Sportscars

Sportscars: Renger van der Zande naar IMSA-kampioensteam Wayne Taylor Racing

171027 IMSA Zande 1
Voortaan in de Konica-Minolta-kleuren van Wayne Taylor Racing: Renger van der Zande

We hadden na de aankondiging van Fernando Alonso nog meer interessant nieuws van het IMSA-prototypefront beloofd, en dat predikaat lijkt zonder meer gerechtvaardigd voor de aankondiging dat Renger van der Zande in het komend seizoen zal uitkomen voor het regerend kampioensteam in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship: bij Wayne Taylor Racing neemt onze landgenoot de plaats in van de naar Penske vertrokken Ricky Taylor. Daarmee vormt Van der Zande nu een duo met Jordan Taylor voor het volledige seizoen 2018 in de Konica-Minolta Cadillac DPi met het startnummer 10. De afgelopen dagen bracht Van der Zande door op de thuisbasis van het team in Brownsburg in de staat Indiana. "Echt indrukwekkend hoe hard er daar wordt gewerkt en hoe gigantisch de ontwikkeling bij het team is. Natuurlijk is het grote doel om Penske te verslaan", meldde Van der Zande net voor zijn terugreis vanuit de Verenigde Staten.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Met vijf overwinningen uit de eerste vijf races, dus inclusief de beide klassiekers in Daytona en Sebring, legde Wayne Taylor Racing in het afgelopen seizoen de basis voor de titelwinst in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Roger Penske, die vanaf het komend seizoen het Honda-fabrieksteam in de IMSA-serie runt, legde Ricky Taylor vast als een van de rijders voor zijn team, zodat Wayne Taylor op zoek moest naar een geschikte rijder om de plaats van zijn oudste zoon in het team in te nemen. Die eer valt dus te beurt aan Renger van der Zande.

171027 IMSA Zande 2
Het WTR-team won dit jaar met de Cadillac DPi ondermeer de Rolex 24 at Daytona

"Renger stond bij ons bovenaan de lijst bij het zoeken naar een vervanger voor Ricky en nadat we ons ervan hadden vergewist dat hij beschikbaar was en geen andere verplichtingen had, zijn we de onderhandelingen begonnen", aldus Wayne Taylor. "We zijn superblij dat het gelukt is en hij voor ons kan rijden. Omdat Ricky en Jordan tot de laatste race in de strijd waren voor het kampioenschap, konden we omtrent Ricky niets bekendmaken tot het seizoen ten einde was. Daarom maakten we ons wat zorgen, dat het moeilijk zou worden om een goede rijder te vinden. Op grond van wat we hebben gezien past Renger goed bij ons. Qua snelheid is hij zeker goed en ik denk dat hij ook goed met het materiaal kan omgaan. Hij heeft een uitstekend karakter en past perfect bij het team en onze sponsors. Konica Minolta, Cadillac en GM staan erachter en zijn zeer enthousiast. We kijken er erg naar uit!"

Van der Zande: "Een megakans"
Ook Van der Zande is uiteraard zeer positief over zijn transfer. "Een megakans", noemt hij het. "Na de LMPC was het rijden voor VisitFlorida Racing al een goede stap vooruit en het is heel speciaal om nu voor een kampioensteam uit te komen. We bereiden ons op volle snelheid voor op het seizoen 2018. Voor mij voelt het alsof ik in een warm bad stap. In vier jaar ben ik gegroeid van iemand die probeerde naam te maken in de sport naar iemand die gevraagd wordt om met auto's van kampioensteams te rijden. Ik voel me zeer vereerd dat ik nu in die positie ben. Dat Wayne me benaderde en dat mij werd gevraagd om in dit kampioensteam te komen rijden, dat is de bekroning voor het zoveel jaren lang rijden met al die verschillende auto's over de hele wereld. Natuurlijk is er druk, vooral ook omdat ik de plaats inneem van een familielid, maar druk is er altijd, dat maakt me niets uit. Ik ben een rijder die bereid is het risico te nemen. Natuurlijk moet je slim zijn en het op een goede manier doen, maar ik rijd zoals ik rijd en volgens mij past dat hier goed."

171027 IMSA Zande 3
De Cadillac DPi was dit seizoen de succesvolste auto in de IMSA-prototypeklasse

Jordan Taylor uit zich eveneens lovend over zijn nieuwe teamgenoot: "Ik nam Renger voor het eerst waar toen hij LMPC reed en telkens als ik hem passeerde merkte ik dat hij altijd op de limiet reed en aan het pushen was. Door zijn optreden en de omgang met de auto wist ik dat hij uit het juiste hout gesneden is. Toen Renger dit jaar in de prototypes kwam, wist ik dat hij competitief zou zijn. Wat we van hem hebben gezien, en vooral die fantastische inhaalactie voor de winst op Laguna Seca, maakte duidelijk dat hij een rijder is die het kan. Toen Ricky bekendmaakte dat hij zou vertrekken, was Renger een van de eersten met wie we wilden spreken en gelukkig was hij beschikbaar. Als mens kan hij met iedereen overweg en hij past perfect bij het team. Het wordt een fantastische relatie."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet