Liveblogs

DTM: Liveblog van de DTM-finale op Hockenheim

171012 DTM Liveblog-opening
Herfst in Hockenheim, dat betekent DTM-finale

Dit weekeinde staat de seizoensfinale van de DTM op de Hockenheimring Baden-Württemberg op het programma. Met Mattias Ekström, René Rast, Jamie Green en Mike Rockenfeller (alle Audi), Marco Wittmann (BMW) en Lucas Auer (Mercedes-AMG) maken nog zes rijders kans op de titel, hoewel het wel heel raar moet lopen als niet Ekström of Rast dit weekeinde kampioen worden. Ook in het FIA EK Formule 3, de Porsche Carrera Cup Deutschland en de Audi Sport TT Cup wordt de strijd om de respectievelijke kampioenstitels dit weekeinde beslist. Daarnaast is er een speciale wedstrijd van prominente rijders met Audi TT's ter gelegenheid van het afscheid van de TT Cup, waarbij het nodige plaatwerkcontact naar alle waarschijnlijkheid niet zal worden geschuwd. Bovendien komen op alledrie de dagen twee auto's uit het Japanse Super GT-kampioenschap in actie voor demonstratieronden. AUTOSPORT.NL is uiteraard ter plekke en doet verslag via dit liveblog, waarin de meest recente bijdragen met tijdsaanduiding als altijd bovenaan worden weergegeven. Vragen en opmerkingen graag via de commentaarfunctie onder dit artikel.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer, Willem J. Staat, PR

19.00 uur: De DTM-uitslag is definitief, er lopen geen onderzoeken, protesten of andere zaken meer. Daarmee sluiten we de berichtgeving via dit liveblog voor dit weekeinde af. Prettige avond vanuit Hockenheim!

171015 Liveblog straf Ten V

17.30 uur: Slecht nieuws voor Larry ten Voorde, want hij werd voor de tweede Porsche Carrera Cup-race uit de uitslag gehaald, omdat de afdichting met tape van een van de koplampen niet conform het reglement was. Gelukkig was onze landgenoot gisteren al zeker van de rookie-titel in de klasse, maar de uitsluiting van Ten Voorde heeft wel gevolgen voor het winnen van de teamtitel door zijn Team Deutsche Post by Project 1. Het team heeft aangekondigd tegen de beslissing in beroep te gaan, zodat de navolgende rijders voorlopig niet opschuiven. De achtste plaats in de uitslag blijft daarmee vacant totdat de beroepscommissie van de Duitse auto- en motorsportfederatie DMSB een uitspraak heeft gedaan.

2017 Rast 2


2017 Podium

16.15 uur: De oude en de nieuwe kampioen: uittredend titelhouder Marco Wittmann (BMW) won de laatste race van het seizoen, maar de tweede plaats is genoeg voor Audi-coureur René Rast om zijn eerste volledige seizoen in de DTM als kampioen af te sluiten. Mike Rockenfeller completeerde als derde het podium, terwijl Gary Paffett als vierde de best geklasseerde Mercedes-AMG-rijder was. Jamie Green reed vanaf de 15e startplaats nog naar de vijfde plaats, Mattias Ekström eindigde als achtste, maar beide moesten toezien hoe Rast met de rijderstitel aan de haal ging. Uiteindelijk werd Rast kampioen met 179 punten voor Ekström (176) en Green (173).2017 Stippler


171015 Liveblog TT

14.00 uur: De Audi TT Cup Race of Legends vormde het definitieve afscheid van de Audi-merkencup en de in totaal 20-jarige traditie van merkencups uit het Volkswagen-concern, die begon met de Volkswagen-modellen Lupo, Polo en Scirocco, tussendoor ook nog de SEATs omvatte en met de Audi's werd afgesloten. Pole-sitter Frank Stippler won de twaalf ronden lange race, voor Lucas di Grassi en Marcel Fässler. Natuurlijk schuwden de 16 deelnemers het nodige plaatwerkcontact niet. Tom Kristensen ging al direct na de start in de rondte en viel uit, wat tot een interventie van de safety-car leidde. Ook Rahel Frey en Stéphane Ortelli vielen uit na meerdere aanrijdingen, Vanina Ickx merkte zich op nogal hardhandige wijze aan Hans-Joachim Stuck voorbij. Uiteindelijk kwamen er van de 16 gestarte auto's slechts acht aan de finish.


2017 Blomqvist

13.00 uur: Tal van rijders slaagden er inderdaad in om hun kwalificatietijden nog te verbeteren. Zo eindigde BMW-rijder Tom Blomqvist met een tijd van 1:30,491 minuten op de pole-position, 0,064 seconden voor René Rast. De Audi-rijder heeft daarmee de beste uitgangspositie in de titelstrijd, want Jamie Green (vijfde) wordt tien plaatsen teruggezet en Mattias Ekström (tiende) wordt vijf plaatsen teruggezet. Op de tweede startrij staan Marco Wittmann (BMW) en Lucas Auer (Mercedes-AMG), die sinds gisteren geen titelkansen meer hebben.

12.40 uur: Informatie van de wedstrijdleidng: de kwalificatie wordt hervat om 12.45 uur, er staan nog tien minuten en 21 seconden op de klok.

12.15 uur: De kwalificatie van de DTM is met tien minuten te gaan onderbroken, omdat in bocht één aan de binnenkant naast de kerbstone een putdeksel is losgeraakt. Paul Di Resta reed op het metalen object de linker voorwielophanging van zijn auto kapot, waarop de wedstrijdleiding besloot de sessie af te breken. Of, en zo ja wanneer de kwalicatie kan worden voortgezet, staat nog niet vast. Wanneer de training niet wordt hervat, geldt de rangorde zoals die nu is, met Wittmann op de eerste plaats, voor Rast, Blomqvist, Auer en Martin. Dat zou betekenen dat Rast de beste uitgangspositie heeft, want Ekström staat op de zevende plaats en gaat vijf plaatsen terug, Green staat op de negende plaats en wordt tien posities teruggezet.


2017 Günther 1


11.35 uur: Maximilian Günther sloot zijn derde seizoen in het FIA EK Formule 3 af met een overwinning in de laatste race. De rijder van het Prema Powerteam eindigde 3,5 seconden voor Motopark-rijder Joel Eriksson, die daarmee het kampioenschap als runner-up afsluit. De Chinees Guanyu Zhou behaalde zijn tweede opeenvolgende podiumplaats door net als gisteren als derde te eindigen. Voor Van Amersfoort Racing eindigden Pedro Piquet (zevende) en Joey Mawson (negende) in de top tien, Harri Newey werd twaalfde.

2017 Preining


10.30 uur: De Oostenrijker Thomas Preining (foto boven) heeft de laatste Porsche Carrera Cup Deutschland-race van het seizoen op zijn naam geschreven. Dennis Olsen eindigde als tweede, Christian Engelhart werd derde. Met de vierde plaats van Nick Yelloly en de achtste plaats van Larry ten Voorde wist het Tolimit/Project1-team het teamkampioenschap veilig te stellen. Wolf Nathan verloor in de 15e ronde de controle over zijn auto op weg naar de hairpin en viel uit.

171015 Liveblog Persconferentie

9.45 uur: Tijdens een gezamenlijke persconferentie spraken Masaki Bandoh, voorzitter van de Japanse GT-Association als organisatie van de Japanse Super GT-Serie, en Gerhard Berger, bestuursvoorzitter van de DTM-organisatie ITR, over de samenwerking tussen de beide organisaties met het doel om in 2019 tot een gemeenschappelijk technisch reglement te komen. Nu al zijn er vele overeenkomsten tussen de DTM-auto's en de Japanse Super GT's uit de GT500-klasse, waarvan er in de vorm van de Nissan NISMO GT-R en de Lexus LC 500 dit weekeinde twee voorbeelden op Hockenheim in actie te zien zijn. Medio november is er een demonstratie met DTM-auto's in het voorprogramma van de seizoensfinale van de Japanse Super GT-serie op het circuit van Motegi.


2017 Rockenfeller

9.35 uur: Drie uit drie: evenals in de eerste twee vrije trainingen was Audi-rijder Mike Rockenfeller ook ditmaal de snelste in de oefensessie. Hij realiseerde een tijd van 1:31,269 minuten en was daarmee 0,023 seconde sneller dan Mercedes-AMG-coureur Robert Wickens. Daarachter volgde Nico Müller (Audi) op de derde en Gary Paffett (Mercedes) op de vierde plaats. Marco Wittmann was als vijfde de best geklasseerde BMW-rijder. De tijden van de eerste 17 rijders lagen binnen 0,968 seconden. Alleen BMW-rijder Timo Glock had pech: er lekte olie uit zijn auto en hij reed slechts vier ronden.

zondag, 8.45 uur: Goedemorgen vanuit een wederom zonnig Hockenheim voor de laatste racedag in de DTM van dit jaar. Bij opnieuw prachtig weer is het programma voor vandaag als volgt:

09.00-09.30 uur: DTM vrije training 3
09.55-10.30 uur: Porsche Carrera Cup Deutschland race 2
10.55-11.30 uur: FIA EK Formule 3 race 3
12.00-12.20 uur: DTM kwalificatie
12.45-13.15 uur: Audi TT Cup Race of Legends
14.05-14.15 uur: DTM/Super GT demonstratie
15.15-16.15 uur: DTM race 2

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet