GT

Kort sport: Blancpain GT Sports Club, Blancpain GT Asia, British GT

20171007 BPGTAsia LeeThong

Blancpain GT Asia: Hunter Abbott wint en verliest in Shanghai

Hunter Abbott kende in Shanghai veel tegenslag. Door technische mankementen slaagde hij er in beide races niet in om punten te scoren en verloor hij de leiding in het algemeen rijderskampioenschap. Wel lukte het hem om de Pro-Am titel veilig te stellen.

Tekst: Sandra Michiels
Foto's: PR

De winst in race 1 viel ten prooi aan Audi-rijders Marchy Lee en Shaun Thong, twee van Abbotts grootste concurrenten in de titelstrijd. Een dag later kwam de Porsche van Marvin Dienst en Darryl O'Young als eerste over de streep. Lee en Thong reden opnieuw sterk en finishten, ondanks hun 10-seconden overwinningspenalty, op de vijfde plaats. Omdat Abbott het hele weekend geen punten scoorde reizen Lee en Thong als kampioenschapsleiders naar het finale weekend op het circuit van Zhejiang. Zij zullen daar gaan proberen om zowel Hunter Abbott als titel outsiders Mitch Gilbert en Aditya Patel van zich af te houden. De races in Zhejiang zullen plaatsvinden op 14 en 15 oktober, een week eerder dan gepland op verzoek van de Chinese overheid.

Klik hier voor het tijdschema Zhejing

Stand na 10 races:
1. Marchy Lee/Shaun Thong 138
2. Hunter Abbott 134
3. Mitch Gilbert/Aditya Patel 110

20171007 BPSportsClub StephenEarle

Blancpain GT Sports Club: Stephen Earle claimt titel in Iron Cup na code rood


De overall rijderstitel was tijdens het weekend op de Hungaroring al vergeven aan Anthony Pons, maar de strijd om de Iron Cup lag bij aankomst in Barcelona nog open. Uiteindelijk was het Stephen Earle die er met de ijzeren bokaal voor 60+ rijders vandoor ging.

Earle werd bij het behalen van zijn overwinning geholpen door het weer. Tijdens de kwalificatie race op zaterdag was op meteorologisch gebied alles nog koek en ei. Pons startte van pole positie en finishte de race als eerste, met een voorsprong van twintig seconden op de rest van het veld. Earle werd achtste, twee plaatsen achter zijn Iron Cup-concurrent Klaus Dieter Frers die daarmee zijn achterstand op Earle in de Iron Cup verkleinde tot slechts één punt. Op zondag gingen de hemelsluizen open en moest de hoofdrace noodgedwongen achter de safety car starten. Al snel bleek het circuit onbegaanbaar te zijn. Meerdere auto's schoten van de baan en na krap 8 minuten koos de wedstrijdleiding voor een code rood. Er werden geen punten uitgedeeld na de hoofdrace, wat betekende dat Earle zijn voorsprong van 1 punt op Frers behield.

Eindstand Blancpain GT Sports Club Overall:
1. Anthony Pons 119
2. Christoph Ulrich 57
3. Karim Ojjeh 54

Eindstand Blancpain GT Sports Club Iron Cup:
1. Stephen Earle 142
2. Klaus Dieter Frers 141
3. Louis-Philippe Soenen 87

20171007 BritsGT ParfittMorris

British GT: Nieuwe kampioenen breken records tijdens finaleweekend


Het Britse GT kampioenschap sloot haar seizoen af met een race van 2 uur op Donington Park. Na het vallen van de vlag konden Rick Parfitt en Seb Morris gehuldigd worden als kampioenen in de GT3-klasse. Stuart Middleston en William Tregurtha gingen met de GT4-titel aan de haal.

De race winst ging naar de GT3-kampioenen van vorig jaar, Derek Johnston en Jonny Adam, die zo een waardig einde aan hun kampioenschapsjaar maakten. Bij hun opvolgers Parfitt en Morris was het na afloop van de wedstrijd dubbel feest. Het duo won niet alleen de algemene rijderstitel in de GT3-klasse, maar ook het Pro-Am kampioenschap. Bovendien brak Parfitt een record door als eerste rijder ooit zowel de GT4-titel, die hij in 2013 won, als de GT3-titel op zijn naam te schrijven. In de GT4-klasse vierden Middleton en Tregurtha eveneens groot feest. Zij wonnen naast het GT4-rijderskampioenschap ook de Silver Cup voor rijders onder de 25 jaar. Hun team HHC Motorsport won bovendien het GT4-teamskampioenschap. Als kers op de taart gaan Tregurtha (17 jaar) en Middleton (18 jaar) de boeken in als het jongste titel winnende rijdersduo ooit in het Britse GT kampioenschap.

Eindstand British GT3 Rijderskampioenschap:
1. Rick Parfitt/Seb Morris 200
2. Jon Minshaw/Phil Keen 167
3. Derek Johnston/Jonny Adam 150,5

Eindstand British GT4 Rijderskampioenschap:
1. Stuart Middleton/William Tregurtha 185
2. Graham johnson/Mike Robinson 135
3. Alex Reed/Dave Pittard 133

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet