Formule 3

F3: Van Amersfoort met Aron en Piquet naar Macau, omvang F3-veld valt nogal tegen

161120 F3 Start
Start van de race van vorig jaar

Tijdens een persconferentie maakte de organisatie van de Macau Grand Prix de deelnemerslijsten voor de hoofdnummers van het evenement van volgende maand bekend, de FIA Formula 3 World Cup en de FIA GT World Cup. De Formule 3-inschrijflijst valt met 22 deelnemers qua omvang wat tegen, maar in ieder geval staan acht van de eerste tien rijders uit het EK en vier van de eerste vijf rijders uit het Japans kampioenschap op de deelnemerslijst. De Nederlandse inbreng uit Van Amersfoort Racing, dat twee auto's voor Pedro Piquet en Ralf Aron aan de start brengt.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

"Het is duidelijk dat Barry Bland node gemist wordt", zei een Formule 3-teambaas tijdens de seizoensfinale van het FIA EK op Hockenheim twee weken geleden toen we voorzichtig informeerden naar de stand van de voorbereidingen voor Macau. De aimabele Brit, die vorig jaar te elfder ure werd bedankt voor zijn medewerking bij de organisatie van de Formule 3-race in Macau en in juni van dit jaar overleed, wist als geen ander rijders en teams bij elkaar te brengen en zo soms met verrassende initiatieven het startveld van de Formule 3 te vullen. Met slechts 22 auto's is het veld voor dit jaar getalsmatig het kleinste sinds 1983, het eerste jaar dat er volgens F3-reglement gereden werd.

Met Europees kampioen Lando Norris, runner-up Joel Eriksson en de als derde en vierde geklasseerde Maxi Günther en Callum Ilott is de volledige top vier van het EK van dit jaar aanwezig. Norris is de kopman van een vijfmansformatie van her Britse Carlin, die ook de Indiër Jehan Daruvala, de Oostenrijker Ferdinand Habsburg, de Fransman Sacha Fenestraz en de Brit Devlin Defrancesco omvat. Fenestraz, die begin september al even proefde aan de Formule 3 tijdens het EK-weekeinde op de Nürburgring, komt uit de Formule Renault Eurocup. Defrancesco komt uit het Euro Formula Open. Het Prema Powerteam komt opnieuw uit in de kleuren van SJM Theodore Racing met een viertal auto's voor stamrijders Günther, Ilott, Guanyu Zhou en Mick Schumacher, waarbij laatstgenoemde een van de negen debutanten in Macau is. Zijn vader won de race in 1990.

171025 Macau Piquet F3
Pedro Piquet rijdt ook in Macau voor Van Amersfoort Racing

Het Japanse TOM's-Team zet twee auto's in voor Sho Tsuboi en Ritomo Miyata. Ook vanuit Japan komt ThreeBond Racing with Durago Corse met een enkele inschrijving voor Alex Palou, terwijl het B-Max Racing team drie auto's voor Kenta Yamashita, Yuhi Sekiguchi en een rijder onder het pseudoniem 'Dragon' aan de start brengt. Bij laatstgenoemde gaat het om teameigenaar Ryuji Kumita, met zijn 50 jaar niet echt een jong F3-talent... Bij het Motopark-team rijden Joel Eriksson, Tadasuke Makino, Marino Sato en Formule Renault-promovendus Dan Ticktum, alsmede Sérgio Sette Câmara, die vanuit de rijen van de GP2 bij MP Motorsport in de F3 terugkeert. De deelname van Ralf Aron bij Van Amersfoort Racing werd mogelijk doordat zijn vaste team Hitech Grand Prix in Macau ontbreekt, de andere auto van Van Amersfoort wordt bestuurd door Pedro Piquet. Oh ja, voor de volledigheid, het zal weinig verbazing wekken dat het tijdens de 24 Uur van Spa met het nodige aplomb aangekondigde 'BullFrog'-Formule 3-team, dat met twee auto's in Macau aan de start wilde verschijnen, op de inschrijflijst ontbreekt. Nooit meer iets van gehoord...

Reacties

    • 0
    • 0
     
    Dirk 25 oktober 2017 08:45

    Al zijn het 12 auto's in Macau, chaos gegarandeerd! Als Lando Norris de finale race niet van pole start, wordt het erg spannend verwacht ik

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet