsegment werd door Brad Keselowski gewonnen. Die versloeg Kyle Busch in de 130e ronde met een voorsprong van ruim 1.1 secs. In het tweede segment waren de rollen omgedraaid. Keselowski versloeg Busch met een identieke voorsprong. In de 302e ronde crashte Kyle Larson en zorgde daarmee voor een lange neutralisatie. Jimmie Johnson spinde in de kwalificatie en moest daardoor achteraan starten. In de 85e ronde lag Johnson al 16e maar kwam uiteindelijk niet verder dan een 13e plek.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 504 ronden
2. Martin Truex Jr. Toyota 504 ronden
3. Clint Bowyer Ford 504 ronden
4. Brad Keselowski Ford 504 ronden
5. Kevin Harvick Ford 504 ronden
6. Trevor Bayne Ford 504 ronden
7. Denny Hamlin Toyota 504 ronden
8. Ryan Blaney Ford 504 ronden
9. Matt Kenseth Toyota 504 ronden
10. Ricky Stenhouse Jr. 504 ronden

Busch Klok
Clevere wedstrijd van Kyle Busch die andermaal een klok in Martinsville in ontvangst mocht nemen.

Stand Kampioenschap
1. Martin Truex Jr. 4117 pnt. 2. Kyle Busch 4100. 3. Brad Keselowksi 4079 punten. 4. Kevin Harvick 4053 punten. 5. Jimmie Johnson 4050 punten. 6. Ryan Blaney 4047 punten.7. Denny Hamlin 4045 punten. 8. Chase Elliott 4027 punten.
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet