TCR Series

TCR Benelux: Willem Meyer en Paul Sieljes schenken Bas Koeten Racing zege in QLR op Assen

TCR Benelux - Round 6 - QLR - Meyer-Sieljes

Het seizoen 2017 van TCR Benelux wil duidelijk met fraaie wedstrijden eindigen. Sinds hert begin van TCR Benelux kregen we nog niet vaak een zodanig boeiende Long Race te zien. En hiermee bewees TCR Benelux eens te meer het zeer hoge niveau van deze competitie met gevechten op het scherp van de snede en met adembenemende inhaal manouvers. Mogen we hierbij nog even benadrukken dat de auto die op de vierde plaats reed voordat de pitstops eraan kwamen, uiteindelijk aan de haal ging met de overwinning. Van hoogspanning gesproken!

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Hoewel de Peugeot 306 TCR van Aurélien Comte nog voor het einde van de eerste ronde diende op te geven, na een begin van een brandje, het gevolg van een olielek, was de start er al één van hoge kwaliteit. Maxime Potty kwam het snelste uit de startblokken en ging Denis Dupont en Guillaume Mondron vooraf. Benjamin Lessennes verloor meteen het contact met de top en bleef de meerdere van Rik Breukers en Paul Sieljes.

Denis Dupont voerde achter het stuur van de SEAT Leon TCR de druk op Potty en na een mooie rem manoeuvre in de vierde ronde, ging hij twee ronden later aan de leiding. De coureur van het RNT TCR liep daarop lichtjes uit op de rest van de achtervolgers. Rik Breukers (Audi RS3 LMS) had ondertussen Benjamin Lessennes (Honda Civic TCR) achter zich gelaten en begon te jagen op Guillaume Mondron (VW Golf GTI TCR), die hij in de negende ronde voorbijsnelde.

Tijdens de verplichte pitstop koos Maxime Potty ervoor om door te rijden en enkele snelle ronden af te laten klokken. De strategie van Team WRT loonde, want Mathieu Detry verscheen daarna als leider, voor de SEAT van Sam Dejonghe en de Audi's van Mika Morien en Willem Meyer. Edouard Mondron (VW Golf) en Tom Coronel (Honda Civic) hadden het daarachter met elkaar aan de stok. Hun duel kwam ten einde toen Mondron een 'drive through' kreeg aangesmeerd voor het niet respecteren van de snelheidsbeperking in de pitlane.

TCR Benelux - Round 6 - QLR - VW Team WRT - Audi Bas Koeten Racing

Het tweede gedeelte van de Long Race werd getekend door de dominatie van Willem Meyer in de Audi RS3 LMS van het Bas Koeten Racing. Na een licht contact met Dejonghe, ging hij teammaat Morien voorbij en daarop was ook Sam Dejonghe eraan voor de moeite. Met nog twaalf minuten te gaan, ging hij voorgoed aan de leiding, voor Mathieu Detry. Nadien bleef de Audi uitlopen en schonk daarop een tweede overwinning aan het Bas Koeten Racing, na de zege van Lorenzo Donniacuo in Mettet.

"Dit is gewoonweg fantastisch," schaterde Willem Meyer aan de finish. "Opklimmen van de vierde naar de eerste plaats. En dat op ons thuisterrein ! Gelukkig had de lichte aanrijding met Morien geen verdere gevolgen. De Audi draaide perfect en ik had het niet moeilijk om mijn tegenstanders achter mij te houden. "

"Het was de eerste keer dat ik hier aantrad en ook de eerste keer op een droge baan, ik kon hierdoor het ritme niet zo goed volgen," klonk Detry, die het spijtig vond dat hij de eerste plaats uit handen had moeten geven. Niettemin deden hij en teammaat Maxime Potty een goede zaak in het kampioenschap, want zij naderen nu het duo Comte-Abbring. "In de laatste ronden gaf de motor niet meer het volle vermogen, " was de uitleg bij Sam Dejonghe.

Op basis van de snelste rondetijden staat Mathieu Detry op "pole position" voor de eerste sprint, morgenochtend, en gaat Willem Meyer, Tom Coronel, Mika Morien en Sam Dejonghe vooraf. In de namiddag is het in sprint 3 de eer aan Rik Breukers om vooraan plaats te nemen, naast Denis Dupont, Maxime Potty, Paul Sieljes, Benjamin Lessennes en Guillaume Mondron. Dat belooft wat.

Noteren we nog dat de titel in het Team-kampioenschap (waarvoor enkel de uitslagen in de QLR meetellen) al gaat naar het Delahaye Racing!

TCR Benelux - Round 6 - QLR Podium

Uitslag: 1. Meyer-Sieljes, Audi RS3 LMS, 33 ronden; 2. Potty-Detry, VW Golf GTI TCR 1.786; 3. Dejonghe-Dupont, SEAT Leon TCR, 4.930; 4. Breukers-Morien, Audi RS3 LMS, 6.281; 5. Lessennes-Coronel, Honda Civic TCR, 8.454; 6. Mondron-Mondron, VW Golf GTI TCR, 1.26.628; 7. Uyttendaele, Renault Clio Cup, 29 ronden; 8. Eyckmans-Cox, Renault Clio Cup, 1.16.686; 9. Van Laere-Van den Berge, Renault Clio Cup, 28 ronden.

Kampioenschap:
Overall (before SR1/2/3/4): 1. Benjamin Lessennes 372 ; 2. Guillaume Mondron 356 ; 3. Aurélien Comte-Kevin Abbring 336 ; 4. Maxime Potty-Mathieu Detry 331 ; 5. Sam Dejonghe-Denis Dupont, 233 ; 6. Tom Coronel 205; 7. Giacomo Altoè 190; 8. Stéphane Lémeret 175; 9. Willem Meyer 172 ; 10. Mika Morien 169; etc.

Team (FINAL): 1. Delahaye Racing 104 ; 2. Team WRT 99 ; 3. Bas Koeten Racing 83; 4. Boutsen Ginion Racing 74; 5. DG Sport 65; etc.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet