WRC

Rally WRC Wales GB: M-Sport scoort drie maal!

Het is gelukt, tot drie keer toe sprong Malcolm Wilson uit zijn stoel omhoog. De eerste keer toen Ott Tanak over de finish kwam. Zijn klassering leverde voldoende punten op om het kampioenschap bij de constructeurs binnen te halen. Dat was één, even later kwam Sebastien Ogier over de streep. De Fransman moest zich eerst laten overtuigen door navigator Julien Ingrassia maar ook hij behaalde zijn doel: de vijfde WK titel. Volgens eigen zeggen de moeilijkste uit zijn carrière tot nu toe. Malcolm Wilson noch Ogier zelf hielden het droog er kwamen glinsteringen in hum ogen.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

2017WALES HEM 246
Alle winnars in beeld bij de finish van Wales Rally GB, geheel rechts, naast het podium, Malcolm Wilson de winnende constructeur

Het talrijke publiek op de laatste proef was echter voor nog iets gekomen: de eerste WK overwinning voor hun landgenoot Elfyn Evans. Ook die overwinning kwam binnen. Een uniek resultaat voor het relatief kleine team van M-Sport dat op magistrale wijze toonde wie er het meest complete team had. Alle drie hun rijders wonnen een wedstrijd in 2017, in alle wedstrijden stond er een M-Sport auto op het podium. Hoe duidelijker kan het zijn?

Toch was het een heel spannende dag. Thierry Neuville was absoluut van plan zijn huid heel duur te verkopen en dat deed hij ook. Als één van de allersnelsten dit seizoen was hij dat ook aan zijn stand verplicht. Maar de co0mbinatie van een heel snelle auto en een super gemotiveerde rijder zijn geen garantie voor uiteindelijk succes. Een paar keer werd de Belg in de steek gelaten door zijn materiaal. Dat was het geval als de achilles hiel van de auto werd getroffen. Dat gaat dan om de ophanging die brak op plaatsen waar andere auto's bleven rijden. Ook maakte de Belg een aantal foutjes meer dan Ogier en had hij pech. Maar op vrijdag avond legde Ogier de basis voor zijn succes door Neuville te verslaan in zeer slechte omstandigheden. Vandaag reed de Belg een goede wedstrijd, scoorde maximaal in de PowerStage maar het was niet genoeg. Ogier eindigde weliswaar als derde maar zijn PowerStage punten waren genoeg om de buit binnen te slepen. Dat Ott Tanak nog even afremde op die zelfde PowerStage om zodoende eventueel niet het laatste noodzakelijke puntje voor zijn kopman re verzekeren was een detail. Of het nodig was zullen we niet weten. Het doet er ook niet toe het zegt iets over de sfeer in het team. Men gunt elkaar iets.

2017012922AL
Elfyn Evans vloog naar de top van het klassement en on zijn eerste WK wedstrijd!

En Elfyn Evans? Hij ging door waar hij mee begonnen was hij controleerde de wedstrijd. Hij ging uiteraard niet meer voluit maar hield zijn tegenstanders goed in de gaten. De veertig resterende kilometers van zondag waren voor zijn tegenstanders niet genoeg om zijn overwinning on gevaar te brengen en hij won met grote overmacht. Tot grote vreugde van het een grote getalen op gekomen publiek, van Malcolm Wilson en niet in de laatste plaats van zijn vader de bekende rally rijder Gwyndaf Evans die hem met tranen in de ogen opwachtte aan de finish. Voor het eerst klom Evans samen met navigator Dan Barritt op het dak van de Fiësta om daar zijn overwinning te vieren.

2017WALES RM 083
Thierry Neuville gaf zijn Hyundai flink de sporen maar viste net achter het net. 

Einduitslag Dayinsure Rally Wales GB:1 Evans Ford Fiësta WRC 17 2:57:00.6
2 Neuville Hyundai i20 Coupé WRC +37.3
3 Ogier Ford Fiësta WRC 17 +45.2
4 Mikkelsen Hyundai i20 Coupé WRC +49.8
5 Latvala Toyota Yaris WRC +50.3
6 Tanak Ford Fiësta WRC 17 +1:02.3
7 Meeke Citroën C3 WRC +1:20.5
8 Paddon Hyundai i20 Coupé WRC +2:16.3
9 Lappi Toyota Yaris WRC +2:46.5
10 Sordo Hyundai i20 Coupé WRC +3:50.5
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet