Diversen

Div: "Zien jullie iets in de autosport?" "Jaaaa!!!!!" - Dare To Be Different start in Duitsland

IMG 8547
Zo'n 100 meisjes in de leeftijd tussen acht en twaalf maakten kennis met de autosport

Onder de titel 'Dare To Be Different' (D2BD) lanceerde oud-DTM-rijdster en ex-Formule 1-testrijdster Susie Wolff twee jaar geleden in Groot-Brittannië een initiatief om meisjes en vrouwen meer bewust te maken van de carrièrekansen in de autosport op meerdere niveau's: als rijdster, technica, in een team, in de media of op organisatorisch vlak. Daarnaast is het een doel van de non-profit-organisatie om vrouwen die al in de sport actief zijn met elkaar in contact te brengen en meer waardering te genereren voor hun prestaties. Vandaag, aan de vooravond van het DTM-finaleweekeinde op Hockenheim, vond op de kartbaan in het naastgelegen dorp Walldorf de lancering van 'Dare To Be Different' in Duitsland plaats. Bijna 100 meisjes in de leeftijd van acht tot twaalf jaar genoten van een afwisselend programma. AUTOSPORT.NL was erbij.

Tekst: René de Boer (vanuit Walldorf, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

IMG 8541

Voorzichtig opent Mercedes-man Felix het portier van de DTM-auto. Het is een Mercedes-AMG C 63 DTM, een showcar in de kleuren van de raceauto van Maro Engel. Een dozijn meisjes staat eromheen en kijkt met grote ogen toe als de monteur met vaardige hand het stuurwiel van de stuurkolom afklikt en hoog boven zijn hoofd tilt. "Kijk, nu kun je makkelijk instappen", wijst hij. "Wil iemand van jullie er eens in?" "Ja, ik, ik", klinkt het uit alle kelen. Felix laat zien hoe het instappen werkt: rechterbeen eerst, vasthouden aan de rolbar, dan naar beneden in de stoel laten glijden en dan je linker been erbij trekken. Voor kinderen gaat dat allemaal een stuk makkelijker. Trotse ouders maken foto's, de meisjes glunderen. "Het is meer zitten dan liggen in zo'n auto", merkt de achtjarige Theresa op. "En ik kan helemaal niks zien, ik kijk alleen maar tegen die zwarte rand op." Voor veel DTM-coureurs is dat overigens nauwelijks anders.

IMG 8520

Selectie moeten maken
Elders zijn meisjes bezig met de 'Pirelli Pitstop Challenge'. Luid moedigen ze elkaar aan als er zo snel mogelijk twee kartbanden moeten worden gemonteerd, met pneumatische wielsleutel en al. Ondertussen rijdt een groep op de kartbaan de eerste ronden, keurig in formatie achter de instructeur aan. Susie Wolff loopt langs en blijft even staan om te kijken. "Ze hebben het allemaal naar hun zin", constateert ze tevreden. "Vanmorgen waren de eersten al ruim voor acht uur aanwezig, het tijdstip waarop we zouden beginnen." Wolff organiseerde het evenement samen met haar team onder leiding van coördinatrice Claudia Maur. "Na het succes in Groot-Brittannië, waar we in ruim anderhalf jaar zo'n duizend meisjes op verschillende manieren met de autosport in aanraking lieten komen, wilden we dit ook in Duitsland opzetten. We hebben scholen in de regio benaderd en meisjes tussen de acht en twaalf konden zich aanmelden, waarvan ruim gebruik gemaakt werd." Een lerares van een school in het nabijgelegen Heidelberg bevestigt dit: "We hebben zelfs een selectie moeten maken om de beschikbare plaatsen gelijkmatig over de diverse klassen te verdelen."

IMG 8527
Televisie-interviews maken ook deel uit van het programma.

In het clubgebouw van de kartclub zijn meisjes uit een andere groep druk met het formuleren van vragen, want een interviewsessie, compleet met televisiecamera en microfoon, hoort er ook bij. Tanja Bauer, Formule 1-presentatrice bij de Duitse zender Sky Sports, heeft van tevoren de nodige tips gegeven en beoordeelt hoe de jonge leerlingen het doen. "Sommigen zie ik over een jaar of vijftien zomaar mijn werk doen", lacht de Oostenrijkse. Ook een fitness-sessie, een test van de reactiesnelheid en een technisch onderdeel waarbij elke groep onder begeleiding een eigen (functionerend!) hoverboard in elkaar zet, behoren tot het programma. Naast Susie Wolff zijn ook rijdsters Sophia Flörsch uit de Duitse ADAC Formule 4, Caitlin Wood uit de Blancpain GT Series en Vivien Keszthelyi uit de Audi Sport TT Cup aanwezig. Ze vertellen over hun carrière, beantwoorden vragen, zetten handtekeningen en gaan graag met de meisjes op de foto. Keszthelyi heeft haar echte raceauto uit de Audi Sport TT Cup meegenomen, waarmee ze komend weekeinde op Hockenheim in actie komt.

IMG 8558
Sophia Flörsch, Vivian Keszthelyi en Caitlin Wood (vlnr) waren ook aanwezig

Onbetaalbaar
Rond een uur of drie hebben alle deelneemsters het volledige programma afgewerkt en is het tijd voor de afsluitende bijeenkomst. "Hebben jullie een leuke dag gehad?", vraagt Susie Wolff aan de groep. "Jaaaaaa!!!!", klinkt het luid. "En zien jullie ook wel iets in de autosport?" "Jaaaaaa!!!!"" klinkt het opnieuw. Een goed teken. "Maar ook als ze zelf niet iets in de autosport willen doen, was het een productieve dag. Ze hebben meer zelfvertrouwen gekregen, ze hebben veel nieuwe dingen ontdekt. Dat is onbetaalbaar, en dat is precies wat we met dit initiatief willen bereiken", zal Wolff later zeggen. Er zijn een paar afzonderlijke prijzen, voor de groep met de snelste wielwissels, voor het meisje met de beste reactiesnelheid en voor de deelneemster die volgens Tanja Bauer bij de interviews het beste uit de bus kwam. En dan is er nog één groep die, na intensief overleg van het organisatieteam, als winnaar wordt uitgeroepen, omdat die meisjes het algemeen het beste gedaan hebben. Het is de groep van de Grundschule Emmertsgrund in Heidelberg, die komend weekeinde de DTM-finale in Hockenheim mag bezoeken, inclusief een blik achter de schermen in de pits bij het Mercedes-AMG DTM Team en een 'meet & greet' met oud-Formule 1-coureur Gerhard Berger, die tegenwoordig aan het hoofd van de DTM-organisatie ITR staat. Susie Wolff en haar team willen het concept graag ook in andere landen opzetten. Wie pakt dit sympathieke initiatief in Nederland op? We leggen graag het contact!

IMG 8499
Pirelli Pitstop Challenge met het wisselen van kartbanden.

IMG 8508
Zelf een hoverboard bouwen.

IMG 8513
Ook een fitness-sessie hoort erbij.

IMG 8535
Test van de reactiesnelheid: knop indrukken als het licht uitgaat.

IMG 8560
Natuurlijk moet Susie Wolff handtekeningen uitdelen.

IMG 8568
Bekendmaking van de uitslag.

IMG 8581
De winnende groep van de Grundschule Emmertsgrund in Heidelberg mag naar de DTM in Hockenheim.

IMG 8577
Televisie-interview met de winnaars.

Reacties

  • 2
  • 0
   
  Racing-Fan 13 oktober 2017 11:33

  Mooi initiatief.

  • 2
  • 0
   
  Michael Drost 13 oktober 2017 12:48

  Fantastisch!!! Ik juich dit soort initiatieven van harte toe!!!! Makkelijk als vader van een dochter van 10, maar ik zie ook bij haar hoe dit soort dingen jonge meiden laat zien dat er veel meer mogelijk is en dat ze veel meer kunnen, dan de traditionele zienswijzen ze willen doen geloven. En op die leeftijd kan dat een cruciaal verschil maken.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet