V8 Supercars

V8 Supercars: David Reynolds/Luke Youlden winnen voor Erebus Racing knotsgekke Bathurst 1000


Eigenlijk was de Erebus Holden vanaf het begin een factor. In de eerste twee uur reden Reynolds/Youlden ook al aan de leiding. Het beslissende wedstrijdmoment viel in de 153e ronde toen de safetycar voor de gestrande Simona de Silvestro opnieuw in actie moest komen. De Nissan rijdster crashte aan het einde van het rechte stuk en zag na een perfect optreden een Top 10 klassering in rook opgaan.

Na de laatste herstart slaagde Reynolds erin om afstand te nemen van Scott Pye's HSV Racing Holden. Uiteindelijk bedroeg het verschil aan de finish slechts 3.8 secs. Pye vormde samen met de ervaren Warren Luff een combinatie. Luff reed een werkelijks sensationele openingsstint waarin hij zich vanaf een 20e gridpositie naar een vierde plek wist op te werken. Voor de nieuwe teameigenaar Michael Andretti direct een goed resultaat bij het eerste optreden.

Bathurst 1000 10679
Niet helemaal perfect voor DJR Team Penske. Maar Fabian Coulthard verlaat Bathurst als leider in de tussenstand van het kampioenschap.

De combinatie Fabian Coulthard/Tony D'Alberto eindigde als derde nadat BJR Racing-coureur Nick Percat in "The Chase" zijn kansen verknalde door er even vanaf te gaan.Fabian Coulthard: "Als men mij aan het begin van het weekend verteld had dat ik hier met mijn eerste Bathurst podium zou vertrekken, de leiding in het kampioenschap en van de Pirtek Endurance Cup over zou nemen, dan had ik dit niet geloofd. Voor ons was het een fantastisch weekend. Erg jammer voor Scott en Alex. Ze waren het gehele weekend supersnel en het was jammer om te zien dat zij uitvielen. Goed voor het team dat we toch een podium wisten te pakken. Tony D'Alberto was fantastisch. Hij verrichtte superwerk in de regen en daar waar anderen er niet in slaagden om hun auto op de baan te houden deed hij het gewoon fantastisch."

2017 Walkinshaw Andretti
Ryan Walkinshaw en de nieuwe team mede-eigenaar Michael Andretti. De hand van de Amerikaan was kennelijk direct voelbaar qua prestatie van het team.

Tony D'Alberto: "Het was een zeer zware dag. Maar dit is de aard van deze wedstrijd. Ook als het niet helemaal goed ging, hield ik mijzelf voor dat ik maar mijn best moest doen en de auto in goede conditie aan Fabs(Coulthard red.) moest overgeven. Alle lof aan het engineering team dat we dit podium konden bereiken. Het was goed om te zien dat engineer Ludo Lacroix ons kwam ondersteunen nadat de No17 was uitgevallen. Een fantastische teamprestatie dit. Erg verheugd dat dit in een podium geresulteerd heeft."

2017 Pye
Mooi resultaat van Pye/Luff in de Bathurst 1000. De komst van Andretti wierp nu al resultaat af?

Zestien ronden voor het einde bevond Reynolds zich nog in vierde positie maar zij wisten door andermans blunders te profiteren. Voor Erebus Racing, eigendom van de excentrieke Betty Klimenko betekende dit de eerste overwinning sinds het team 18 maanden geleden van Mercedes naar Holden overstapte.

2017 Simona
Simona de Silvestro zag een Top 10 klassering in rook opgaan.

David Reynolds: " Dit geeft een goed gevoel. Als team hebben het afgelopen half jaar erg hard gewerkt om dit punt te bereiken. Sinds afgelopen donderdag was de auto gewoon erg snel. In de regen beschikten we niet over de beste snelheid maar toen de baan begon op te drogen beschikten we over enorm veel grip."

2017 Bathurst wet
Het lange rechte stuk van Conrod Straight.

Luke Youlden: " Op het juiste moment op de juiste plaats. Een klein team van verworpenen dat goed samenwerkt. Telkens als ik in deze auto reed, was hij enorm snel. De eerste keer reed ik hier onder identieke omstandigheden. Maar eindelijk na 18 jaar op het podium. Ik heb er vaak dichtbij gezeten maar het geeft mij nu toch wel een surrealistisch gevoel om de Bathurst 1000 gewonnen te hebben." De tweede Erebus Holden Commodore VF miste met Dale Wood en Chris Pither nipt het podium. Erebus sloot Bathurst met twee Top 5 klasseringen af.

2017 Bathurst wet 2
Een knotsgekke Bathurst 1000 die vol stond van spektakel.

Uitslag Bathurst 1000 161 ronden
1. 9 D.Reynolds/L.Youlden Erebus Penrite Racing Holden Commodore VF
2. 02 S.Pye/W.Luff Mobil 1 HSV Racing Holden Commodore VF
3. 12 F.Coulthard/T.D'Alberto Shell V-Power Racing Team Ford Falcon FG/X
4. 99 D.Wood/C.Pither Erebus GB Galvanizing Racing Holden Commodore VF
5. 97 S.Van Gisbergen/M. Campbell Red Bull Holden Racing Australia Holden Commodore VF
6. 23 M.Caruso/D.Fiore Nissan Motorsport Nissan Altima
7. 20 T.Kelly/J.Le Brocq carsales Racing Nissan Altima
8. 56 J.Bright/G.Jacobson MEGA Racing Ford Falcon FG/X
9. 14 T.Slade/A.Heimgartner Freightliner Racing Holden Commodore VF
10. 55 C.Mostert/S.Owen Supercheap Auto Racing Ford Falcon FG/X

2017 Winnaars
De concurrentie keek in de regen alleen maar tegen de achterkant van de Erebus Holden aan.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet