TCR Series

TCR Benelux: Vier kandidaten voor titel op TT Circuit Assen, strijd tussen Honda, VW en Peugeot

TCR Benelux - Honda Civic TCR - Lessennes-Coronel

Bij het verlaten van de paddock van Circuit Jules Tacheny de Mettet was iedereen het er roerend over eens: zuiver sportief stond TCR Benelux nogmaals borg voor een hoogstaand spektakel met de foto-finish in de laatste sprint als zoveelste bewijs van een nog niet vaak getoonde strijd om de zege! Het resultaat van de races op het Belgische circuit is dat er vier kandidaten voor de titel zijn op TT Circuit Assen.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

TCR Benelux - VW Golf GTI TCR - Mondron-Mondron


Aan kop staat Benjamin Lessennes met 362 punten. De coureur van de Boutsen Ginion Racing-Honda Civic TCR heeft 14 punten meer dan Guillaume Mondron en de man van de Delahaye VW Golf GTI TCR heeft een voorsprong van 13 punten op het Peugeot 308 Cup-duo Aurélien Comte en Kevin Abbring. Daarmee benoemen we de drie sterkste kandidaten om uittredend TCR Benelux-kampioen Stéphane Lémeret op te volgen, want Maxime Potty en Mathieu Detry zijn vierde in de Team WRT-VW Golf GTI TCR, maar met een achterstand van 49 punten op leider Lessennes. Vijf overwinningen in de finale leveren een winst van 125 punten en in de tweede seizoenshelft hebben we kunnen zien dat dus alles nog mogelijk is.

TCR Benelux - VW Golf GTI TCR - Potty-Detry

In het Junior-kampioenschap leidt Benjamin Lessennes en de 18-jarige Honda-coureur krijgt daar (nogmaals) concurrentie van Mathieu Detry (tweede) en Maxime Potty (derde), terwijl in afwezigheid van Giacomo Altoè (afwezig door deelname aan TCR Italy) KNAF Talent First-coureurs Mika Morien en Willem Meyer in aanmerking voor een vierde eindplaats.

TCR Benelux - Audi RS3 LMS  SEAT Leon TCR

In het Team-kampioenschap gelden enkel de resultaten van de Long Race en daar staat Delahaye Racing sinds de eerste meeting in Francorchamps aan de leiding, voor Team WRT, DG Sport, Boutsen Ginion Racing en Bas Koeten Racing.

De Honda Civic gaat de VW Golf GTI TCR en de Audi RS3 LMS vooraf in de Top 3 van het Car-kampioenschap.

Zonder de VW Golf GTI TCR van DK Racing met Jonas De Kimpe – afwezig door professionele verplichtingen met de VW-concessie in Ninove – en het (nog) niet rond krijgen van een SEAT van Ferry Monster Autosport voor Danny Kroes, is het opnieuw de "race in de race" die voor de nodige aanvulling zorgt met de strijd in de Renault Clio Cup Benelux tussen Sven van Laere-Martin van den Berge (Bas Koeten Racing), Gregory Eyckmans-Kristoff Cox (EJ Automotive) en Filip Uytendaele (Renault Oudenaarde).

Qua kwaliteit zorgde TCR Benelux voor spektakel, op het vlak van kwantiteit wou het niet altijd vlotten. Het is dan ook duidelijk dat het gebrek aan meer kandidaten in TCR Benelux op langere termijn geen haalbare kaart blijft.

"Aan de vooravond van het einde van dit sportief zeer sterk tweede seizoen van TCR Benelux is het ontbreken van meer deelnemers een minpunt voor alle betrokken partijen, " stelt Koen Wijckmans, coördinator van TCR Benelux. "Met zeventien auto's aan de start voor de Max Verstappen Days leverden we echter het bewijs dat het concept TCR Benelux/Clio Cup aantoonde in welke richting we konden evolueren. Helaas, de omstandigheden hebben ons niet geholpen, zoals auto's die plots "verdwenen" – ik citeer slechts de #1 Honda en de SEAT Delahaye – of concurrentie met andere TCR-kampioenschappen waardoor bepaalde auto's niet meer op onze lijsten verschenen. Dat aspect hing steeds nadrukkelijker als een schaduw over het sportief verhaal van TCR Benelux. Voor de finale gaat onze aandacht dan ook uitsluitend naar het titelduel en we hopen dat we komend weekend TCR Benelux 2017 in schoonheid kunnen afsluiten."

Het laatste treffen van TCR Benelux 2017 begint op vrijdag 20 oktober om 17.00 uur met de Free Practice (60'). Op zaterdag 21 oktober is er om 12.00 uur de Qualifying (20') en de Qualifying Long Race (60') begint om 16.50 uur.

TCR Benelux - Peugeot 308 Cup - Comte-Abbring

Op zondag 22 oktober krijgen we om 10.55 uur Sprint 1, en daaropvolgend Sprint 2 om 11.20 uur. Sprint 3 gaat van start om 17.00 uur met de finale Sprint 4 omstreeks 17.25 uur. Op dat ogenblik zullen we wellicht de naam of namen kennen van de coureurs die huiswaarts keren met de grootste beker(s)!

Deelnemers – Round 6
2. Honda Civic TCR – Boutsen Ginion Racing – Benjamin Lessennes (B) – Tom Coronel (B)
4. VW Golf GTI TCR - Delahaye Racing – Guillaume Mondron – Edouard Mondron (B)
6. SEAT Léon TCR – Ferry Monster Autosport – TBA - TBA
7. SEAT Léon TCR - Team WRT – Sam Dejonghe (B)- Denis Dupont (B)
8. Peugeot 308 Cup - DG Sport – Aurélien Comte (FR) – Kevin Abbring (NL)
52. VW Golf GTI TCR - Team WRT – Maxime Potty (B) - Mathieu Detry (B)
56. Audi RS3 LMS - Bas Koeten Racing – Willem Meyer (NL) – Paul Sieljes (NL)
66. Audi RS3 LMS – Bas Koeten Racing – Mika Morien (NL) – Rik Breukers (NL)
104. Renault Clio Cup – EJ Automotive – Gregory Eyckmans (B) – Kristoff Cox (B)
111. Renault Clio Cup – Bas Koeten Racing – Sven Van Laere (B) – Martin Van den Berge (NL)
196. Renault Clio Cup – Uyttendaele Oudenaarde – Filip Uyttendaele (B)

Kampioenschap:
Algemeen: 1. Benjamin Lessennes 362 ; 2. Guillaume Mondron 348 ; 3. Aurélien Comte-Kevin Abbring 336 ; 4. Maxime Potty-Mathieu Detry 313 ; 5. Sam Dejonghe-Denis Dupont, 218 ; 6. Tom Coronel 195; 7. Giacomo Altoè 190; 8. Stéphane Lémeret 175; Mika Morien 157; 9. Willem Meyer 147; etc.

Junior: 1. Benjamin Lessennes 232; 2. Mathieu Detry 190 ; 3. Maxime Potty 186 ; 4. Giacomo Altoè 136; 5. Mika Morien 109 ; 6. Willem Meyer 96 ; etc.

Car: 1. Honda Civic 357 ; 2. VW Golf GTI 338 ; 3. Audi RS LMS 316 ; 4. Peugeot 308 Cup 302 ; 5. SEAT Leon 230; etc.

Team: 1. Delahaye Racing 92 ; 2. Team WRT 81 ; 3. DG Sport 68 ; 4. Boutsen Ginion Racing 59; 5. Bas Koeten Racing 58; etc.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet