IndyCar

Indycar: Legendarische Indycar teameigenaar Rolla Vollstedt overleden

Afgelopen zondag overleed op 99 jarige leeftijd Rolla Vollstedt die drie decennia lang in Indycar als teameigenaar actief was. Vollstedt was de man die in de zestiger en zeventiger jaren eigenlijk alleen maar leefde voor de maand mei.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Sam Sessions
Rolla Volstedt temidden van zijn mensen in de zeventiger jaren met Sam Sessions als rijder.

Legendarische Indycar teameigenaar Rolla Vollstedt overleden
Rolla Vollstedt, Indycar teameigenaar, entrepreneur, dromer avonturier en diehard racer. Zo kon je de afgelopen zondag overleden teameigenaar Rolla Vollstedt het beste omschrijven. Tussen 1964 en 1983 verschenen zijn auto's vijftien maal aan de start op de Brickyard.

De uit Portland afkomstige oorlogsveteraan raakte na afloop WWII verslaafd aan het racen en terroriseerde met ene Len Sutton de vele lokale baantjes die Amerika toen nog telde.

2017 Len Sutton
Met boezemvriend Len Sutton begon het avontuurlijke raceleven van Vollstedt na WWII. Dit is de eerste Indycar waarin een Offernhauser motor achterin geplaatst werd.

In 1964 bouwde Vollstedt zijn eerste bolide met achterin geplaatste Offenhauser motor. Sutton kwalificeerde zich als achtste en reed gedurende lange tijd in de top vijf totdat de Offy het begaf. Maar er ontstond wel een lange samenwerking met sponsor Bryant Heating & Cooling. Grote Indycar namen als Gordon Johncock, Emerson Fittipaldi en George Follmer kwamen in de loop der jaren voor zijn team uit. Vollstedt was ook de eerste teameigenaar die een vrouwelijke coureur op de Brickyard inzette.

2017 Billy Foster
Het grote Canadese talent Billy Foster kreeg de kans niet om zich in Indycar te profileren. De boezemvriend van Mario Andretti verongelukte tijdens een NASCAR test begin 1967 op Riverside.

In 1976 maakte Janet Guthrie als eerste vrouw haar debuut op de Brickyard. Het Indycar establishment was niet bepaald happy met deze inschrijving. Guthrie deed het eigenlijk voor een rookie uitstekend maar viel helaas al snel vanwege een technisch defect uit.

Maar de F1 fans zullen zich Vollstedt ook herinneren als de man die Jim Clark in 1967 zijn laatste wedstrijdoptreden bezorgde. Na een simpel telefoontje kwalificeerde Clark zich voor de eerste startrij en reed 23 ronden aan de leiding totdat de één jaar oude bolide het begaf.

Vollstedt omschreef dit later als de mooiste dag in zijn leven. "Een fantastisch talent dat zelfs zijn excuses aanbood omdat hij een versnelling miste. Kunt U zich dit voorstellen? In 1983 verdween Vollstedt eigenlijk na het begin van de eerste "Open Wheel War" geruisloos van het toneel. Corporate America had inmiddels bezit genomen van Indycar.

Janet Guthrie
Met de inschrijving van Janet Guthrie voor de Indy 500 in 1976 doorbrak Vollstedt alle taboes op de Brickyard.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet