Nederlandse Rally Kampioenschap

Rally - NRK: Van Hoof is de baas in Conrad Twente Rally

ASN Twente rally export-3

De Conrad Twente Rally vormde de finale van het Nederlands rallyseizoen. Bob de Jong en Kevin van Deijn verschenen beiden met een nieuwe R5 aan de start, maar Piet van Hoof was met zijn Lancer Evo IV de baas.

Tekst en foto's: Steven van Veenendaal / Rally-eMag

Voor de kampioenschappen stond er weinig meer op het spel in Twente. De titels in het Open Nederlands Rally Kampioenschap (Hermen Kobus), Nederlands Rally Kampioenschap (Jasper van den Heuvel) en Nederlands Short Rally Kampioenschap (Janjur Monshouwer) waren immers al vergeven.

Toch was er nog voldoende moois te beleven op de proeven rondom Hengelo. Bob de Jong maakte onlangs het nieuws bekend dat hij de overstap maakt naar Hyundai en presenteerde de i20 R5 voor het eerst aan het Nederlandse publiek. Kevin van Deijne had de R5-smaak ook te pakken na zijn eerste outing tijdens de Hellendoorn Rally en verscheen opnieuw met een Fiesta R5 aan de start.

De nieuwe auto's kregen de eerste twee startnummers toegewezen, maar het was al snel duidelijk dat zowel de Jong als van Deijne nog moesten wennen aan hun nieuwe materiaal. Na de eerste doortocht over vier proeven lag de ervaren Piet van Hoof al bijna een minuut voor op de Jong, met van Deijne 25 seconden verder terug op plek drie.

De Jong is redelijk tevreden na de eerste boucle "Het gaat goed, maar het is nog wel erg wennen. We hebben pas een keer getest met de auto en dat was op een droog circuit, hier rijden we op natte proeven..." De auto bevalt hem wel goed "Hij is minder bruut dan de DS3, die was een stuk nerveuzer. Deze auto past meer bij mijn rijstijl." Als het aan de Jong ligt rijdt hij dan ook volgend jaar, met ondersteuning van Hyundai Nederland, in het Nederlands Kampioenschap. Het is nog niet zeker of Hyundai daadwerkelijk in gaat stappen, maar het enthousiasme van de Nederlandse tak van de Koreaanse firma voor de rallysport is in elk geval gewekt.

ASN Twente rally export-1-3
Het Nederlandse debuut van Hyundai i20 R5.

De eerste kennismaking met R5-materiaal tijdens de Hellendoorn Rally smaakte naar meer voor Kevin van Deijne. In Hellendoorn reed hij nog met een gehuurde Fiesta, maar inmiddels heeft hij er een gekocht bij van den Heuvel Motorsport. Hij doet het in eerste instantie rustig aan "Ik rijd altijd zeer berekenend. Met een nieuwe auto, en zeker als je de overstap van een twee wiel aangedreven naar een vier wiel auto aangedreven maakt, is het zaak om meters te maken. Daar leer je het meeste van. Op de eerste proef zijn we rustig begonnen en daarna hebben we er steeds een tandje bij gezet." Tijdes het gesprek loopt Jasper van den Heuvel de servicebus binnen. Na een technisch onderhoud over de afstelling van het ALS systeem volgt de hamvraag "Kun je nog harder?" Van Deijne grijnst "Jawel".

ASN Twente rally export-7
Na een succesvolle huur in Hellendoorn heeft van Deijne inmiddels een Fiesta R5 gekocht. 

Hoewel van Deijne en de Jong beiden aan hun nieuwe materiaal beginnen te winnen, en gedurende de wedstrijd ook een proef op hun naam schrijven, is er maar één die aanspraak mag maken op de overwinning. Piet van Hoof domineert van start tot finish en wint uiteindelijk met bijna anderhalve minuut voorsprong op de Jong. Een klein technisch probleem doet van Deijne van het podium tuimelen waardoor de Deen Andersen de laatste plek op het podium nog in kan nemen.

ASN Twente rally export-1-2
Ondanks het nieuwe R5 geweld was Piet van Hoof heer en meester in Twente.

Einduitslag Conrad Twente Rally
1. van Hoof-Jacobs Mitsubishi Lancer Evo IV 1.19.19,9
2. de Jong-Degandt Hyundai i20 R5 +1.27,3
3. Andersen-Johansen Mitsubishi Lancer Evo X +3.18,6
4. van Iersel-Visser Mitsubishi Lancer Evo X +4.00,1
5. Parren-Coumans Mitsubishi Lancer Evo X +4.04,9
6. Schapers-Gillis Mitsubishi Lancer Evo X +4.22,4
7. de Winkel-van Hoek Renault Clio R3 +5.39,8
8. Tijink-Rietveld Mitsubishi Lancer Evo X +6.20,9
9. Leemans-van Waardenburg Citroen D3 R3 +8.41,8
10. Bloemendaal-Wassink Nissan 350Z +8.46,9
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet